Βόλος: 180 αιτήσεις για ακούσιες νοσηλείες με ψυχιατρικά προβλήματα

αιτήσεις νοσηλείας

Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν από τους στενούς συγγενείς

Συνολικά 180 είναι οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέσω συγγενών στο Βόλο για ακούσιες νοσηλείες των δικών τους ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα.

Ενδιαφέρον εκδηλώνουν και συγγενείς Βολιωτών, που χρήζουν ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική δομή οι δικοί τους άνθρωποι, να οδηγηθούν και σε ιδιωτικές ψυχιατρικές δομές.

Σημειώνεται ότι φέτος, μέχρι σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου έχουν κατατεθεί 180 αιτήσεις για ακούσια νοσηλεία ατόμων με ψυχιατρικά προβλήματα, έναντι 210 που είχαν κατατεθεί πέρσι το αντίστοιχο διάστημα.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 4704/Β’/23-10-2020) για την ακούσια νοσηλεία, το αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο δύναται να διατάξει, με γνώμονα το συμφέρον του ασθενούς, τη συνέχισή της σε συγκεκριμένη ιδιωτική ψυχιατρική κλινική, εφόσον διατυπώνεται σχετικό αίτημα από τους αιτούντες την ακούσια νοσηλεία.

Η οριζόμενη στη δικαστική απόφαση ιδιωτική ψυχιατρική κλινική πρέπει να έχει βεβαίωση καλής λειτουργίας εν ισχύ, να είναι συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ και να υπάγεται κατά προτίμηση στον τομέα ψυχικής υγείας του τόπου κατοικίας του ασθενούς.

Για την επιλογή της λαμβάνεται υπόψη η πρόταση που διατυπώνεται στη σχετική αίτηση. Αποκλείονται οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, για τις οποίες έχει συνταχθεί αρνητική έκθεση ελέγχου από την ειδική επιτροπή προστασίας δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις που διατυπώνονται σε αυτήν, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάζει ετησίως η ειδική επιτροπή προς τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών.

Η κάλυψη της δαπάνης της ακούσιας νοσηλείας σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η ιδιωτική ψυχιατρική κλινική υποχρεούται να ενημερώνει αμελλητί για κάθε ακούσια νοσηλεία που πραγματοποιείται σε αυτήν, καθώς και για τη λήξη της, την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές του υπουργείου Υγείας, η οποία τηρεί σχετικό αρχείο ακούσιων νοσηλειών ανά κλινική και πραγματοποιεί αυτεπαγγέλτως επισκέψεις και ελέγχους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Για την ακούσια νοσηλεία σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές ισχύουν οι όροι και οι συνθήκες που προβλέπονται για την ακούσια νοσηλεία σε δημόσιες δομές.

Δείτε επίσης:

Λάρισα: Παραμένει ασφυκτική η κατάσταση στις ΜΕΘ

Σοκ στο Βόλο: Βρέθηκε απαγχονισμένος επιχειρηματίας της πόλης

Στην ίδια κατηγορία