Λάρισα: Ο 30χρονος βοσκός και το «λημέρι» του – Ζει και αναπνέει για το κοπάδι του… (βίντεο)

Μόνο λιγοστοί νέοι επιλέγουν το δύσκολο επάγγελμα της εκτροφής των…

Μόνο λιγοστοί νέοι επιλέγουν το δύσκολο επάγγελμα της εκτροφής των ζώων και η κτηνοτροφία δυστυχώς βρίσκεται σε απελπιστική και οριακή κατάσταση. Στα Φάρσαλα Λάρισας συναντήσαμε τον Σωκράτη απόγονο των παραδοσιακών νομάδων κτηνοτρόφων, που από αγάπη και μεράκι μαζί με την οικογένειά του διατηρεί ένα μικρό κοπάδι ζώων. Μας μιλάει για την επιλογή του καθώς και την ανάγκη υποστήριξης της κτηνοτροφίας ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατροφική μας επάρκεια

Ο Σωκράτης Σούρλας είναι μόλις 30 ετών και είναι περήφανος για το «λημέρι» του στα Φάρσαλα. Πατέρας τριών μικρών παιδιών, έχει 30 πρόβατα με την σύζυγο και καθημερινά εκείνος και η οικογένειά του ασχολούνται με το κοπάδι τους, νιώθοντας ηρεμία όπως τονίζει με τον τρόπο ζωής που επέλεξε έχοντας λατρεία στη φύση και τα χρίσματά της.

Από τις πεντέμισι το πρωί ξεκινάμε την μέρα μας και κάνουμε δουλειές με την σύζυγο και τα παιδιά μας» θα πει ο Σωκράτης. «Κάναμε αυτό το «λημέρι», όπως το λέω για τρεις λόγους. Αρχικά μου αρέσει αυτό που κάνω, μου γεμίζει την ζωή, την ψυχή, και την καρδιά.

Δεύτερον η ενασχόληση με πρόβατα μου δίνει δυνατότητα να βάλω στο τραπέζι μου ποιοτικά προϊόντα που δεν βρίσκω στο εμπόριο.

Και τρίτον, και σημαντικότερον , μέσα από αυτό προσπαθώ να δείξω στον κόσμο, ότι δεν είναι ανάγκη να μπει στο τσιμεντένιο κουτί, η φύση τα ζώα, το νερό και το χώμα, είναι στοιχεία που δίνουν ηρεμία, χαλάρωση και διαύγεια στον άνθρωπο. Προσκαλώ τους φίλους μου να αφήσουν την οθόνη και να έρθουν εδώ να πούμε δυο κουβέντες, αλλά προτιμούν την οθόνη. Θέλω να δώσω τον έναυσμα στον κόσμο να ασχοληθεί με την φύση», συμπληρώνει ο 30χρονος κτηνοτρόφος.

Η κτηνοτροφία είναι μία από τις πιο παλιές δραστηριότητες του ανθρώπου και είναι ο κλάδος της οικονομίας που αφορά την εκτροφή, περιποίηση και εκμετάλλευση των παραγωγικών ζώων. Ωστόσο μόνο λιγοστοί νέοι επιλέγουν το δύσκολο επάγγελμα της εκτροφής των ζώων και η κτηνοτροφία δυστυχώς βρίσκεται σε απελπιστική και οριακή κατάσταση. Στα Φάρσαλα Θεσσαλίας συναντήσαμε τον Σωκράτη απόγονο των παραδοσιακών νομάδων κτηνοτρόφων, που από αγάπη και μεράκι μαζί με την οικογένειά του διατηρεί ένα μικρό κοπάδι ζώων. Μας μιλάει για την επιλογή του καθώς και την ανάγκη υποστήριξης της κτηνοτροφίας ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατροφική μας επάρκεια…

Δείτε το βίντεο:

Στην ίδια κατηγορία