Καρδίτσα: «Πονεμένη ιστορία» η αξιοποίηση της τουριστικής περιουσίας

«Πονεμένη ιστορία» η αξιοποίηση της τουριστικής περιουσίας του Δήμου Καρδίτσας

Αναμένονται εξελίξεις!

Περίπου 1,5 χρόνο μετά την ανάληψη των ηνίων του Δήμου Καρδίτσας από την νέα Διοίκηση του Δημάρχου κ. Βασίλη Τσιάκου, συνεχίζει να παραμένει γι’ αυτή και τους Καρδιτσιώτες μεγάλο ζητούμενο η αξιοποίηση της τουριστικής δημοτικής περιουσίας.

Ξενώνες, Δασικό χωριό Καροπλεσίου, κυριολεκτικά χάθηκαν στο χρόνο, καθώς έχει ανασταλεί η λειτουργία τους εδώ και πολύ καιρό λόγω κυρίως οικονομικών προβλημάτων.

Κατά τους πρώτους μήνες της θητείας της παρούσας Δημοτική Αρχής είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια καταγραφής όλων των περιουσιακών στοιχείων, ζημιών και οφειλών που υπάρχουν προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της επαναδραστηριοποίησής τους.

Η διαδικασία προχώρησε αρκετά κι’ αν δεν ξεσπούσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού με την εφαρμογή των συνεχόμενων αυστηρών περιοριστικών μέτρων και των lockdown, θα υπήρχαν σημαντικές εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε δήλωσή του στο KarditsaLive.Net γι’ αυτό το σημαντικό ζήτημα, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος επισημαίνει: «Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη δημοτική περιουσία. Ξενώνες, Αναψυκτήρια αλλά και δομές όπως το Δασικό χωριό μπορεί να έχουν διπλό ρόλο: Ο πρώτος είναι η δημιουργία σημείων ενδιαφέροντος και επισκεψιμότητας στην περιοχή που βρίσκονται. Ο δεύτερος είναι η δημιουργία οικονομικής δραστηριότητας με την λειτουργία νέων επιχειρήσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Βέβαια για να υπάρξει αξιοποίηση της περιουσίας θα πρέπει να ξεπεραστούν μια σειρά γραφειοκρατικών προβλημάτων που υφίστανται εδώ και χρόνια. Από την άλλη σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν κτιριακά ζητήματα που θα πρέπει επίσης να επιλυθούν. Σε κάθε περίπτωση εμείς από όταν αναλάβαμε τη Δημοτική Αρχή ξεκινήσαμε προσπάθεια στην κατεύθυνση της καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης και εκτιμούμε πως σταδιακά θα ξεπεραστούν τα προβλήματα. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσει χρόνο. Ωστόσο αξίζει η προσπάθεια καθώς σε βάθος χρόνο θα πετύχουμε να αξιοποιήσουμε την περιουσία μας και να προσθέσουμε αξία στην περιοχή μας». 

Σε ότι αφορά στο Αναψυκτήριο Μητρόπολης και στους Ξενώνες Καστανιάς και Μητρόπολης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ηλίας Σχορετσανίτης τόνισε πως με την άρση του δεύτερου lockdown και την επαναφορά της λειτουργίας του Δήμου σε κανονικούς ρυθμούς, προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι να τελειώνει όσο γίνεται πιο γρήγορα με τις οικονομικές εκκαθαρίσεις ώστε να δει τι θα κάνει για να μπορέσει να τα ξαναλειτουργήσει.

Για το Δασικό χωριό «Δρυάδες» Καροπλεσίου όμως, η σχετική διαδικασία είναι πιο δύσκολη λόγω του ιδιότυπου ιδιοκτησιακού καθεστώτος του (ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης). Πάντως έχει ήδη επιδειχθεί ενδιαφέρον για την επαναλειτουργία του, το οποίο θα δούμε εάν θα εκφραστεί έμπρακτα με κατάθεση συγκεκριμένης οικονομικής και αναπτυξιακής πρότασης όταν τακτοποιηθούν οι σημερινές πολλές εκκρεμότητες.

Μέχρι να έρθει όμως αυτή η ώρα, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη να διανυθεί, δεδομένου κιόλας ότι τα 20 ξύλινα σπιτάκια και το Εστιατόριο που διαθέτει, όλα αυτά τα χρόνια της εγκατάλειψης υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα και το κόστος αποκατάστασής τους είναι μεγάλο.

Τέλος, για το μικρό Αεροδρόμιο Μυρίνης ο κ. Σχορετσανίτης δήλωσε πως οι όποιες διαδικασίες είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Αύγουστο, (μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να νοικιάσει τρείς θέσεις σε Αερολέσχες), «πάγωσαν» λόγω του lockdown της πανδημίας αφού δεν γίνονται πλέον πτήσεις αεροσκαφών.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός της πλήρους αξιοποίησής του παραμένει σε αναμονή προς υλοποίηση το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι στο πεδίο προσγείωσης Μυρίνης ο Δήμος έχει προγραμματίσει τη δημιουργία εγκαταστάσεων με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα καθοριστούν από την Τεχνική Υπηρεσία.

Επίσης, θα επιδιώξει και την ανακατασκευή του δρόμου πρόσβασης μήκους περίπου 1 χιλιομέτρου, μέσω σχετικών επαφών με το Υπουργείο Υποδομών και την περιφέρεια Θεσσαλίας για χρηματοδότηση του έργου.

Δείτε επίσης

Καρδίτσα: Tο Σχέδιο Ανασυγκρότησης μετά τον καταστροφικό «Ιανό»

Στην ίδια κατηγορία