Λάρισα: Όσα είπε στην απολογία του ο 30χρονος «εγκέφαλος» για την χασισοφυτεία «μαμούθ» που βρέθηκε στο Σκλήθρο – Ο άγνωστος άνδρας και οι οδηγίες του…

Προσωρινά κρατούμενος, με την σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, κρίθηκε…

Προσωρινά κρατούμενος, με την σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, κρίθηκε μετά από την απολογία του ο 30χρόνος συλληφθείς για την χασισοφυτεία που εντόπισαν αστυνομικοί του τμήματος δίωξης ναρκωτικών Λάρισας στην δασική περιοχή «Ελαφοκέρατο» του Σκλήθρου Αγίας. Σε βάρος του 30 χρόνου Αλβανού υπήκοου, που συνελήφθη στο σπίτι του σε χωριό του Δήμου Κιλελέρ, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και σύσταση εγκληματικής ομάδας, με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό διά της καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Κατά την απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ – σύμφωνα με πληροφορίες της «Έ»– φέρεται να δήλωσε πως με την καθοδήγηση και τις οδηγίες ενός άγνωστου άνδρα μετέφερε τρόφιμα και λιπάσματά σε κάποια περιοχή χωρίς να γνωρίζει ποιοι τα παραλάμβαναν, όπως δεν γνώριζε επίσης, σύμφωνα πάντα με τα όσα τόνισε στην απολογία του, ότι αυτά που μετέφερε στο σημείο που του υποδείκνυε ο άγνωστος άνδρας, χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια χασίς.

Υπενθυμίζεται πως ο 30 χρόνος σύμφωνα με την ΕΛ.Α.Σ είναι ο «ιθύνων νους» της «εγκληματικής ομάδας» που καλλιεργούσε τη μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, θητεία χασίς στο Μαυροβούνι, σε δυσπρόσιτη και δυσεπιτήρητη περιοχή όπου κατασχέθηκαν 2.193 δενδρύλλια κάνναβης όπως κατασχέθηκαν επίσης, επιπλέον 22 κιλά κάνναβης σε φούντα.

Σύμφωνα επίσης με την αστυνομική έρευνα ο 30 χρόνος φέρεται ως εμπλεκόμενος και σε άλλη χασισοφυτεία στην Έλαφο Αγιάς, προ διετίας, όπου βρέθηκαν ορφανά περιττά 40 κιλά χασίς, όταν οι δράστες εγκατέλειψαν όπως – όπως την φυτεία. Στο σπίτι επίσης του συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία διαβατήρια ομοεθνών του, για τα οποία από την αστυνομική έρευνα μένει να αποδειχθεί αν ανήκουν στους τρεις δράστες τα στοιχεία των οποίων έχει ταυτοποίησει η Δίωξη Ναρκωτικών Λάρισας. Ο30 χρόνος αλλοδαπός, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., είναι ο «ιθύνων νους σε εγκληματικής ομάδας, ενώ, όπως προέκυψε, μέλη αυτής, τυγχάνουν ακόμη τρεις ομοεθνείς του, άνδρες, ηλικίας 32,34 και 42 ετών, αντίστοιχα. Προσθέτοντας ότι «υπό την εποπτεία και άμεση καθοδήγηση του 30χρόνου, οι δράστες προέβαιναν σε καλλιεργητικές εργασίες στις «φυτείες». Παράλληλα, διέμεναν σε πρόχειρα παραπήγματα – σκηνές έντος των «φυτειών», απ’ όπου ταυτόχρονα επιτηρούσαν και κατόπτεύαν την ευρύτερη περιοχή, ώστε άμεσα και έγκαιρα να την αντιλαμβάνονται τυχόν προσέγγιση των διωκτικών αρχών. Οι διατάξεις των φυτειών στον περιβάλλοντα χώρο είχαν γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμη κι από αέρος να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους, αφού στα σημεία που είχε γίνει φύτευση των δενδρυλλίων κάνναβης είχαν αφεθεί ενδιάμεσα δέντρα, που εξασφάλισαν «φυσική κάλυψη».

Οι «διαδικασίες καλλιέργειας» περιελάμβαναν οργανωμένο δίκτυο άρδευσης, που κάλυπτε όλη την έκταση των φυτειών, χρήση γεωργικών λιπασμάτων κι άλλες συναφείς δραστηριότητες, ενώ οι δράστες είχαν διαμορφώσει κατάλληλο χώρο, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως στεγνωτήριο – ξηραντήριο των φυτών, προκειμένου μετά από κατάλληλο διαχωρισμό να καθίσταται άμεσα δυνατή η περαιτέρω διάθεση των ποσοτήτων κάνναβης.

Στα παραπήγματα βρέθηκαν οικιακά σκεύη, τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα και άλλα αντικείμενα που παρείχαν την δυνατότητα στους δράστες να διαφύγουν εκεί. Σύμφωνα τέλος με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. «οι δράστες θα διοχετεύονται στην ‘’αγορά’’ την ‘’παραγωγή’’, που υπολογίζεται τουλάχιστον σε πέντε τόνους, αξίας πάνω από 10.000.000 ευρώ».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Β. Κακάρας)

Στην ίδια κατηγορία