Γιαννακόπουλος για lockdown: Γίνεται ήδη κατάχρηση στη Λάρισα

Γιαννακόπουλος για lockdown: Γίνεται ήδη κατάχρηση στη Λάρισα

Γιαννακόπουλος για lockdown – Οποιαδήποτε παρεκτροπή από τα μέτρα περιορισμού διασποράς του κορωνοϊού κατά την περίοδο των εορτών μπορεί να αποβεί καταστροφική, επισημαίνουν γιατροί και υγειονομικοί δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι εδώ και μήνες δίνουν μάχες εμπροσθοφυλακής με τον φονικό ιό στις κλινικές COVID και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Μιλώντας στο iatronet περιγράφουν τα δικά τους Χριστούγεννα και καλούν τους πολίτες να δείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να μην υπάρξει νέα έξαρση τον Ιανουάριο.

Ο διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Καπραβέλος (φωτογραφία κάτω), θεωρεί βέβαιη την έλευση του τρίτου κύματος. “Η πανδημία είναι μπροστά μας, δεν είναι πίσω μας. Περάσαμε μια πανωλεθρία το Νοέμβριο. Κάθε χαλάρωση θα μπορούσε να είναι ολέθρια. Για αυτό μέμφομαι την επιτροπή, που μιλάει για 9 άτομα. Ποια 9 άτομα; Είναι βέβαιο πως θα έχουμε έξαρση. Δεν το λέμε εμείς, τα γεγονότα το λένε. Είμαστε σε φάση έξαρσης. Ούτως ή άλλως τον Φεβρουάριο θα έχουμε 3ο κύμα. Ο ιός κινείται με αστραπιαία ταχύτητα. Ο χειμώνας δεν έχει έρθει ακόμα. Η μεταδοτικότητά του θα αυξηθεί πάρα πολύ”, επισημαίνει.

Παρόλο που η κατάσταση στις κλινικές COVID του νοσοκομείου έχει βελτιωθεί σημαντικά – ήδη, η Γαστρεντερολογική και η Δ’ Χειρουργική Κλινική επαναλειτουργούν – η εικόνα στις ΜΕΘ παραμένει δραματική.

“Είμαστε στην πρώτη γραμμή και βλέπουμε τα ποιοτικά στοιχεία. Δεν επιτρέπεται να το λέω, γιατί είναι προσωπικά δεδομένα, αλλά πρέπει να χτυπήσω καμπανάκι: Η μητέρα 69 ετών πέθανε στη Β’ ΜΕΘ και μετά από λίγες μέρες πέθανε και ο γιος 37 ετών στην Α’ ΜΕΘ. Σε άλλη περίπτωση νόσησαν τα παιδιά, μπήκαν στην καραντίνα στο σπίτι, μολύνθηκε ο πατέρας, μπήκε στην εντατική, πέθανε. Δεν έπρεπε να γίνει έτσι. Ο ιός έχει μπει στα σπίτια. Έπρεπε να λειτουργεί η πρωτοβάθμια φροντίδα”.

Για τους υγειονομικούς δεν υπάρχουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, τονίζει ο κ. Καπραβέλος. “Είμαστε γεμάτοι με βαρύτατα περιστατικά. Δώδεκα στα δώδεκα κρεβάτια στη Β’ ΜΕΘ, δεν έχουμε περιθώρια. Κάποτε χωριζόμασταν και λέγαμε οι μισοί θα κάνουν Χριστούγεννα και οι άλλοι μισοί Πρωτοχρονιά. Δεν γίνεται έτσι φέτος. Καθίσαμε χθες με την προϊσταμένη και τα βάλαμε κάτω. Είδαμε πως έχουν συσσωρευτεί 400 οφειλόμενα ρεπό και κανονικές άδειες για το προσωπικό. Αντιστοιχούν σε 10 – 12 μέρες για τον καθένα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τις δώσουμε. Θα μας πουν πάρτε τα του χρόνου που δεν θα σας χρειαζόμαστε. Και πάλι δεν θα μπορούμε τότε”, λέει

Αναφερόμενος στα εμβόλια κάνει λόγο για επιχειρούμενη συσκότιση. “Το εμβόλιο δεν είναι φάρμακο. Ο ιός μεταλλάσσεται και ήδη μιλάμε για δεύτερη γενιά εμβολίων. Εμείς ως υγειονομικοί είμαστε φανατικοί υπέρ της τεχνικής ανοσοποίησης, είτε το εμβόλιο αποδειχτεί 90% αποτελεσματικό είτε πέσει η αποτελεσματικότητά του στο 50%. Μη μας πει κανείς όμως ότι το εμβόλιο είναι το τέλος της πανδημίας. Δεν είναι ούτε η αρχή του τέλους”, υποστηρίζει και προσθέτει:

“Για να επιτευχθεί ανοσία, πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Εδώ μιλάμε για 600.000 εμβολιασμούς μέχρι την άνοιξη. Αυτό δεν είναι τίποτα. Θα αργήσει πολύ η ανοσία. Πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η οργάνωση του συστήματος υγείας. Η σωστή ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων, για τον περιορισμό της διασποράς. Και ξέρουμε όλοι ότι αυτά δεν γίνονται σωστά”.

Ο Ελευθέριος Σιόμος (φωτογραφία κάτω) παθολόγος-εντατικολόγος της ίδιας ΜΕΘ, ζητά επιμονή στα μέτρα προστασίας, χωρίς καμία παρεκτροπή, για να μην γκρεμίσουμε σε λίγες μέρες όσα με κόπο κερδίσαμε ως τώρα.

“Όλοι μας θα περάσουμε κάποιες μέρες μακριά από τις οικογένειές μας, γεγονός σύνηθες για εμάς. Η καθημερινότητα των φετινών εορτών, όμως, στο νοσοκομείο είναι πιο απαιτητική και με υψηλό συναισθηματικό φορτίο, λόγω της δύσκολης κατάστασης από την πανδημία. Δεν πτοούμαστε, συνεχίζουμε”, επισημαίνει και προσθέτει:

“Πίεση στο σύστημα υγείας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει ακόμα, παρά τη μείωση των κρουσμάτων. Πραγματική αποσυμφόρηση θα δούμε μετά από καιρό. Με την ελπίδα να μην γκρεμίσουμε σε λίγες ημέρες αυτά που με κόπο κερδίσαμε μετά από εβδομάδες επίπονου lockdown. Οποιαδήποτε παρεκτροπή θα είναι καταστροφική. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε και να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, να έχουμε υπομονή και θετική σκέψη”.

Γιαννιτσά: Το προσωπικό είναι εξαντλημένο


Στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, το οποίο παίρνει τις πρώτες ανάσες του μετά από δύο εφιαλτικούς μήνες, δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης. Ο νομός Πέλλας κατέχει το θλιβερό πρωτείο σε αριθμό θανάτων ανά 100.000 κατοίκους.

“Δεν πρέπει επ’ ουδενί να χαλαρώσει ο κόσμος. Τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια. Αναρωτιέμαι αν τελικά ήταν σκόπιμο να ανοίξει και η αγορά, έστω με τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε», λέει στο iatronet ο παιδίατρος του νοσοκομείου και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας, Χαράλαμπος Αποστολίδης (φωτογραφία κάτω), και προσθέτει: “το προσωπικό στο νοσοκομείο βρίσκεται σε φοβερή εξάντληση, σωματική, βιολογική και ψυχολογική. Πολλοί συνάδελφοι έχουν αρρωστήσει. Κάποιοι επέστρεψαν μετά από ένα μήνα με μειωμένες δυνάμεις και απόδοση. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε ένα νέο κύμα τον Ιανουάριο”.

Χθες, το νοσοκομείο Γιαννιτσών, το οποίο επισκέφθηκε και ο πρωθυπουργός, είχε κατειλημμένες 9 από τις 14 κλίνες στις ΜΕΘ και 33 από τα εκατό κρεβάτια στις κλινικές COVID. “Eίναι πολύ εύκολο να επιστρέψουμε στην κρίση του περασμένου διαστήματος αν δεν προσέξουμε. Έχουμε ακόμη σε καραντίνα 24 νοσηλεύτριες και έναν γιατρό”, προειδοποιεί ο κ. Αποστολίδης.

Γίνεται ήδη κατάχρηση στη Λάρισα


Και στη Λάρισα, έπειτα από ένα εξαιρετικά δύσκολο δίμηνο, το επιδημιολογικό φορτίο έχει αρχίσει να υποχωρεί σημαντικά και η πίεση μειώνεται στα δύο νοσοκομεία της πόλης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο (φωτογραφία κάτω), ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει υποχωρήσει στο 0,65 με 0,70, ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλούς θαλάμους COVID και θαλάμους αρνητικής πίεσης έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ άρχισαν να υπάρχουν και λίγες διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, με την πίεση εκεί, ωστόσο να παραμένει υψηλή.

Ο κ. Γιαννακόπουλος δεν κρύβει την έντονη ανησυχία του, βλέποντας την αύξηση της κινητικότητας στην αγορά και θεωρεί βέβαια μια νέα έξαρση της πανδημίας μετά τις γιορτές. “Γίνεται κατάχρηση της δυνατότητας εξόδου. Παρατηρείται συνωστισμός στην αγορά, κυρίως στο κέντρο της Λάρισας, στις πλατείες και στους πεζοδρόμους. Σε συνδυασμό και με τον συγχρωτισμό στα οικογενειακά τραπέζια, πιστεύω πως με μαθηματική ακρίβεια θα έχουμε νέα έξαρση μετά τις γιορτές”, λέει στο Iatronet και προσθέτει: “Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μου, έστω και αυτή τη στιγμή, να περιορίσουμε ελάχιστα τις εξόδους μας και να χαρούμε τα Χριστούγεννα μόνο με τη δική μας οικογένεια”.

Παπαγεωργίου: Χριστούγεννα μόνο με τις οικογένειές μας


Ο νοσηλευτής και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τουχτίδης (φωτογραφία κάτω), θα περάσει τις γιορτές με τα μέλη της δικής του οικογένειας και δεν θα κάνει χρήση της δυνατότητας να παραβρεθεί σε οικογενειακό τραπέζι μαζί με άλλη οικογένεια, με ανώτατο όριο 9 ατόμων. Όπως λέει, το ίδιο θα κάνει και η συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικών, δίνοντας το παράδειγμα.

“Ακόμη και ένα αρνητικό τεστ δεν διασφαλίζει πως αυτός που το έκανε δεν έχει επιμολυνθεί τις προηγούμενες πέντε μέρες. Θα επιλέξουμε να μείνουμε στα σπίτια μας”, λέει και απευθύνει μήνυμα αυτοσυγκράτησης στους πολίτες, τονίζοντας πως το σύστημα Υγείας δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει εύκολα σε ένα τρίτο κύμα. “Το προσωπικό στα νοσοκομεία είναι εξαντλημένο. Είμαστε από την 1η Οκτωβρίου χωρίς κανονικές άδειες και με οφειλόμενα ρεπό. Από 100 ως 150 άτομα σε κάθε ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία βρίσκονται σε καραντίνα. Και στο ψυχολογικό κομμάτι δεν είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις”, τονίζει και προσθέτει:

“Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, πολύ εύκολα μπορεί η λοίμωξη να κάνει rebound και αυτή τη φορά δεν θα ξεκινήσουμε από την ίδια αφετηρία, αλλά με ήδη γεμάτες τις κλίνες. Σήμερα μπορεί να υπάρχει ελάφρυνση στις κλινικές COVID –ήδη από τις 8 κλινικές η μία έχει απελευθερωθεί και έχει μετατραπεί σε βραχεία υπόπτων- αλλά οι ΜΕΘ είναι ακόμη γεμάτες, με μόνο δύο κλίνες διαθέσιμες αυτή τη στιγμή”.

Πηγή: iatronet.gr

Δείτε επίσης

Έτσι βιώνει ένας γιατρός πρώτης γραμμής την πανδημία στην Λάρισα

Facebook
Twitter
Email
Sponsored