Βόλος: Παραδίδουν τα κλειδιά οι επαγγελματίες της εστίασης

Βόλος: Παραδίδουν τα κλειδιά οι επαγγελματίες της εστίασης

“Όταν ανοίξουν τα μαγαζιά δεν θα είμαστε όλοι μαζί”

Μετά από τις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε προ ημερών ότι όποιος εστιάτορας θέλει να του παραδώσει τα κλειδιά της επιχείρησής του, ευχαρίστως θα τα έπαιρνε, έχουν ξεσπάσει αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα με επιχειρηματίες της εστίασης να συγκεντρώνουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους και να τα στέλνουν στον Υπουργό.


Σον χορό αυτών των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι Βολιώτες επιχειρηματίες της εστίασης οι οποίοι σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, διάρκειας τριών ημερών συγκεντρώνουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους και θα τα στείλουν στο Μέγαρο Μαξίμου για να τα παραλάβει ο πρωθυπουργός, ενώ θα υπογράψουν και υπεύθυνη δήλωση πρώην επαγγελματία εστίασης.


Σήμερα το πρωί οι πρώτοι επαγγελματίες βρέθηκαν στην πλατεία Αγίου Νικολάου και ξεκίνησαν την παράδοση των κλειδιών των επιχειρήσεών τους, οι οποίες είναι κλειστές και δεν λειτουργούν εδώ και τρεις μήνες, ενώ πολλές από αυτές, που είχαν μόνο εσωτερικούς χώρους, δεν λειτουργούν από τον περασμένο Μάρτιο και την εκδήλωση της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου σχολίασε πως η εν λόγω κινητοποίηση δεν έρχεται ως «αντίποινα» στις δηλώσεις του Υπουργού, καθώς είχε ήδη σχεδιαστεί πριν από αυτές και πραγματοποιείται προκειμένου να βρεθεί λύση στο χώρο της εστίασης ο οποίος «πεθαίνει».


Τόνισε πως ήδη ένα 30% των εργαζομένων στην εστίαση βρίσκεται στην ανεργία, καθώς δεν προσελήφθη στα καλοκαιρινά μαγαζιά, εξαιτίας των μέτρων που ίσχυαν με την χωρητικότητα, ενώ ήδη στον Βόλο δέκα καταστήματα είναι κλειστά σε Τοπάλη και Αντωνοπούλου και πιθανολογείται ότι 2-3 μαγαζιά τουλάχιστον στην παραλία του Βόλου θα βάλουν οριστικό «λουκέτο».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν οι επόμενες επιστρεπτέες προκαταβολές να μην είναι επιστρεπτέες, να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ ΙΙ της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρήσεις εστίασης, να γίνει κούρεμα των χρεών των επαγγελματιών και να υπάρξουν δόσεις για την αποπληρωμή των χρεών που έχουν γίνει κατά την περίοδο της πανδημίας.


Σημείωσε τέλος πως την επόμενη ημέρα για να είναι όλοι οι επιχειρηματίες παρόντες,, πρέπει τώρα να παρθούν μέτρα από την κυβέρνηση.
Στην κινητοποίηση προσέρχονταν καταστηματάρχες της πόλης και ως ένδειξη διαμαρτυρίας άφηναν το κλειδί της επιχείρησής τους, ενώ υπέγραφαν και υπεύθυνη δήλωση πρώην επαγγελματία εστίασης.
Το κείμενο της υπεύθυνης δήλωσης, το οποίο κάθε επαγγελματίας ξεχωριστά πρέπει να υπογράφει, συμπληρώνοντας τον διακριτικό τίτλο της επιχείρησής του όπως και τη διεύθυνση, αναφέρει: «Οι επιχειρήσεις Εστίασης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας βάζουν οριστικά λουκέτα. Καθημερινά , οι συνάδελφοι παραδίνονται σ ένα βάναυσο πόλεμο . Το τοπίο είναι θολό , τίποτα δεν ξεκαθαρίζεται και τα δελτία τύπου δεν αποτυπώνονται στην πραγματικότητα. Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος, δεν πληρώνονται οι απαιτήσεις.


Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε μόνο για να συντηρούμε τις θέσεις εργασίας , να στοιβάζουμε τιμολόγια και λογαριασμούς. Να συσσωρεύουμε χρέη και να βλέπουμε τις θυσίες και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να εξανεμίζονται. Οι φωνές μας δεν ακούγονται δεν ευαισθητοποιούν τους κυβερνώντες.


Η Εστίαση βρίσκεται πολλά χρόνια στην εντατική και αργοπεθαίνει . Απαιτεί διάσωση. Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν βάζουμε πλάτη άλλο, καταντήσαμε από νοικοκυραίοι επαίτες. Οι οικογένειές μας στηρίζονται σε μας. Έχουμε δικαίωμα στην επιχειρηματικότητα. Το ποτήρι ξεχείλισε, η οργή και η αγανάκτηση δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον. Αδυνατούμε να συνεχίσουμε. Τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Η κοινωνία δεν θα απολαμβάνει πια τις υπηρεσίες μας.


Σας παραδίδουμε λοιπόν με πόνο, τα κλειδιά των επιχειρήσεων μας. Ξεκλειδώστε τη φυλακή μας. Επιχειρήστε εσείς, αφού θεωρείτε ότι αυτό είναι εφικτό. Εμείς, πνιγήκαμε στον ωκεανό της αδιαφορίας, της εγκατάλειψης, των υποχρεώσεων , των δανείων, των οφειλών, της φτωχοποίησης . Πάρτε τα κλειδιά κι’ ανοίξτε το οξυγόνο. Θέλουμε να ζήσουμε.


Υ.Γ Η πόρτα είναι κλειδωμένη 2 φορές. Τα λουλούδια θέλουν πότισμα, έχουν μαραθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο, χρειάζεται επανασύνδεση. Αν χτυπήσει το τηλέφωνο καλύτερα μην το σηκώσεις. Οι λογαριασμοί βρίσκονται στο πρώτο τραπέζι δεξιά πίσω από την πόρτα. Καλή επιτυχία και καλές δουλειές».

magnesianews.gr

Έκρηξη σε Τράπεζα στο κέντρο της Λάρισας το πρωί της Δευτέρας

Προσπαθούν να «ξυπνήσουν» την 9χρονη Θωμαή από το Βελεστίνο

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία