Πορτοκαλί μετά από καιρό Λάρισα, Μαγνησία και Καρδίτσα

Πορτοκαλί μετά από καιρό Λάρισα, Μαγνησία και Καρδίτσα

Μετά από πολύ καιρό η Λάρισα, η Μαγνησία και η Καρδίτσα βρίσκονται στο πορτοκαλί καθώς βελτίωσαν το επίπεδο υγειονομικής ασφαλείας τους λόγω της πανδημίας.

Τις τελευταίες 7 ημέρες από το επίπεδο αυξημένου κινδύνου (4 – Κόκκινο) βρέθηκαν στο επίπεδο Αυξημένης Επιτήρησης (3 – Πορτοκαλί), ενώ τα Τρίκαλα παραμένουν στο Επίπεδο Επιτήρησης (2 – Κίτρινο) εδώ και 11 ημέρες.

Η ταξινόμηση των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας σε επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας και προστασίας έγινε βάσει των κριτηρίων που χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και απεικονίζεται στον παρακάτω πίνακα, όπου φαίνονται επίσης και ο μέσος όρος των κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών από 23 έως 29 Δεκεμβρίου των νομών της Θεσσαλίας, καθώς και το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας του κάθε νομού στις 29.12.2020.

Η Θεσσαλία στο σύνολό της βρίσκεται στο επίπεδο 3 (Αυξημένης επιτήρησης) τις τελευταίες 7 ημέρες από 23 έως 29 Δεκεμβρίου.

Κρούσματα από την αρχή της πανδημίας

Μπορεί μετά από πολύ καιρό η Λάρισα, η Μαγνησία και η Καρδίτσα βρίσκονται στο πορτοκαλί ωστόσο είχαν βρεθεί σε κόκκινο συναγερμό.

Σε 12.494 ανήλθε το σύνολο των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ολόκληρη τη Θεσσαλία (πίνακας), σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ από 14 Μαρτίου έως 29 Δεκεμβρίου 2020. Στη Λάρισα καταγράφηκαν 6.021 κρούσματα, στη Μαγνησία 2.941, στην Καρδίτσα 1.912 και στα Τρίκαλα 1.620 κρούσματα.

Στα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, που είναι και ο δείκτης σύγκρισης αφού τα κρούσματα σαν αριθμοί δεν απεικονίζουν πάντα την πραγματικότητα, προηγείται η Λάρισα με 2.118 και ακολουθούν η Καρδίτσα με 1.684, η Μαγνησία με 1.443 και τα Τρίκαλα με 1.236.

Θάνατοι από την αρχή της πανδημίας

Σύμφωνα με δεδομένα της εφαρμογής LAB.IMEDD.ORG που δημοσιεύθηκαν στις 15.12.2020 και της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας που δημοσιεύθηκαν στις 19.12.2020 και η οποία ανακοίνωσε αριθμό θανάτων μόνο για όλη τη Θεσσαλία και όχι ανά νομό και αφού η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που δεν ανακοινώνουν θανάτους ανά Περιφερειακή Ενότητα, έγινε εκτίμηση των θανάτων από τις 14 Μαρτίου έως τις 19 Δεκεμβρίου 2020 ανά Θεσσαλικό Νομό, η οποία απεικονίζεται στον πίνακα.

Οι θάνατοι κορωνοϊού σε όλη τη Θεσσαλία από 14 Μαρτίου έως 19 Δεκεμβρίου 2020 έφθασαν τους 415. Στη Λάρισα καταγράφηκαν 172 θάνατοι, στη Μαγνησία 113, στα Τρίκαλα 68 και στην Καρδίτσα 62 θάνατοι.

Στους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους (δείκτης θνησιμότητας) προηγείται η Λάρισα με 60 και ακολουθούν η Καρδίτσα και η Μαγνησία με 55 και τα Τρίκαλα με 52.

Θνησιμότητα κορωνοϊού συγκριτικά

Σύμφωνα με δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ και των προβλέψεων του ΟΗΕ που απεικονίζει η ιστοσελίδα MACROTRENDS.NET, έγινε εκτίμηση του συνόλου των θανάτων από όλες τις αιτίες μέχρι τις 19.12.2020 τόσο σε επίπεδο Θεσσαλίας όσο και επίπεδο νομών (πίνακας), ώστε να διαπιστωθεί πόσο θανατηφόρος είναι ο κορωνοϊός συγκριτικά με όλες τις αιτίες θανάτων στη Θεσσαλία.

Τα ποσοστά θνησιμότητας του κορωνοϊού συγκριτικά με όλες τις αιτίες θανάτων είναι 4,7% στο σύνολο της Θεσσαλίας, 5,6% στη Λάρισα, 4.8% στη Μαγνησία, 4.1% στην Καρδίτσα και 3,8% στα Τρίκαλα.

Διάσταση επιστημονικών απόψεων

Ένας χρόνος πέρασε από την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού και εξακολουθούν να διίστανται οι απόψεις των επιστημόνων για τη θνητότητά του, η οποία απεικονίζει γενικά τον αριθμό των θανάτων από κάποια νόσο σε σχέση με τον συνολικό αριθμό ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με την νόσο, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι μέχρι τώρα αποκλίνουσες επιστημονικές απόψεις είναι ότι για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένουν αδιάγνωστα άλλα δέκα (Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης ΗΠΑ), το ποσοστό των ενεργών κρουσμάτων πλησιάζει το 80% (Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία), το ποσοστό των ενεργών κρουσμάτων εκτείνεται από 30% έως 45% (Annals of Internal Medicine) και τα πραγματικά ενεργά κρούσματα δεν υπερβαίνουν το 20% των συνολικών κρουσμάτων (Ελβετική επιστημονική μελέτη).

Συμπεραίνεται λοιπόν ότι είναι παρακινδυνευμένο να υπολογίζουμε το δείκτη της θνητότητας, ο οποίος μας δείχνει πόσοι από αυτούς που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους, διότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό πληθυσμό που έχει κολλήσει τον ιό και οποιοδήποτε υπολογισμός θα είναι υπερτιμημένος.

Στην Ελλάδα δεν είναι γνωστό με ποια μέθοδο υπολογίζουν οι ειδικοί τα ενεργά κρούσματα, σύμφωνα με τα οποία λαμβάνονται και οι ανάλογες αποφάσεις.

Η εκτίμηση του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης της Αυστραλίας στις 29.12.2020, το οποίο κάνει παγκόσμιες εκτιμήσεις και προβλέψεις, είναι ότι στην Ελλάδα οι μη διαγνωσμένες περιπτώσεις λοιμώξεων κορωνοϊού που δεν έχουν αναπτύξει ακόμη συμπτώματα και θα διαγνωστούν είναι 2.957 και οι μη εντοπισμένες περιπτώσεις λοιμώξεων κορωνοϊού που δεν θα διαγνωστούν είναι 3.676.

Τέλος, στο χάρτη της Θεσσαλίας που ακολουθεί φαίνονται τα επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας των νομών τις τελευταίες επτά ημέρες, καθώς και τα κρούσματα και οι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.

*Ο κ. Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Δείτε επίσης:

Νίκος Καρδούλας: Οι ειδικοί και ο ΕΟΔΥ απέτυχαν

Τα προσωπικά εισοδήματα του 55% των Ελλήνων έχουν επηρεασθεί από την πανδημία

Κάτω από 500 κρούσματα πανελλαδικά στις 14 Δεκεμβρίου

Καρδούλας: Κάτω από 200 οι διασωληνωμένοι ασθενείς covid-19 στις 14 Δεκεμβρίου

Καρδούλας: Άρση του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου με υψηλή ασφάλεια

Νίκος Καρδούλας: Πότε τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα;

«Πιο θανατηφόρος ο κορωνοϊός από τη γρίπη»

Facebook
Twitter
Email
Sponsored