Γιάννης Οικονόμου: Ο αστυνομικός που τραυματίστηκε σοβαρά από ληστές, αλλά η αυταπάρνησή του δεν αναγνωρίστηκε ποτέ

Θλίψη στην κοινωνία των Φαρσάλων αλλά στο αστυνομικό σώμα, προκάλεσε η είδηση του θανάτου σε ηλικία μόλις 54 ετών του υπαστυνόμου Γιάννη Οικονόμου μετά από πολυήμερη νοσηλεία προσβεβλημένος από κορωνοϊό.

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας, ο εκλιπών χαρακτηρίζεται ως «ήρωας της αστυνομικής οικογένειας» και όχι άδικα, αφού ο υπαστυνόμος είχε συγκινήσει το πανελλήνιο με τον ηρωισμό του, απέναντι σε αδίστακτους οπλισμένους ληστές.

Το ημερολόγιο έδειχνε 1η Ιουλίου του 2010, η ώρα ήταν λίγο πριν τις οκτώ το πρωί. Τη στιγμή που το τραπεζικό υποκατάστημα της «Εθνικής» στην πλατεία Λαού των Φαρσάλων ετοιμάζονταν να ανοίξει τις πόρτες του, τρεις ένοπλοι μασκοφόροι εισέβαλαν στην Τράπεζα, μπροστά στα έκπληκτα μάτια πολλών πελατών που περίμεναν το άνοιγμα για να εισπράξουν μισθούς και συντάξεις λόγω πρωτομηνιάς.

Ένας από αυτούς με βαριοπούλα έσπασε την κεντρική είσοδο της Τράπεζας και εισήλθε στο κατάστημα, μαζί με ένα ακόμη κακοποιό.

Ο τρίτος ληστής, οπλισμένος, έμεινε έξω, απομακρύνοντας τον κόσμο που ήδη βρίσκονταν – καλοκαίρι γαρ – στην πλατεία. Ελάχιστα μετά, δύο περιπολικά που ενημερώθηκαν για το συμβάν προσέγγισαν στο σημείο. Σε ένα εκ των δύο επέβαινε και ο – 43χρονος τότε – Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος αν και εκείνη την περίοδο είχε πόστο γραφείου, δεν κρύφτηκε πίσω από αυτό, αλλά έσπευσε να βρεθεί μαζί με τους συναδέλφους του, αντιμέτωπος με τους ληστές.

Δυστυχώς όμως ο τρίτος κακοποιός που είχε μείνει έξω από την τράπεζα, όταν είδε να φθάνει ένα περιπολικό άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως με καλάσνικοφ με αποτέλεσμα ο υπαστυνόμος να τραυματιστεί σοβαρά στο πόδι.

Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Λάρισας, όπου και υποβλήθηκε σε πολύωρη επέμβαση από ομάδα γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς είχε κοπεί μία αρτηρία και χρειάστηκε να του μεταγγιστούν 11 φιάλες αίματος. Τελικά σταμάτησε η αιμορραγία και μετά από μακρά νοσηλεία κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή και να επιστρέψει στην υπηρεσία.

Το ερώτημα όμως που μένει για να προκαλεί θαυμασμό ακόμη και μετά το θάνατό του, είναι πόσοι άραγε θα ήταν εκείνοι που μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα θα ρίσκαραν τη ζωή τους;

Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο Γιάννης Οικονόμου ουδέποτε έλαβε ουδεμία αναγνώριση γι’ αυτή του την αυταπάρνηση, καθώς το πόρισμα της εσωτερικής έρευνας είχε…  άλλη άποψη!

Ειρωνεία της τύχης, η είδηση ότι τρία χρόνια μετά τη ληστεία, οι συλληφθέντες κακοποιοί που είχαν πυροβολήσει εναντίον του, θα αφεθούν ελεύθεροι για.. τυπικούς λόγους, γιατί όπως τότε είχε καταγγείλει η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας, «ο γραμματέας του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου δεν ειδοποίησε έγκαιρα και εντός των νόμιμων προθεσμιών τους προφυλακισμένους κατηγορούμενους ή τους συνηγόρους τους για να διατυπώσουν τις απόψεις τους με έγγραφο υπόμνημα».

«ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ»

Τη θλίψη για την απώλεια ενός συναδέλφου, αλλά και τον προβληματισμό του για το γεγονός πως η προσφορά αυτού του συναδέλφου δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από την Ελληνική Αστυνομία, εξέφρασε ερωτηθείς από το onlarissa.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας κ. Θανάσης Νταβούρας. «Ο Γιάννης Οικονόμου, είπε χαρακτηριστικά, δεν τιμήθηκε ποτέ από την πολιτεία του με κάποιο μετάλλιο ώστε να γίνει πρότυπο και για τους συναδέλφους, αλλά και τους πολίτες που υπηρέτησε με αυταπάρνηση δίνοντας ακόμη και το αίμα του. Ο Γιάννης έφυγε από τη ζωή από κορωνοϊό εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών που προκλήθηκαν από τα χρόνια προβλήματα του τραυματισμένου ποδιού. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο Γιάννης Οικονόμου ήταν πατέρας δύο παιδιών.

onlarissa.gr

Facebook
Twitter
Email
Sponsored