Ιανός – Καρδίτσα: Βαρύς ο απολογισμός στη βαμβακοκαλλιέργεια

κΑΡΔΊΤΣΑ ΙΑΝΟς

Η Καρδίτσα ακόμα μετρά τις πληγές της

Βαρύς ο απολογισμός των πληγμάτων του «Ιανού» στη βαμβακοκαλλιέργεια και στους Καρδιτσιώτες παραγωγούς στο τέλος της φετινής αρδευτικής περιόδου 

Σημαντικές είναι οι εισοδηματικές απώλειες των αγροτών του Νομού Καρδίτσας λόγω των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» στη φετινή σοδειά.

Η «μερίδα του λέοντος» ανήκει στη βαμβακοκαλλιέργεια καθώς στον ΕΛΓΑ κατέθεσαν δηλώσεις για λήψη αποζημίωσης 13.121 παραγωγοί της περιοχής μας.

Το νούμερο είναι εξωφρενικό, ενώ όπως επισημαίνει στο KarditsaLive.Net ο Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος κ. Μοχάμεντ Νταράουσε, στη δίνη του κυκλώνα χάθηκαν περίπου 28 εκατ. Ευρώ!

Εκτός όμως από τις ζημιές στα χωράφια, ο «Ιανός» έπληξε και τον γεωργικό εξοπλισμό (σωλήνες, λάστιχα άρδευσης, μηχανισμούς ποτίσματος, μηχανήματα, αγροτικά οχήματα, αποθήκες, έγγειο κεφάλαιο)  κάθε αγρότη σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η αντικατάστασή του (παρά τις αναμενόμενες αποζημιώσεις που ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πότε θα δοθούν), έχει υψηλό κόστος και με το… ταμείον να είναι πολύ μείον για την πλειονότητα των καλλιεργητών μας, είναι αμφίβολη η λήψη απόφασης εκ μέρους τους να προβούν στην παρούσα φάση στα συγκεκριμένα έξοδα, όταν μάλιστα παραμένει κατεστραμμένο το μισό αρδευτικό δίκτυο στο Νομό!

Γίνονται συζητήσεις μεταξύ των αρμόδιων φορέων και Υπουργείων για την εκτέλεση fast track τεχνικών παρεμβάσεων, όμως ο καιρός περνάει ανεκμετάλλευτος και οι αγρότες διερωτώνται εάν του χρόνου θα υπάρχει όχι μόνο… οικονομική ευχέρεια(!), μα και δυνατότητα άρδευσης των καλλιεργειών τους.

Εάν δεν θεσπιστούν το γρηγορότερο γενναία υποστηρικτικά οικονομικά μέτρα από την Πολιτεία, τότε είναι πολύ πιθανό πολλοί Καρδιτσιώτες αγρότες να αλλάξουν επάγγελμα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα του Νομού μας.

ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ

Πάντως, η φετινή εκκοκκιστική περίοδος βρίσκεται πλέον στην ολοκλήρωσή της, με εξαίρεση κάποιους βαμβακοπαραγωγούς που κρατούν ακόμη αποθηκευμένες ποσότητες του προϊόντος αναμένοντας καλύτερη τιμή από αυτές που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά.

Ο κ. Νταράουσε μας είπε ότι η τιμή του σύσπορου για τα καλά βαμβάκια δείχνει να κλείνει μεταξύ 0,40 και 0,42 Ευρώ/κιλό

Υπάρχουν βέβαια και ποσότητες από πλημμυρισμένα βαμβακοχώραφα που αγοράστηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές από 0,20 έως 0,25 ευρώ/κιλό, μπορεί και χαμηλότερα!

Σε αυτά τα βαμβάκια η ποιότητα ήταν αρκετά υποβαθμισμένη, όπως και το κυτίο χρώματος, ενώ εμπεριείχαν αρκετές ξένες ύλες.

Επισημαίνεται ότι επειδή τα περισσότερα βαμβακοχώραφα είχαν μεγάλη υγρασία από τα άσχημα καιρικά φαινόμενα, αλλά και για λόγους συμπίεσης του κόστους για τη συγκόμιση του προϊόντος, χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο συλλεκτικές μηχανές stripper, αντί της συμβατικής picker.

Η μηχανή stripper εισήχθη στην χώρα μας κυρίως για να χρησιμοποιηθεί  αντί της Picker όταν οι βροχές δεν επιτρέπουν την χρήση της λόγω του μεγάλου βάρους που έχει και δεν μπορεί να «μπει» στα υγρά χωράφια.  

Η χρήση stripper μηχανών στο Νομό μας ήταν περίπου μονόδρομος για τους Καρδιτσιώτες καλλιεργητές φέτος με τη μεγάλη πλημμύρα. Όμως, επειδή γενικά τις επιλέγουν όλο και περισσότεροι αγρότες, αυτό προκαλεί ανησυχία στους εκκοκκιστές διότι θεωρούν ότι υποβαθμίζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συλλεγόμενου βαμβακιού και αφήνει πολλές ξένες ύλες σε αυτό.

Εξάλλου, για τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις η φετινή χρονιά μετά την πλημμύρα στο Νομό Καρδίτσας έγινε παραγωγικά και οικονομικά δύσκολη εξίσωση, διότι λείπουν από την εσωτερική αγορά περί τους 25.000 περίπου τόνους σύσπορου βαμβακιού που καταστράφηκε.

Όμως και το κράτος θα έχει μεγάλες απώλειές στα έσοδά του καθώς η αξία του Ελληνικού βαμβακιού έχει πτωτική πορεία στη χρηματιστηριακή αγορά. Κάθε χρόνο το δημόσιο εισπράττει (από την ίνα) περί το μισό δις ευρώ, ποσό το οποίο λόγω της καταστροφής του «Ιανού» θα μειωθεί όπως εκτιμά ο κ. Νταράουσε από 15% – 20% δηλαδή κοντά στα 100 εκατ. Ευρώ.

Σε ότι αφορά στη ζήτηση του προϊόντος μας από τις χώρες που παραδοσιακά το αγοράζουν, όπως είναι η Τουρκία πρωταρχικά (παίρνει περίπου το 50% της βαμβακοπαραγωγής μας) και εν συνεχεία η Αίγυπτος, Κίνα, Μαλαισία, Ιταλία, Γερμανία, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον Ιανουάριο 2021.

Οι δοσοληψίες φέτος ιδιαίτερα με την Τουρκία – τονίζει ο κ. Νταράουσε – είναι πολύ δύσκολες λόγω της κρίσης στην οικονομία και το νόμισμά της που καθιστά τις ισχύουσες τιμές υψηλές γι’ αυτούς, αλλά η παρουσία Τούρκων εμπόρων στην χώρα μας είναι ενθαρρυντική για τη συνέχεια.

ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ

Σε ότι αφορά στις αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών μας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μέσα σε λίγες ημέρες επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας στις 30/11/2020, καθώς από την Παρασκευή 5/12/2020, άρχισε ο ΕΛΓΑ να πληρώνει τους δικαιούχους πληγέντες από τον «Ιανό» αγρότες της Θεσσαλίας. Η αρχή έγινε με το Νομό Μαγνησίας και ακολουθούν τις επόμενες ημέρες οι Νομοί Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων.

Αυτά τα χρήματα αποτελούν σημαντική «ανάσα» για τους πληγέντες παραγωγούς, αλλά όπως υποστηρίζουν αρκετοί από αυτούς, δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση το απολεσθέν φετινό εισόδημα το οποίο θα είναι μειωμένο τουλάχιστον κατά 30% σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Καραγιάννης Φώτης

Δείτε επίσης

Καρδίτσα: Μία νέα απόφαση για εφάπαξ ενίσχυση σε πληγείσες επιχειρήσεις από τον “Ιανό”

Στην ίδια κατηγορία