Μέχρι 40 εκατοστά το χιόνι στην ορεινή Καρδίτσα

Μέχρι 40 εκατοστά το χιόνι στην ορεινή Καρδίτσα

Χωρίς προβλήματα ο γειτονικός νομός

Χωρίς προβλήματα μέχρι στιγμής εξελίσσονται οι χιονοπτώσεις που έφερε μαζί του το βαρομετρικό χαμηλό «Λέανδρος» στην Καρδίτσα, με το χιόνι να έχει φτάσει έως 40 εκατοστά στην ορεινή περιοχή

Κατά την διάρκεια της νύχτας χιόνιζε ακατάπαυστα και όπως προαναφέρθηκε το χιόνι στην ορεινή Καρδίτσα έφτασε μέχρι 40 εκατοστά, ενώ τις μεταμεσονύκτιες ώρες ξεκίνησε και η χιονόπτωση στα πεδινά με την θερμοκρασία να έχει πέσει κατακόρυφα από αργά το απόγευμα της Παρασκευής (15/1).

Το ΚarditsaLive.Net μίλησε τόσο με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κ. Νούσιο, αλλά και με όλους τους Δημάρχους Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκο, Λίμνης Πλαστήρα κ. Π. Νάνο, Αργιθέας κ. Ανδρ. Στεργίου, Μουζακίου κ. Φ. Στάθη, Σοφάδων κ. Θ. Σκάρλο και Παλαμά κ. Γ. Σακελλαρίου και η εικόνα που σχηματίζεται αυτή τη στιγμή για την κατάσταση στο Νομό είναι ότι το πρώτο χιόνι φέτος δημιούργησε στο Νομό μας ένα ειδυλλιακό τοπίο που δυστυχώς δεν μπορούμε να χαρούμε όπως στο παρελθόν, λόγω της πανδημίας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για τις μετακινήσεις!

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα το έργο αποχιονισμού εκτελούν συνολικά 58 μηχανήματα σε όλο το οδικό δίκτυο το οποίο δεν έκλεισε ούτε λεπτό, δεδομένου κιόλας ότι και ο όγκος του χιονιού δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Στα ορεινά το ύψος δεν έχει ξεπεράσει τα 40 εκατοστά, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται στους -2 βαθμούς C’. Στην πεδινή ζώνη η κατάσταση είναι διαφορετική καθώς το ύψος του χιονιού φθάνει τα 5 εκατοστά. Η θερμοκρασία είναι περίπου 3 βαθμούς πάνω από το μηδέν.

Ωστόσο, από το βράδυ αναμένεται το θερμόμετρο περιβάλλοντος να δείξει μέχρι και -7 βαθμούς και το Σαββατοκύριακο να βιώσουμε συνθήκες ολικού παγετού μέχρι τουλάχιστον την ερχόμενη Δευτέρα 18/1/2021 που αναμένεται νέα χιονόπτωση στην περιοχή μας.

Αλάτι ρίχνεται σε όλα τα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου, ενώ η Π.Ε. Καρδίτσας έχει προμηθευτεί γύρω στους 3.500 τόνους.

Στο Δήμο Καρδίτσας από τις νυκτερινές ώρες επιχειρούσαν σε όλα τα χωριά γύρω στα 50 μηχανήματα του Δήμου αλλά και μισθωμένα. Οι δρόμοι είναι όλοι ανοιχτοί στην ορεινή και πεδινή ζώνη, όμως επειδή θα επέλθει παγετός τις επόμενες ώρες ο Δήμος βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή επιπροσθέτως και για το ενδεχόμενο νέας χιονόπτωσης. Σημειώνουμε ότι στον Αμάραντο υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης.

Να σημειωθεί ότι γύρω στους 250 τόνους αλάτι είναι συγκεντρωμένο στο δημοτικό μηχανοστάσιο για όποιον δημότη το χρειαστεί.

Στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή το σχέδιο άμεσης επέμβασης του Δήμου που προβλέπει παρέμβαση μηχανήματος σε κάθε χωριό με την εμφάνιση κακών καιρικών φαινομένων, βροχοπτώσεων η χιονοπτώσεων.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν συνολικά 10 μηχανήματα. Η σειρά προτεραιότητας που έχει καθοριστεί με γνώμονα και τον καθαρά τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής είναι Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις – ποιμνιοστάσια – εσωτερικό οδικό δίκτυο – κατοικίες.

Στο Δήμο Αργιθέας στα συνήθη προβληματικά σημεία του οδικού δικτύου Τύμπανο και Άγιο Νικόλαο, το χιόνι φτάνει στα 40 εκατοστά, αλλά ο δρόμος είναι ανοιχτός και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται χωρίς προβλήματα, αν και συνίσταται στους οδηγούς να φέρουν πάντα μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες για τον παγετό. Ο Δήμος έχει διαθέσιμα για αποχιονισμούς 5 μηχανήματα. Προβλήματα δεν υπάρχουν, αλλά αναμένονται πολικές θερμοκρασίες από το βράδυ μέχρι και – 15 βαθμούς C’.

Στο Δήμο Μουζακίου επιχειρούν συνολικά 10 μηχανήματα, ρίχνεται συνεχώς αλάτι στα παγωμένα σημεία του οδικού δικτύου, ενώ το ύψος του χιονιού στην πόλη δεν ξεπερνάει τα 5 εκατοστά και στην Οξυά τα 25. Στον Ελληνόπυργο σημειώθηκε διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος η οποία αναμένεται να αποκατασταθεί σύντομα.

Τέλος, στους Δήμους Σοφάδων και Παλαμά έπεσε χιόνι το ύψος τους οποίου στα ημιορεινά των Σοφάδων (Σμόκοβος, Αηδονοχώρι Βαθύλακκος) φτάνει στους 10 πόντους και πιο ψηλά στη Ρεντίνα κυμαίνεται περίπου στα 30 εκατοστά. Προβλήματα δεν έχουν αναφερθεί και το οδικό δίκτυο σε όλο το μήκος του είναι καθαρό.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος (πλην του Ελληνόπυργου) και τηλεπικοινωνιών στο Νομό Καρδίτσας.

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας ανακοινώθηκε ότι με αντιολισθητικές αλυσίδες τα οχήματα κινούνται στα εξής σημεία:

Ε.Ο Καρδίτσας – Άρτας  από 42χλμ Οξυάς έως 78χλμ σήρραγες.

Ε.Ο. Μουζακίου – Στεφανιάδας από 14χλμ έως 29 χλμ Στροφές Πευκόφυτου Κοτσικούρη Τ.Κ. Στεφανιάδας.

Περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα.

Ε.Ο. Κέδρου – Ρεντίνας – Καρπενησίου από 46χλμ έως 62 χλμ θέση Ζαχαράκη.

Δείτε επίσης:

Μαγικές εικόνες από τα χιονισμένα Τρίκαλα (φωτό)

Με χιόνι αλλά χωρίς προβλήματα «ξύπνησαν» τα Τρίκαλα

Τρίκαλα: Σε χάρτη τα 11 σημεία με δωρεάν αλάτι για τον «Λέανδρο»

Στην ίδια κατηγορία