Λαμπερά Χριστούγεννα σε πεζόδρομο της Λάρισας

Λαμπερά Χριστούγεννα σε πεζόδρομο της Λάρισας

Μια παράδοση των κατοίκων εδώ και 25 χρόνια που λίγοι γνωρίζουν

Ξεχωριστές εικόνες και λαμπερά Χριστούγεννα σε πεζόδρομο της Λάρισας, εντυπωσιάζουν

Ο λόγος για τον πεζόδρομος της Φειδίου στη Λάρισα, που είναι ένας δρόμος πολύ ιδιαίτερος στην πόλη. Παλιά, ήταν γεμάτος με μονοκατοικίες· πλέον έχει απομείνει το χαρακτηριστικό κίτρινο διώροφο σπίτι, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Αυτό που κάνει ξεχωριστή τη Φειδίου είναι η συνύπαρξη του παλιού κτιρίου με τις σύγχρονες πολυκατοικίες, οι οποίες δίνουν την αίσθηση ότι έχουν τις δικές τους αυλές.

Την περίοδο των Χριστουγέννων, ο συγκεκριμένος πεζόδρομος ίσως είναι ο πιο όμορφος δρόμος στο κέντρο της πόλης.

Εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια οι κάτοικοι της Φειδίου, αναβιώνουν κάθε χρόνο τη δική τους χριστουγεννιάτικη παράδοση. Στολίζουν το δρόμο, τα δέντρα, τα μπαλκόνια, τις πυλωτές με στολίδια, φωτάκια και φωτεινό κρεμαστό διάκοσμο, τα οποία έχουν αγοράσει οι ίδιοι είτε μεμονωμένα, είτε από κοινού και αναθέτουν σε εργάτες την εγκατάσταση τους.

Ο κ. Ευάγγελος Χριστοφόρου, κάτοικος της Φειδίου, εξηγεί στο onlarissa.gr ότι όταν μετακόμισε εκείνος το 1997 η χριστουγεννιάτικη παράδοση ήδη υπήρχε. Εμπνευστής της ήταν ο κ. Ιωάννης Ψοφάκας, ο οποίος πλέον έχει αποβιώσει, αφήνοντας ως συνεχιστές τον κ. Χριστοφόρου, τον κ. Ναπολέοντα Παρλάντζα και τους λοιπούς κατοίκους της Φειδίου.

Κάποια από τα στολίδια χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, όπως τα χαρακτηριστικά κρεμαστά φωτιστικά στολίδια που δίνουν μια νότα άλλης δεκαετίας, αλλά κάθε χρόνο, οι κάτοικοι προσπαθούν να προσθέτουν και κάτι καινούργιο.

Ήταν συγκινητικός ο ενθουσιασμός του κ. Χριστοφόρου, το καμάρι του για τη δράση αυτή της γειτονιάς. Αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε και είναι κατ’ ουσίαν η σωστή· μόνο στις γειτονιές οι άνθρωποι έρχονται κοντά και δημιουργούν πράγματα από κοινού.

Είναι εντυπωσιακό πως στο αστικό κέντρο μιας σύγχρονης πόλης τα Χριστούγεννα συνεχίζουν να δημιουργούν “γειτονιές”· τώρα που το ξανασκέφτομαι, δεν είναι τα Χριστούγεννα. Είναι οι άνθρωποι.


Η οδός Φειδίου στολισμένη για τα Χριστούγεννα


Δείτε φωτογραφίες από τα λαμπερά Χριστούγεννα στον πεζόδρομο της Λάρισας

Ρεπορτάζ: Εύη Μποτσαροπούλου

Δείτε επίσης:

Πρωτοχρονιάτικα ήθη και έθιμα σε περιοχές της Ελλάδας

Στην ίδια κατηγορία