Φωτοβολταϊκά «αλλοδαπής» προέλευσης «κατακλύζουν» τον κάμπο των Σοφάδων – Υπέρογκα ενοίκια για να παραχωρήσουν γη οι αγρότες

Στην αναζήτηση 10.000 στρεμμάτων στον Καρδιτσιώτικο κάμπο, είτε προς αγορά,…

Στην αναζήτηση 10.000 στρεμμάτων στον Καρδιτσιώτικο κάμπο, είτε προς αγορά, είτε προς ενοικίαση, έχει επιδοθεί εταιρεία συμφερόντων χώρας του εξωτερικού, για την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο KarditsaLive.Net, ο Καρδιτσιώτης Γενικός Γραμματέας του πανελληνίου συνδέσμου αγροτικών φωτοβολταϊκών, κ. Κώστας Γιωτάκος, με τον οποίο και επικοινωνήσαμε για το θέμα.

Μάλιστα τόνισε πως το συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον έχει προκαλέσει προβληματισμό και απογοήτευση σε εκατοντάδες αγρότες χωριών του Δήμου Σοφάδων. Εκεί είναι που εντοπίζεται το ενδιαφέρον της εταιρείας με επίκεντρο τα αγροκτήματα των Τ.Κ. Μελισσοχωρίου, Δασοχωρίου, Αμπέλου, Αγ. Παρασκευής και Καρποχωρίου. Πρόκειται για εκτάσεις, σημείωσε, που καλλιεργούνται τομάτα, καπνός πιπεριά, αρωματικά φυτά κηπευτικά, βάμβακι και καλαμπόκι.

Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, τα ενοίκια που δίνονται αγγίζουν τα 300 ευρώ ανά στρέμμα, όταν η τρέχουσα τιμή για να νοικιάσει και να καλλιεργήσει ένας αγρότης είναι τα 60 ευρώ ανά στρέμμα. Μάλιστα τα προσύμφωνα που υπογράφονται μιλούν για διάρκεια ενοικίασης 25 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 10. Ο συνδυασμός όλων αυτών, τονίζει ο κ. Γιωτάκος, έχει δημιουργήσει συνθήκες «απαλλοτρίωσης» και ήδη έχουν υπογραφεί εκατοντάδες προσύμφωνα.

Το βασικό όμως πρόβλημα -και αυτό που πρέπει να δει κανείς με την δέουσα προσοχή- δεν είναι τόσο το τι θέλει να κάνει η εταιρεία και πως προσπαθεί να το πετύχει. Οι κάτοχοι γης, υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας, έχουν κάθε δικαίωμα να συμφωνήσουν και να δεχθούν την προσφορά. Σαφώς και θα βγουν από την παραγωγική διαδικασία χιλιάδες στρέμματα αλλά ο καθένας χειρίζεται την περιουσία του όπως θεωρεί καλύτερο.

Το πραγματικό πρόβλημα, λέει ο κ. Γιωτάκος, είναι πως πριν την εμφάνιση της εν λόγω εταιρείας, ο ΔΕΔΔΗΕ απέρριψε τουλάχιστον 60 αιτήσεις αγροτών για Φωτοβολταϊκά, με την αιτιολογία ότι δεν επαρκεί το δίκτυο του Ρούσσου. Αν ικανοποιούνταν τα αιτήματα των αγροτών, θα εισέπραττε, υποστήριξέ ο συνομιλητής μας, πάνω από 3 εκ ευρώ, ποσό υπεραρκετό για την αναβάθμιση του δικτύου. Είναι μία περιοχή πρόσθεσε, για την οποία έχουν γίνει τα περισσότερα αιτήματα και δεν δικαιολογείται ο ΔΕΔΔΗΕ να μην αναβαθμίζει το δίκτυο.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, κατέληξε, είναι λογικό να είναι απογοητευμένοι και να σπεύδουν να παραχωρήσουν τη γη τους αφού δεν τους δόθηκε δυνατότητα να την αξιοποιήσουν παρότι προσπάθησαν.

Απαντώντας στη συνέχεια σε σχετικό μας ερώτημα είπε πως τα 10.000 στρέμματα είναι μία εξαιρετικά μεγάλη έκταση για φωτοβολταϊκό πάρκο, αλλά διευκρίνισε πως το συγκεκριμένο δεν θα είναι μονοκόμματο αλλά κατατμημένο σε μικρότερα. Στην περιοχή μας τα μεγαλύτερα είναι 2-με 3 χιλιάδες στρέμματα ενώ υπάρχει και ένα 5.000 στρεμμάτων στην περιοχή των Φαρσάλων.

Θετική Γνωμοδότηση επί των περιβαλλοντικών όρων για πάρκο 4,5 χιλιάδων στρεμμάτων

Εν τω μεταξύ η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σοφάδων γνωμοδότησε θετικά για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 4.500 περίπου στρεμμάτων, που θα είναι και αυτό από τα μεγαλύτερα στο νομό, εφόσον κατασκευαστεί.

Σημειώνουμε πως η μία περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με την άλλη και βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικά σημεία.

Αυτό για το οποίο συζήτησε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, και θα έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, βρίσκεται πίσω από τον Σταθμό Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων και είναι δημοτική έκταση που χωρίζεται στην μέση από την σιδηροδρομική γραμμή.

Εκεί επιδιώκεται να κατασκευαστεί Φωτοβολταϊκό πάρκο 200MW φερόμενης ιδιοκτησίας της ΜΠΑΛΑΓΙΑ ΙΚΕ.

Σε κάθε περίπτωση εφόσον προχωρήσουν τα δύο πάρκα θα μιλάμε για 14.500 στρέμματά συνολικά στον Δήμο Σοφάδων, πέραν των ήδη μικρών εγκαταστάσεων.

karditsalive.net

Στην ίδια κατηγορία