Μάσκες: Μεγάλο στοκ στη Larisa Face Cover λόγω Κίνας

Μάσκες: Μεγάλο στοκ στη Larisa Face Cover λόγω Κίνας

Ετοιμάζει μάσκες εμποτισμένες με χαλκό

Μεγάλο στοκ στη Larisa Face Cover λόγω Κίνας. Τον έντονο ανταγωνισμό των Κινέζικων χειρουργικών μασκών οι οποίες, χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές, κυριαρχούν στα νοσοκομεία της χώρας μας αλλά και στις ένοπλες δυνάμεις, καταγγέλλει ο εκ των Λαρισαίων ιδιοκτητών της Larisa Face Cover (LFC)  Γιάννης Τσερέπας, με δηλώσεις του στην αθηναϊκή ιστοσελίδα mononews.gr.

Το απαρχαιωμένο καθεστώς των διαγωνισμών στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ως αποτέλεσμα η θεσσαλική επιχείρηση, που λειτουργεί στη ΒΙΠΕ της Λάρισας, να έχει ήδη συσσωρεύσει στις αποθήκες της 15 εκατομμύρια απούλητες μάσκες.

Η LFC δημιουργήθηκε από τους Γιάννη Τσερέπα της Lariplast και Αχιλλέα Νταβέλη της Animus, αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με στόχο την παραγωγή χειρουργικών μασκών τύπου 2 και 2R. Μια μικρή συμμετοχή της τάξεως του 5%  στο εγχείρημα έχει και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita.

«Εμείς μόνο για να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες πιστοποιήσεις πληρώσαμε 300.000 ευρώ, κάτι που επιβαρύνει το κόστος μας και ανεβάζει την τελική τιμή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της LFC και τονίζει την ανάγκη να θεσπιστεί ειδικό πλαίσιο, όπως υπάρχει στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, ώστε να διεξάγονται έλεγχοι στα τελωνεία για τα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα και εάν αυτές πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. «Δυστυχώς λόγω της έλλειψης του πλαισίου οργιάζει η παρανομία, με αποτέλεσμα να μην προστατεύεται η ευρωπαϊκή παραγωγή και αυτό τελικά είναι σε βάρος του καταναλωτή», αναφέρει εμφανώς απογοητευμένος.

Στην προμήθεια των δημόσιων νοσοκομείων η θεσσαλική εταιρεία αντιμετωπίζει συγκεκριμένες δυσκολίες:

Όπως λέει ο κ. Τσερέπας «παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η σημερινή κυβέρνηση να βελτιώσει τα πράγματα, το πλαίσιο των διαγωνισμών στα δημόσια νοσοκομεία παραμένει παρωχημένο και προκλητικά φωτογραφικό, με αποτέλεσμα να «πριμοδοτούνται» τα φθηνότερα προϊόντα. Για αυτό και μέχρι σήμερα, όπως σημειώνει με αρκετή δόση πικρίας, όλα μας τα νοσοκομεία έχουν κινέζικες μάσκες, όπως και ο Στρατός. Τα παραπάνω εμπόδια και η κατώτερη του αναμενόμενου απορρόφηση της παραγωγής από την εσωτερική αγορά έχουν ως αποτέλεσμα να συσσωρευθεί ένα αρκετά μεγάλο απόθεμα στις αποθήκες της εταιρείας, το οποίο ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια μάσκες.

Ένα απόθεμα που εκτιμάται πως μέσα στην τρέχουσα χρονιά θα διοχετευθεί κατά κύριο λόγω στη διεθνή αγορά, στην οποία πλέον στρέφεται συστηματικά η εταιρεία καθώς διαβλέπει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης».

Όπως λέει ο κ. Τσερέπας, η ζήτηση εκτός συνόρων και ειδικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες του δυτικού κόσμου, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ όπου υπάρχει ισχυρή ζήτηση για προστατευτικές μάσκες υψηλών προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας. «Οι καταναλωτές στις ανεπτυγμένες οικονομίες ζητάνε προϊόντα που συνδυάσουν την ποιότητα και την τιμή (value for money). Κάτι που καθιστά ευκολότερη την πρόσβασή μας εκεί…», υπογραμμίζει ο θεσσαλός επιχειρηματίας. 

Βέβαια, όπως σπεύδει να τονίσει, χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσουν οι συνεργασίες και να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.

Ετοιμάζει μάσκες εμποτισμένες με χαλκό

Μετά τις προστατευτικές μάσκες μιας χρήσης, η βιομηχανία Larisa Face Cover (LFC) ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά ένα νέο καινοτόμο προϊόν που θα συμβάλει καταλυτικά στην προστασία του πληθυσμού από τον κορονοϊό.

Πρόκειται για μάσκα εμποτισμένη με χαλκό, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές Φεβρουαρίου και θα διατίθεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία της χώρας. Οι προσδοκίες των ανθρώπων της LFC για το καινούριο προϊόν είναι μεγάλες καθώς πέρα από την προστασία που παρέχει έχει και ιοκτόνο δράση χάρη στην ιδιότητα του χαλκού να «σκοτώνει» τα μικρόβια.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή και συνιδιοκτήτη της LFC, Γιάννη Τσερέπα, η συγκεκριμένη μάσκα χαλκού είναι επαναχρησιμοποιούμενη και έχει διάρκεια ζωής έως και 6 ημέρες ενώ είναι πολύ πιο εύχρηστη από την απλή προστατευτική μάσκα, η οποία χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση της (στον τρόπο που τοποθετείται στο πρόσωπο, πως αφαιρείται, κα.). Έχει ήδη πιστοποιηθεί για τη διατήρηση της ιοκτόνου δράσης της έως και επτά ημέρες ενώ έχει εγκριθεί και από τον ΕΟΦ, ως ιατροτεχνολογικό προϊόν (σύμφωνα με τον κ. Τσερέπα είναι το μοναδικά προϊόν στην Ελλάδα που έχει λάβει τη σχετική έγκριση).

Η εταιρεία έχει απευθυνθεί και στο τμήμα ιοκτονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου τη διενέργεια κλινικής μελέτης που θα αποδεικνύει την ιοκτόνο δράση του προϊόντος και παράλληλα διεξάγει μελέτη βρογχοσκόπησης υπό την αιγίδα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν επηρεάζει την αναπνοή. Από την άλλη πλευρά, το προϊόν δεν ενδείκνυται για άτομα που πάσχουν από τη νόσο Ουίλκινσον και για άτομα που είναι αλλεργικά στον χαλκό.

Η εταιρεία επένδυσε πολύ κόπο και χρόνο για την ανάπτυξη του (χρειάστηκε πάνω από τέσσερις μήνες), καθώς ήθελε να παράξει ένα άρτιο προϊόν υψηλής ποιότητας. Παρόμοια προϊόντα κυκλοφορούν ήδη στις ΗΠΑ, ωστόσο στην Ευρώπη η συγκεκριμένη κατηγορία είναι ακόμη στα «σπάργανα» (ανάλογη πρωτοβουλία με την LFC έχει εκδηλωθεί μόνο στην Ισπανία).

Το προϊόν θα κυκλοφορήσει σε συσκευασία των πέντε τεμαχίων και θα πωλείται προς περίπου 5 ευρώ, τουτέστιν 1 ευρώ η μάσκα. «Με το συγκεκριμένο προϊόν οι καταναλωτές παράλληλα με υψηλή προστασία θα έχουν και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, αφού με τις πέντε μάσκες θα μπορέσουν να περάσουν ένα μήνα», σημειώνει ο κ. Τσερέπας.

Κώστας Τόλης (με πληροφορίες από mononews.gr Γιώργος Μανέττας)

Δείτε επίσης

Κορωνοϊός: Αποσυμπίεση του συστήματος αυτή την στιγμή στη Λάρισα

Στην ίδια κατηγορία