Συγκέντρωσαν τρόφιμα και είδη απόφοιτες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

τροφιμα

“Η αλληλεγγύη θα πει την τελευταία λέξη”

Δράση μέσα στην καραντίνα ανέλαβαν απόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγκεντρώνοντας τρόφιμα για να τα προσφέρουν μέσω της Ομάδας Αλληλοβοήθειας Βόλου, σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.


Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν η υποψήφια διδάκτορας Μελίνα Καλφαντή, οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες Μαρία Λαγού και Πηνελόπη Καρδάση, η απόφοιτη του τμήματος Πένυ Πασπάλη και η καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πηνελόπη Παπαηλία. Μαζί αποφάσισαν να συντονίζουν τη δράση, κοινοποιώντας την στους φοιτητές και προωθώντας το μήνυμα του εθελοντισμού.


«Η καθηγήτριά μας μάς έμαθε για την πρωτοβουλία της Τοπικής Ομάδας Αλληλοβοήθειας και σκεφτήκαμε ότι το Πανεπιστήμιο είναι ένας κατάλληλος χώρος, για να προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο, αν και η κίνηση είναι πολύ μειωμένη, λόγω των περιοριστικών μέτρων», ανέφερε η υποψήφια διδάκτορας Μελίνα Καλφαντή, που ανέλαβε και τον συντονισμό της προσπάθειας.


Έτσι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές προσπάθησαν να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα τρόφιμα μπορούσαν, με προορισμό οικογένειες που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.


«Απευθυνθήκαμε στο δίκτυο των φοιτητών και των καθηγητών, και μέσω κοινωνικής δικτύωσης να μαθευτεί από τον έναν στον άλλον, για να γίνει περισσότερο συλλογική η προσπάθεια».

Η Μελίνα Καλφαντή και η Πένυ Πασπάλη

Η πρόθεση έγινε πράξη και αφού δημιουργήθηκε η ταμπέλα για τη συγκέντρωση ειδών, τοποθετήθηκαν τελάρα στον θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


Ωστόσο η προσπάθεια ήταν δύσκολη, καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων οι φοιτητές δεν βρίσκονται στον χώρο του Πανεπιστημίου, οι μετακινήσεις είναι περιορισμένες. Η συγκέντρωση των ειδών ξεκίνησε τη Δευτέρα και μέσα σε πέντε ημέρες η ανταπόκριση ήταν ικανοποιητική. «Πολλοί φοιτητές δεν βρίσκονται στον Βόλο, καθώς δεν έχουν υποχρεώσεις φυσικής παρουσίας και έχουν γυρίσει στα σπίτια τους», σχολίασε η κ. Καλφαντή. Η προσπάθεια για τη συγκέντρωση τροφίμων θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα.

«Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Το μήνυμα της Ομάδας, σαν σλόγκαν, ότι η αλληλεγγύη θα πει την τελευταία λέξη, μας εκφράζει. Η πανδημία είναι μια δύσκολη κατάσταση για όλους και πιστεύω πως το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο». Όπως υπογράμμισε, το να περιμένουμε λύσεις εξ ουρανού, δεν έχει οδηγήσει πουθενά. «Ένας άνθρωπος που απευθύνεται σε αγνώστους, για να ζητήσει δύο πακέτα μακαρόνια, δείχνει ότι η ανάγκη του είναι πραγματική.


Η ίδια δήλωσε πρόθυμη να συμμετέχει και στη διανομή των τροφίμων στις οικογένειες, αν παραστεί ανάγκη. «Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη, είναι κάποιοι από εμάς. Όλοι θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε ανάγκη και όλοι μπορούμε να κάνουμε αυτό, που μας επιτρέπει η κατάστασή μας για να βοηθήσουμε. Ακόμη και κάτι μικρό έχει σημασία. Δεν έχει σημασία μόνο η ποσότητα της προσφοράς, αλλά κυρίως η σκέψη και η πράξη», τόνισε η κ. Καλφαντή. Από την πλευρά της η απόφοιτη του τμήματος, Πένυ Πασπάλη, σημείωσε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με τον κορωνοϊό, είναι κάπως αχαρτογράφητη.


«Όταν βλέπουμε πως είμαστε τυχεροί, που έχουμε κάποια πράγματα, ενώ άλλοι είχαν τα ελάχιστα και αυτή τη στιγμή τα έχασαν όλα, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε». Η ίδια σημείωσε, πως πλέον οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους. «Στην πρώτη καραντίνα λόγω του πανικού οι περισσότερο σκέφτονταν πιο ατομικιστικά, στοκάροντας προϊόντα στα σπίτια τους. Στη δεύτερη καραντίνα οι συμπολίτες μας βοηθούν όσους έχουν ανάγκη», δήλωσε.
Σημειώνεται ότι τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν, παραδόθηκαν το Σάββατο στην Ομάδα Αλληλοβοήθειας Βόλου.

e-thessalia.gr

Στην ίδια κατηγορία