Η τραγική ιστορία του 58χρονου που βρέθηκε αλυσοδεμένος από τους γονείς του στο Βόλο

Μια τραγική οικογενειακή ιστορία κρύβεται πίσω από το δέσιμο με…

Μια τραγική οικογενειακή ιστορία κρύβεται πίσω από το δέσιμο με αλυσίδα 58χρονου ΡΟΜΑ από τους γονείς του στο Αλιβέρι. Ο 58χρονος βρήκε «θαλπωρή» σε ψυχιατρικό ίδρυμα βραχείας νοσηλείας της Βόρειας Ελλάδας, όμως η υπόθεσή του φέρει στο προσκήνιο την τεράστια έλλειψη δημόσιων δομών ψυχικής υγείας, δομές απαραίτητες για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες. Ο δικηγόρος των γονιών του μεσήλικα, κ. Κωνσταντίνος Γούσης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την υπόθεση και την καθημερινότητα της οικογένειας και του 58χρονου, ενώ σχολίασε και την έλλειψη των δομών νοσηλείας, ανθρώπων που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.

Όπως τόνισε ο κ. Γούσης, πρόκειται για μια ιστορία που θλίβει τους πάντες, καθώς ένας άνθρωπος έστω για ένα μικρό χρονικό διάστημα ζούσε σε συνθήκες που δεν έπρεπε να ζει ούτε ζώο και δεν υπάρχει δικαιολογία για την πράξη των γονιών.

Ωστόσο, επεσήμανε πως πρέπει να εξεταστεί και το υπόβαθρο της πράξης αυτής, καθώς άνθρωποι με ιδιαίτερα χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και ένα ακόμη χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο έχουν αναλάβει επί 35 χρόνια να φροντίζουν ένα παιδί, που έχει πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας και χρόνιου αλκοολισμού.

Παράλληλα ο γιός τους  έχει τέσσερα δικά του παιδιά τα οποία τα μεγάλωσαν οι παππούδες, οι γονείς δηλαδή του 58χρονου.

«Γι’  αυτόν τον άνθρωπο η κατάσταση με τα χρόνια χειροτέρευε. Επειδή δεν είχε την ενδεδειγμένη φροντίδα, την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση, τη σωστή θεραπεία. Δυστυχώς τα χρόνια ψυχολογικά του προβλήματα γίνονταν ολοένα και χειρότερα, αλλά παράλληλα αντιμετώπισε και θέματα μετά από κάποιο τροχαίο ατύχημα πριν από περίπου 2 χρόνια, όπου εκεί θεωρώ ότι ήταν η αρχή του τέλους.

Τραυματίστηκε σοβαρά στη δεξιά πλευρά του σώματός του, χέρι, πόδι, κορμό κι έκτοτε η «κατηφόρα» ήταν πολύ μεγαλύτερη. Άρχισε να έχει επιθετική συμπεριφορά, να φεύγει πολύ μακριά από το σπίτι. Πρόσφατα έφτασε στο Βελεστίνο, χωρίς να έχει κανείς τον έλεγχό του , άρχισε να μην μπορεί να ελέγξει τις σωματικές του ανάγκες και να τις ικανοποιεί πολλές φορές σε χώρους ανεπίτρεπτους, όπως μια παιδική χαρά , άρχισε να είναι βίαιος και προς τους ίδιους τους γονείς και προς τον περίγυρό του», μετέφερε ο κ. Γούσης.

Οι γονείς, όπως επεσήμανε ο συνήγορός τους,  απευθύνθηκαν πολλές φορές στις αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθώντας να βρουν κάποια λύση. «Απευθύνθηκαν στην Εισαγγελία Βόλου καταθέτοντας αιτήματα εκούσιας νοσηλείας , τον μετέφεραν σε δημόσια ψυχιατρεία . Τους έδωσαν μια σύντομη λύση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν μια πραγματική λύση στο πρόβλημά τους.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες κι επειδή εμφάνιζε ακόμη πιο επιθετική συμπεριφορά, όπως μου ανέφεραν οι ίδιοι εμφάνιζε ακόμη πιο επιθετική συμπεριφορά και αναγκάστηκαν να τον δέσουν με κάποιο σχοινί από τη μέση του το οποίο έκοψε και βρέθηκε μετά από κάποιες ώρες να κοιμάται καταμεσής του δρόμου στο Βελεστίνο.

Οι γονείς βρήκαν ως λύση να τον δέσουν αυτή τη φορά με κάποια αλυσίδα από τη μέση του για να τον περιορίσουν εντός του αύλειου χώρου της οικίας τους. Η αλήθεια είναι πως η συμπεριφορά αυτή ότι και να πούμε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και δεν θα έπρεπε να γίνει σε ένα κράτος δικαίου.

Όμως για τους ίδιους, όπως μου το περιγράφουν, ήταν μονόδρομος για να αποτρέψουν το παιδί τους να κάνει κάποιο κακό στον εαυτό του ή ακόμη χειρότερα να κάνει κάποιο κακό σε τρίτους», εξήγησε ο συνήγορος επισημαίνοντας πως καταδικάστηκαν για το λάθος και ο ίδιος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι δεν θα επαναλάβουν την πράξη τους.

Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και έλλειψη δομών στα σημεία «κλειδιά»

Ο κ. Γούσης μίλησε όμως και για τις προεκτάσεις που ανακύπτουν από το εν λόγω περιστατικό που δεν βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν όμως τα μεγάλα κενά του συστήματος και της πολιτείας.

«Δικαιοσύνη αλά καρτ δεν γίνεται. Δεν μπορεί η δικαιοσύνη να έρχεται να κοινοποιεί και κάθε φορά να ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα εκείνης της στιγμής της κοινωνίας και οι νόμοι να αλλάζουν κάθε δύο- τρία χρόνια. Πρέπει να υπάρχει ένα κράτος δικαίου που ξεκινά από την ασφάλεια δικαίου. Η ασφάλεια δικαίου προϋποθέτει σταθερή νομοθεσία επί σειρά ετών η οποία θα γίνει αντιληπτή ακόμη και στους πολίτες που δεν έχουν εξειδικευμένη γνώση για να καταλάβουν το δύσκολο νομικό πλαίσιο που καλούμαστε εμείς και οι δικαστές να διαχειριστούμε, αλλά θα ξέρουνε άμεσα τις συνέπειες κάθε πράξεις τους και δεν θα ευελπιστούν σε μια αλλαγή νομοθετήματος είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες της πράξης τους», είπε ο κ. Γούσης.

Συνέχισε δε, λέγοντας πως για την εν λόγω υπόθεση η δικαιοσύνη προσπαθεί μεν, λειτουργεί όμως γραφειοκρατικά, ενώ χρειάζεται και συνεργασία πολλών υπηρεσιών.

» Μπορεί ο εισαγγελέας υπηρεσίας να είναι ο πιο ευαίσθητος άνθρωπος και να στείλει άμεσα την υπόθεση για εκούσια νοσηλεία και να μην τηρήσει γραφειοκρατικές διαδικασίες για να βοηθήσει την κατάσταση. Το Ψυχιατρείο του Βόλου όμως έχει τους δικούς του ισχυρισμούς. Θα πει ότι εμείς είμαστε υποστελεχωμένοι , ότι είμαστε υποχρηματοδοτούμενοι , ότι δεν έχουμε τον κατάλληλο χώρο για να περιθάλψουμε τέτοιους ανθρώπους.  Ο πλέον αρμόδιος φορέας για να τους βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορεί να ανταποκριθεί και βρίσκεται μία λύση να μεταφέρεται ένας άνθρωπος προσωρινά σε δημόσιο ψυχιατρείο στη Θεσσαλονίκη. Προσωρινά σημαίνει ότι θα μείνει για λίγες ημέρες κι έπειτα θα του πουν ότι θα επανέλθει στην κοινωνία και να λαμβάνει την αγωγή του», εξήγησε ο νομικός, θέτοντας τα εύλογα ερωτήματα όπως ποιος είναι αυτός που θα ελέγξει εάν ο ψυχικά ασθενής θα λάβει την αγωγή του ή πως μπορεί να επανέλθει στην κοινωνία μέσα σε λίγες μόνο ημέρες κάποιος που αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα.

«Όταν ένας άνθρωπος είναι ψυχικά ασθενής δεν μπορεί η αρχική κατεύθυνση να είναι φυλακή. Εκεί δεν πρόκειται να βοηθηθεί από κανέναν», κατέληξε ο κ. Γούσης.

Πηγή:magnesianews.gr

Στην ίδια κατηγορία