«Μαϊμού» τράπεζα «ξάφρισε» 9.000 ευρώ από 41χρονο στην Αλόννησο

«Μαϊμού» τράπεζα «ξάφρισε» 9.000 ευρώ από 41χρονο στην Αλόννησο

Ένα sms από «μαϊμού» τράπεζα κατάφερε και «ξάφρισε» 9.000 ευρώ από έναν ανυποψίαστο 41χρονο στην Αλόννησο

Την υπόθεση απάτης μέσω sms από «μαϊμού» τράπεζα σε κινητό τηλέφωνο ερευνά η αστυνομία. Θύμα της απάτης ένας 41χρονος από την Αλόννησο που προσπάθησε να αλλάξει τους κωδικούς για το internet banking και «χάθηκαν» από τον λογαριασμό του 9.000 ευρώ. Το περιστατικό, σύμφωνα με το e-thessalia.gr σημειώθηκε στις 20 Νοεμβρίου όταν ο 41χρονος που διαμένει στην Αλόννησο έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό του. Ως αποστολέας του μηνύματος φαινόταν η Εθνική Τράπεζα και μέσω του μηνύματος τον παρέπεμπε σε ηλεκτρονική διεύθυνση (link) για να αλλάξει τους κωδικούς του λογαριασμού του για την πρόσβασή του στο internet banking της τράπεζας. Ο 41χρονος μπήκε στη σελίδα και άλλαξες τους κωδικούς και έτσι και έτσι η «μαϊμού» τράπεζα «ξάφρισε» 9.000 ευρώ

Για την απάτη ενημερώθηκε από την τράπεζα, η οποία τον ενημέρωσε ότι είχε γίνει μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό του σε λογαριασμό τρίτου στην ίδια τράπεζα. Ο δράστης, που παραμένει άγνωστος στις αρχές, κατάφερε με τους κωδικούς του 41χρονου να μεταφέρει το χρηματικό ποσό των 9.000 ευρώ στον τρίτο λογαριασμό.

Σήμερα ο 41χρονος κατήγγειλε το περιστατικό και την υπόθεση έχει αναλάβει ο Αστυνομικός Σταθμός Αλοννήσου.

Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πολλές απάτες σε βάρος επιχειρηματιών, ακόμη και στα Τρίκαλα.

Οι κυριότερες μορφές απάτης με θύματα επιχειρηματίες-εμπόρους είναι:

Επίθεση με κακόβουλο λογισμικό, τύπου «Crypto-Malware»

Το κακόβουλο λογισμικό κλειδώνει – κρυπτογραφεί τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη. Εξαπλώνεται κυρίως μέσω «μολυσμένων» μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στοχεύει στην καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρα» σε ψηφιακό νόμισμα BIΤCOIN, προκειμένου ξεκλειδωθούν – αποκρυπτογραφηθούν τα ψηφιακά αρχεία.

Απάτες με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου»- εξαπάτηση επαγγελματιών στο διαδίκτυο (Business E-mail Compromise-BEC)

Οι δράστες παρεμβαίνουν σε τμήματα της επικοινωνίας μεταξύ συναλλασσόμενων επαγγελματιών και εμπόρων με επιχειρήσεις του εξωτερικού και τους πείθουν να καταθέσουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, διαφορετικούς από αυτούς που είχαν συμφωνηθεί αρχικά.

Phishing εταιρικών- προσωπικών στοιχείων

Το «phishing» πραγματοποιείται συνήθως με την αποστολή μαζικών spam e-mail, τα οποία υποτίθεται ότι αποστέλλονται από κάποια υπαρκτή και νόμιμη εταιρεία (τράπεζα, ηλεκτρονικό κατάστημα, υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών κ.λπ.), σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τον παραλήπτη και να του αποσπάσει απόρρητα εταιρικά, προσωπικά και οικονομικά δεδομένα.

Απάτες με χορήγηση δανείων από μη αδειοδοτημένους φορείς.

Αναρτήσεις σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης από ομάδες ή άτομα, πίσω από τα οποία κρύβονται επιτήδειοι, για δήθεν παραχώρηση δανείων ή άλλων οικονομικών διευκολύνσεων, από μη αδειοδοτημένους φορείς, με ευνοϊκούς όρους.

Είναι άξιο να αναφερθεί ότι σε όλες τις προαναφερόμενες μεθόδους απάτης με την χρήση διαδικτύου, η συνήθης τακτική των δραστών προκειμένου να μην αποκαλυφθούν τα πραγματικά τους στοιχεία, πέραν των ψηφιακών τους προφυλάξεων με λογιστικά προγράμματα, είναι το παράνομο αποκτηθέν χρηματικό ποσό να μεταφέρετε στην εξουσία τους μέσω στρατολογημένων από αυτούς ατόμων, οι οποίοι έχουν τον ρόλο του ’’MONEY MULE’’., άτομο δηλαδή που μεταφέρει παράνομα αποκτηθέντα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων, συνήθως σε άλλες χώρες, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια.

Facebook
Twitter
Email
Sponsored