Δικαιοσύνη για Βολιώτη 7 χρόνια μετά τον θάνατό του

Δικαιοσύνη για Βολιώτη 7 χρόνια μετά τον θάνατό του

Είχε πέσει σε χαράδρα και το δικαστήριο έκρινε ότι κατέληξε αβοήθητος

Πως αποδόθηκε η δικαιοσύνη για Βολιώτη τυπογράφο 7 χρόνια μετά τον θάνατό του – Καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος

Για απόδοση δικαιοσύνης, έστω και επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Βολιώτη Αλκιβιάδη Κόκοβα, κάνουν λόγο νομικοί κύκλοι, για την προχθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Κοζάνης, σύμφωνα με την οποία, καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, που κρίθηκε ένοχος για εγκληματική αμέλεια.

Σύμφωνα με το e-thessalia.gr ο 33χρονος Βολιώτης τυπογράφος Αλκιβιάδης Κόκοβας είχε πέσει σε χαράδρα, βάθους 150 μέτρων περίπου, στις 11.20’ το πρωί της 17ης Νοεμβρίου 2013, στο όρος Βούρινος, στα Γρεβενά. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Βολιώτης τραυματίστηκε από πτώση και τελικά κατέληξε αβοήθητος. Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων έκρινε ένοχο, μετά από τρεις συνεδριάσεις, τον υποστράτηγο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή, ενώ του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και έτσι αποδόθηκε η δικαιοσύνη για τον άτυχο Βολιώτη, 7 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Σε πρώτο βαθμό το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Γρεβενών, τον Φεβρουάριο του 2017, είχε κρίνει ένοχο τον υποστράτηγο για εγκληματική αμέλεια και του είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή και δικαίωμα έφεσης.

Μαζί του είχε κριθεί ένοχος και αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τον Νοέμβριο του 2013, ο οποίος ωστόσο στο Εφετείο απαλλάχθηκε της κατηγορίας, καθώς φέρεται να υποστήριξε και να έγινε δεκτό από το δικαστήριο, ότι είχε έπραξε αυτά που έπρεπε, για τη σωτηρία του άτυχου Κόκοβα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο υποστράτηγος που κρίθηκε ένοχος για εγκληματική αμέλεια και σε δεύτερο βαθμό, ενώ γνώριζε από τις 2 το μεσημέρι της 17ης Νοεμβρίου 2013, ότι είχε υποβληθεί αίτημα προφορικά, για χρήση εναέριου μέσου για τη μεταφορά του τραυματία, δεν προέβη (παρέλειψε), να υποβάλει αίτημα προς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας για την τάχιστη μεταφορά του Κόκοβα.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, κοντά στο σημείο του τραυματισμού του άτυχου Κόκοβα υπήρχε μέρος, όπου θα μπορούσε να προσγειωθεί ελικόπτερο, κάτι που φέρεται πως γνώριζε ο ένας εκ των δύο αξιωματικών. Ο αρχιπύραρχος από την πλευρά του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, γνώριζε από τις 12 το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, για τον σοβαρό του τραυματισμό του Βολιώτη τυπογράφου.

Το δικαστήριο στην απόφασή του πρωτόδικα είχε κρίνει ότι οι παραλείψεις των δύο αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχαν ως αποτέλεσμα, τη μη έγκαιρη μεταφορά του τραυματία σε νοσοκομείο και από τα τραύματά του υπέστη αιμορραγικό σοκ, από το οποίο επήλθε ο θάνατός του, περίπου στις 4 μ.μ. Την οικογένεια του θύματος ως πολιτική αγωγή στην υπόθεση εκπροσώπησε ο δικηγόρος Βόλου Στ. Λυμπερδόπουλος.

Ο 33χρονος Βολιώτης τυπογράφος, είχε πάει εκείνη την ημέρα για κυνήγι με έναν φίλο του και είχε βρει οικτρό θάνατο, μετά από πτώση σε χαράδρα, στο όρος Βούρινος, κοντά στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης. Η περιοχή θεωρείται δύσβατη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο 33χρονος φέρεται να παραπάτησε, με συνέπεια να πέσει σε γκρεμό. Αμέσως ο φίλος του κάλεσε με το κινητό του σε βοήθεια και στήθηκε επιχείρηση από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία για τη διάσωσή του.

Επί τόπου έσπευσαν 13 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 5 οχήματα, καθώς και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Κοζάνης – Γρεβενών, με 21 άτομα, η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Κοζάνης – Γρεβενών, με οκτώ άτομα και δύο θηροφύλακες, οι οποίοι ανέσυραν και μετέφεραν τον τραυματία. Ο 33χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης. Η επιχείρηση διάσωσης, λόγω του δύσβατου της περιοχής, διήρκησε από τις 11.45 έως τις 23.10. Στο σημείο του συμβάντος παρευρέθηκε και γιατρός της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, για τις πρώτες βοήθειες. Με ορειβατικά σχοινιά οι διασώστες κατάφεραν, μετά από πολύωρη προσπάθεια, να ανασύρουν τον 33χρονο άντρα. Τα τραύματά του ωστόσο αποδείχθηκαν σοβαρά, με αποτέλεσμα να υποκύψει. Φαίνεται να υπέκυψε λόγω κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, που προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία.

Ο 33χρονος καταγόταν από το Διμήνι και διατηρούσε τυπογραφείο στον Βόλο, στην οδό Αθ. Διάκου, κοντά στην εκκλησία της Μεταμορφώσεως. Επίσης επί χρόνια αγωνιζόταν στην ομάδα «Κεραυνός» Σαμπάναγα.

Δείτε επίσης:

Τραγωδία στον Όλυμπο: Νεκρός 41χρονος ορειβάτης

«Μαϊμού» τράπεζα «ξάφρισε» 9.000 ευρώ από 41χρονο στην Αλόννησο

Στην ίδια κατηγορία