Η Λάρισα του Αλέξη Κούγια: “ Εδώ θα περάσω την υπόλοιπη ζωή μου”

Η Λάρισα του Αλέξη Κούγια: “Θα περάσω την υπόλοιπη ζωή μου στη Λάρισα”

Ολόκληρη η συνέντευξη

Κάθε συνέντευξη με τον Αλέξη Κούγια είναι μια περιπέτεια. Πόσο μάλλον, μια συνέντευξη, σαν αυτή που ακολουθεί, που φιλοδοξεί να αναζητήσει τη σχέση του με τη Λάρισα. Μια σχέση που οφείλεται τα τελευταία χρόνια στην αγορά από τον ίδιο της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης. Η διοίκηση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, ιδιαίτερα όταν τα αποτελέσματα της δεν είναι καλά, παράγει συγκρούσεις… Πόσο μάλλον, όταν ο επικεφαλής, λόγω ιδιοσυγκρασίας, τρέφεται με συγκρούσεις.

Συνέντευξη στην Εύη Μποτσαροπούλου

Ο Αλέξης Κούγιας στη συνέντευξη που ακολουθεί επικεντρώνεται σε αυτές με διευθύνσεις και ονόματα… Δύσκολα να κρατήσεις τη συζήτηση σε μια γενική θεώρηση των πραγμάτων, όταν αυτά “σκιάζονται” από προσωπικές αντιπαραθέσεις και ο συνομιλητής σου είναι χειμαρρώδης. 

Η συνέντευξη έγινε χθες, πριν το ματς με τον Απόλλωνα Αθήνας, το αποτέλεσμα του οποίου δημιουργεί ακόμη πιο δυσοίωνες προοπτικές για την ΑΕΛ και τη σχέση του ισχυρού της άνδρα με τους Λαρισαίους. Ο ίδιος θεωρεί “πλασματική” τη θέση της ομάδας στον πάτο του βαθμολογικού πίνακα… 

Ακολουθεί η συνέντευξη του Αλέξη Κούγια:

Κύριε Κούγια, πότε ξεκινά η σχέση σας με τη Λάρισα; Ποια ήταν η πρώτη σας φορά στην πόλη;

Ήταν στην αρχή της καριέρας μου, πριν σαρανταπέντε χρόνια όταν ήμουν μόλις 25 χρονών· είχα μια πολύ σοβαρή υπόθεση στο Μεικτό Ορκωτό Κακουργοδικείο της Λάρισας με κατηγορούμενο έναν επώνυμο κακοποιό από τους Σοφάδες, που είχε κατηγορηθεί για τη συμμετοχή του στις εγκληματικές πράξεις του Ρωχάμη στο παρελθόν. Η πρώτη μου επαφή λοιπόν, ήταν μέσω δικαστηρίων.

Μετά έχω έρθει πολλές φορές, όταν ήμουν συνιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ηρακλής, ως παρατηρητής αγώνων καθώς ήμουν αντιπρόεδρος στην σημερινή Σούπερ Λίνγκα, που λεγόταν ΠΑΕ τότε. Υπήρχε λοιπόν μια κατ΄επανάληψη επαφή με τη Λάρισα.

Μεγαλώνοντας μετά, είχα πολλούς πελάτες μου και φίλους στη Λάρισα, όπως η οικογένεια Γκαράνη, που διατηρώ ακόμη μια αδερφική σχέση με τον γιο του τον Γιάννη. Θυμάμαι ότι είχα εκπροσωπήσει την εταιρία Πέρσικα σε υποθέσεις, ήμουν δικηγόρος σε πολύ σοβαρές υποθέσεις, όπως με την υπόθεση υπεξαίρεσης της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη, δεκάδες δίκες ανθρωποκτονιών με κορυφαία αυτή με της υπόθεσης Τέντα, στον Αλμυρό. Έχω κάνει περισσότερες από 100 δίκες κακουργημάτων είτε στο Μεικτό Ορκωτό, είτε στο 3μελές και 5 μελές Κακουργημάτων Λαρίσης.

Ποδοσφαιρικά, είχα μια συνύπαρξη με τον αείμνηστο συνάδερφο Ράπτη, γιατί ήμουν δικηγόρος του Γιώργου Μπατατούδη, ο οποίος είχε αγοράσει την ΠΑΕ ΑΕΛ για κάποιο διάστημα. Μετά την κατάρρευση του εγχειρήματος Μπατατούδη να κάνει την οπτική ψηφιακή πλατφόρμα, συνεργαστήκαμε για να κάνουμε το νομικό τέχνασμα με το οποίο απαλλάχτηκε η ΑΕΛ από τα χρέη της εποχής Μπατατούδη.

Επίσης, έχω έρθει κατ΄ επανάληψη ως ομιλητής για να κάνω διαλέξεις για το Ρόταρι, στο οποίο δεν είμαι μέλος, μετά από προσκλήσεις του Ντίνου Κόκκινου, του μετέπειτα στενού συνεργάτη του Δημήτρη Αβραμόπουλου,.

Και οι επαγγελματικές, και οι ποδοσφαιρικές, και οι κοινωνικές -προσωπικές επαφές μου με τη Λάρισα είναι πολύ έντονες όλα αυτά τα χρόνια.

Στη σχέση σας με τη Λάρισα, θα μπορούσε να συμπεριλάβει και μια κόντρα, τον Λάκη Λαζόπουλο… Έχει τελειώσει πλέον;

Τον Λαζόπουλο τον έχω ευεργετήσει πολύ ως δικηγόρος· αρχικά ως δικηγόρος του Στάθη Ψάλτη που ο Λαζόπουλος του έγραφε τα κείμενα στην αρχή της καριέρας του. Με εκτίμησε τόσο πολύ, που σε διάφορα θεατρικά του έργα, όταν υπήρχε δικηγόρος, ταύτιζε την ιδιότητα του δικηγόρου με τον δικηγόρο Κούγια.

Αυτή η εκτίμηση η οποία υπήρχε εξ αποστάσεως έγινε ευγνωμοσύνη εκ μέρους του Λάζόπουλου, όταν ήμουν δικηγόρος του ιδιοκτήτη της Ψυχιατρικής Κλινικής Κασταλία στο Γλυφάδα, τότε με την υπόθεση με το σκάφος το Therappy αν θυμάστε, όπου είχε εμπλακεί το όνομα του Λάζόπουλου, του Ψινάκη, του Ρουβά και του Χαριτοδιπλομένου, οι οποίοι ήταν παρόντες σε αυτό το ταξίδι όπου υπήρχαν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης μέσα στο σκάφος. Δεν θέλω να αναφέρω τι ακριβώς μου έχει πει ο ιδιοκτήτης του σκάφους, σημασία έχει ότι εγώ κάνοντας το απολογητικό υπόμνημα έγραφα πράγματα τα οποία απήλλαξαν όλους τους λοιπούς εμπλεκόμενους, οι οποίοι ήταν εκεί με κάποιους νεαρούς κολυμβητές από τη Βουλιαγμένη. Τότε, ο Λαζόπουλος μου είχε εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, ότι του έσωσα τη ζωή και την καριέρα του.

Η κόντρα μεταξύ μας άρχισε όταν ανέλαβα την υπόθεση υπεξαίρεσης δισεκατομμυρίων των μεταναστών στη Νότια Αφρική από τον Κοντομηνά, του ιδιοκτήτη του Alpha, ο οποίος τους βοηθούσε να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό δίνοντάς τους δήθεν μετοχές της Interamerican. Θεωρώ ότι ο Κοντομηνάς έβαλε τότε τον Λαζόπουλο να πλήξει την εμφάνιση μου, όπως ξέρετε δεν είμαι καθόλου κοντός, και την ηθική μου. Αυτό συνέβαινε επί 8 χρόνια και εγώ δεν αντέδρασα ποτέ. Είχα πει όμως, ότι όπου τον βρω, θα υποστεί αυτά που υφίστανται όσοι συμπεριφέρονται έτσι στη γειτονία μου…

Σχτικά πρόσφατα, έγινε ένα περιστατικό μεταξύ μας, ένα βράδυ στον Ρέμο· ήταν μαζί με την κουμπάρα μου και πελάτισσα μου τη Μαρινέλλα και τον Διευθυντή του Υγεία, τον Ηλία τον Πολιτάκη, του οποίου είμαι δικηγόρος. Εγώ μπροστά σε όλο τον κόσμο, τον σήκωσα με το ζόρι για να του αποδείξω ότι είναι πιο κοντός από μένα… του είπα και κάποιες γλυκές κουβέντες… αυτό ήταν όλο και αυτός το έκανε τραγωδία.

Βέβαια, όταν γινόταν οι τηλεοπτικές επιθέσεις εναντίνον μου, τα παιδιά μου ήταν πολύ μικρά και έβλεπαν την εκπομπή με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μια πλανημένη αντίληψη για τον πατέρα τους· αυτό δεν θα το συγχωρήσω ποτέ στο Λαζόπουλο. Η τιμωρία του είναι ότι πλέον όπου και να πάει, να ρωτάει εκ των προτέρων μην τυχόν θα είμαι και εγώ εκεί. Μπορεί να είναι πάμπλουτος και να κάνει παρέα με εφοπλιστές, αλλά πλέον τυγχάνει τεράστιας αποδοκιμασίας από το λαό, κάνει προσπάθειες να επανάκαμψει, αλλά θεωρώ ότι οι τελευταίες μέρες του στη ζωή θα είναι πολύ δύσκολες…

Πιστεύετε ότι η δικαστική οδός είναι πάντα η μόνη λύση στις διαφωνίες και στις εντάσεις;

Εγώ είμαι ένας άνθρωπος του νόμου. Σε μια συνηθισμένη μου συμπεριφορά, επιλέγω πάντα το νόμο, όπως έχω κάνει και στη Λάρισα στην αντιπαράθεσή μου ένα δόκιμο δημοσιογράφο, τον Χρήστο Τσιάτα, αυτόν τον αυτοαναγορευόμενο δημοσιογράφο που περιφέρεται από μέσο σε μέσο. Έχω προσφύγει στο νόμο και έχω ενεργοποιήσει την αυτόφωρη διαδικασία.

Ο κ. Τσιάτας με τον συνεργάτη του Χρήστο Τσούμαρη, έχουν δημιουργήσει ένα σταθμό που εδρεύει στο πατάρι της καφετέριας που λέγεται Pressing, της οποίας ο ιδιοκτήτης Ζαγανίδης κατηγορήθηκε, συνελήφθη, προφυλακίστηκε ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης που έστηνε παράνομα παιχνίδια στοιχήματος στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι δυο τους, κάναν αυτό το σταθμό και κάνουν μονοθεματικές εκπομπές με εμένα, σε ένα σταθμό που δεν έχει καμία ακροαματικότητα και καθόλου διαφημίσεις και ασκούν αυτή την εκβιαστική και συκοφαντική συμπεριφορά εναντίον μου, όπως τώρα τελευταία με ένα πανό που πήγαν ξημερώματα και το έστησαν μέσα στο Αλκαζάρ και σε δευτερόλεπτα το έχουν ανεβάσει στο site του σταθμού. Παράλληλα, προτρέπουν τους οπαδούς να μην πάνε στο γήπεδο, να μην αγοράζουν διαρκείας, να κάνουν πορείες, να με αποδοκιμάζουν όταν πηγαίνω στο γήπεδο για να αναγκαστώ να φύγω και εγκαταλείψω την ομάδα και να την παραδώσω δωρεάν στην Ερασιτεχνική ΑΕΛ.

Η νομική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, εκκρεμούν μηνύσεις και αγωγές και στο ΕΣΡ· αυτές τις μέρες τον έκλεισαν τον σταθμό αυτοί κατά σύμπτωση μόλις ενεργοποιήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία και δεν εμφανίστηκαν.

Ο Τσιάτας με τη σύζυγό, βουλευτή, έχουν ένα γιο που παίζει ποδόσφαιρο και με πίεσαν πολύ να κάνουμε επαγγελματία το παιδί τους με συμβόλαιο στην ΑΕΛ· είπα όχι και έτσι άρχισαν οι επιθέσεις σε βάρος μου, ενώ τα πρώτα χρόνια που έχω έρθει στη Λάρισα, με έχουν καλέσει πολλές φορές στο οικογενειακό τους σπίτι και σε αυτό που έχουν οι γονείς τους στα Δένδρα.

Επίσης, ο Τσιάτας έχει ταυτιστεί με έναν πρώην ιδιοκτήτη της ΑΕΛ, από τον οποίο εγώ αγόρασα τις μετοχές, ο οποίος βέβαια τώρα περνά πολύ δύσκολα στην επαγγελματική του ζωή, αλλά είχε πει σε κάποια στιγμή ότι θα επανέλθει σε περίπτωση που η ΑΕΛ μείνει χωρίς πρόεδρο και χωρίς ιδιοκτήτη.

Να αναγκαστώ δηλαδή, εγώ να φύγω από μια ομάδα που εγώ δημιούργησα, που έχω πληρώσει πάρα πολλά εκατομμύρια  για να φύγουν τα χρέη της, που έχω πάρει αδειοδότηση Ευρώπης για το πρωτάθλημα της Super Linga;

Αυτοί λοιπόν έχουν συνυπάρξει σε πολλές εκδηλώσεις, έχουμε φωτογραφίες και τους προσκαλώ να κάνουμε μια οποιαδήποτε βόλτα στη Λάρισα, στο κέντρο και στις συνοικίες, και τότε θα διαπιστώσουν πόσο ο κόσμος με αγαπά, πόσες φωτογραφίες μου ζητούν μικρά παιδιά και απλοί πολίτες κάθε μέρα, ώστε να καταλάβουν ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ικανοποιούν κάποιους οι οποίοι είναι μια μικρή πολύ ομάδα το πολύ 50 ατόμων. Στο τέλος θα με φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση να αναγκαστώ να κατάσχω σπίτια στο τέλος για να αποζημιωθώ…

Δηλαδή θεωρείτε ότι από τότε που έχετε αναλάβει την ΑΕΛ δεν έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις σας με τους Λαρισαίους;

Σε περίοδο κρίσεως η ΑΕΛ έχει τα περισσότερα διαρκείας που είχε ποτέ στην ιστορία της. Πέρυσι προ covid, είχαμε 3.000 εισιτήρια διαρκείας.

Εκείνο που έχει διαταραχθεί και για μένα είναι κόκκινη γραμμή, είναι η σχέση μου με τους δήθεν οργανωμένους, οι οποίοι βέβαια τώρα δεν υπάρχουν, καμία σχέση με τους ιστορικούς Monster και τους Ιερολοχίτες. Πρόκειται για μια σκληρή ομάδα κακοποιών, εμπόρων ναρκωτικών, ανεπάγγελτων και πολύ επικινδύνων ανθρώπων· όταν τους συνέλαβαν για εμπόριο ναρκωτικών και μου ζήτησαν να τους υπερασπιστώ, εγώ αρνήθηκα.

Με αυτούς δεν υπάρχει επιστροφή· τους απομάκρυνα και έτσι επέστρεψαν οι οικογένειες στο γήπεδο.

Έχετε κάνει φίλους στη Λάρισα;

Φυσικά. Συναναστρέφομαι με την ελίτ  της πόλης, καθηγητές Πανεπιστημίου, γιατρούς, επιχειρηματίες και βουλευτές, με τους οποίους ήρθα ιδιαίτερα σε επαφή τα δύο χρόνια που έκανα διακοπές στον Πλαταμώνα· έχω κάνει φίλους αυτούς που ήθελα να κάνω.

Με τους πολλούς και ιδιαίτερους φίλους που έχω, είναι πολύ γεμάτη η ζωή μου στη Λάρισα και την απολαμβάνω πραγματικά. Μπορεί να μην έχω πολύ χρόνο, αλλά η επαφή μου με τους ανθρώπους που έχω επιλέξει είναι πολύ σημαντική για μένα.

Είχατε πει στο παρελθόν ότι θα γίνετε δημότης Λάρισας…

Σε αυτό θα αναφερόμουν τώρα· θα μεταφέρω τα εκλογικά μου δικαιώματα στη Λάρισα, είναι μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει λόγω της πανδημίας.

Σκοπεύω να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου στη Λάρισα.

Έχω ήδη ένα σπίτι, αλλά ψάχνω να δημιουργήσω μια μονοκατοικία· τα μεγάλα και ωραία σπίτια είναι το παιδικό μου κόμπλεξ λόγω της φτωχικής παιδικής μου ηλικίας. Μετά την Αράχωβα, τη Μύκονο, την Κρήτη και το Μεγανήσι επιθυμώ ένα σπίτι στη Λάρισα.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Βόλου, μετά την επιτυχία του στο ποδόσφαιρο, εκλέχτηκε  δήμαρχος της πόλης. Το έχετε φανταστεί ποτέ αυτό για σας και τη Λάρισα;

Μου έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές προτάσεις και από τον Σημίτη και από τον Καραμανλή και τώρα από το Μητσοτάκη να κατέβω στην πολιτική ή να συμμετάσχω ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός ή σύμβουλος.

Είναι κάτι που δεν μου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό. Έχω ταυτίσει τον εαυτό μου με τη δικηγορία και μ΄αρέσει να στηρίζομαι μόνο μου στα πόδια μου· δεν μπορώ να φανταστώ να μπαίνω στη διαδικασία να με επιλέγουν και να με εκλέγουν, ειδικά άνθρωποι που τους έχω πελάτες στο γραφείο μου· είναι ο προσωπικός μου σωβινισμός.

Όσον αφορά στη Λάρισα, δεν είμαι αμετροεπής· υπάρχουν άνθρωποι, όπως ο Αγοραστός και πολλοί άλλοι, οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη Λάρισα, για να έρθω εγώ τώρα στα 70 μου χρόνια να εμπλακώ με τα κοινά.

Η προσφορά μου στη πόλη γίνεται με άλλες οδούς· ο ραδιοφωνικός σταθμός της ΑΕΛ, για παράδειγμα, έχει σαν μότο της ότι «Η ΑΕΛ δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο», μας ενδιαφέρει η κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης, η κουλτούρα της.

Επίσης, έχουν γίνει διάφορες δράσεις με το δήμο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους μετανάστες για δωρεάν πρόσβαση στο γήπεδο, έχω κάνει δωρεές, όπως πρόσφατα οι 20.000 μάσκες για την μη εξάπλωση της πανδημίας σε συνεργασία με τον Αγοραστό.

Αυτή η ανιδιοτελής προσφορά ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος να υπηρετήσω τη Λάρισα.

Πως θα χαρακτηρίζατε τους Λαρισαίους;

Οι Λαρισαίοι έχουν μια εξωστρέφεια· μπορεί να ξυπνούν χαράματα για να πάνε στην προσωπική τους εργασία ή στα χωράφια τους, αλλά το μεσημέρι θα πλημμυρίσουν το κέντρο με χαμόγελα και τα παιδιά τους.

Όλα αυτά για μένα σε συνδυασμό με την υψηλή κουλτούρα που υπάρχει στη πόλη, με το Πανεπιστήμιό της και τη μηδενική εγκληματικότητα, καθιστούν τη Λάρισα την ιδανική πόλη για να ζει κανείς· η Λάρισα είναι η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής κοινωνίας και αυτό μου μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

Ποιος Λαρισαίος σας έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση;  

Όταν γνώρισα τον αγιογράφο τον Χρήστο Παπανικολάου, αισθάνθηκα περήφανος ως Έλληνας.

Απολαμβάνω την παρέα με τους παλαίμαχους της ΑΕΛ, μου κάνουν και την ιδιαίτερη τιμή να παίξω ποδόσφαιρο μαζί τους…

Γιατί η ΑΕΛ έχει αυτή την παρουσία φέτος στο πρωτάθλημα;

Η θέση της ομάδος είναι πλασματική.

Βεβαίως, οφείλεται και σε δικό μου λάθος να στηρίξω τον προηγούμενο προπονητή, ο οποίος δυστυχώς έκανε λάθος επιλογές, έδιωξε σημαντικούς παίχτες για να φέρει δικούς του, πολύ μικρότερης αξίας παρά το γεγονός ότι του κόστιζαν διπλάσια και τριπλάσια. Το λάθος αυτό το πληρώνω.

Είχαμε και πολλές ατυχίες, αντιμετωπίσαμε και χυδαίες διαιτησίες όπως στον Αγρίνιο· θα μπορούσαμε σήμερα να έχουμε 18 βαθμούς και να είμαστε στην εξάδα.

Όμως, αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Η μοναδική απάντηση σε όλα αυτά είναι να κάνεις την ομάδα καλύτερη, κάναμε ήδη 5 μεταγραφές και μπορεί να κάνουμε και μία έκτη από το πολύ πάνω ράφι, ήδη οι δύο παίχτες παίξανε με τον Παναθηναϊκό και αλλάξανε όλη την εικόνα της ομάδος.

Θεωρώ ότι η θέση της ομάδος στο τέλος θα είναι αυτή που είπαμε στην αρχή, μεταξύ 5ης και 10ης θέσης.

Πως φαντάζεστε το τέλος της σχέσης σας με τη Λάρισα;

Δεν θα τελειώσει η σχέση μου με τη Λάρισα. Ο γιος μου είναι ήδη αντιπρόεδρος στην ΑΕΛ  και η οικογένειά μου, τα παιδιά μου, θα συνεχίσουν τη σχέση με την πόλη και μετά από μένα.

Όσο για μένα, θα διακόψω την σχέση μου με την ΑΕΛ μόνο όταν δεν θα μπορώ να παραστώ ως φυσική παρουσία· όταν δεν θα μπορώ να περπατάω, να βλέπω και να ακούω…

onlarissa.gr

Δείτε επίσης

Κούγιας για Σφακιανάκη: Μπορεί η κοκαΐνη να παράπεσε από άλλον επιβάτη

Στην ίδια κατηγορία