Χιλιάδες ευρώ έχασε Λαρισαίος επιχειρηματίας που έπεσε θύμα απάτης

Χιλιάδες ευρώ έχασε Λαρισαίος επιχειρηματίας που έπεσε θύμα απάτης

Έχασε περισσότερα από 33.300 ευρώ

Θύμα απάτης, μετά από παραβίαση λογαριασμού της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, έπεσε 61χρονος Λαρισαίος επιχειρηματίας με αποτέλεσμα να χάσει περισσότερα από 33.300 ευρώ.

Ο Λαρισαίος, την τελευταία δεκαετία συνεργάζεται με μια Ιταλική εταιρεία, στην oποία απευθύνθηκε πρόσφατα για την αγορά μηχανημάτων τροφίμων.

Έτσι κατέθεσε, σε δύο δόσεις, το ποσό των 33.300 ευρώ που αντιστοιχούσε στην αγορά του μηχανήματος, για να διαπιστώσει εκ των υστέρων ότι τα χρήματα κατατέθηκαν τελικά σε δύο διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς Ισπανικής τράπεζας.

Χωρίς να γίνει έγκαιρα αντιληπτό ο 61χρονος είχε εξαπατηθεί με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου» (Business Ε- mail Compromise), όπου οι απατεώνες παρεμβαίνουν στην αλληλογραφία μεταξύ πωλητή και αγοραστή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλοντας κακόβουλο email στο οποίο δύσκολα διακρίνονται οι διαφορές με το αληθινό email.

Οι απάτες με τη μέθοδο αυτή, μέσω του διαδικτύου, θεωρούνται ιδιαίτε­ρα διαδεδομένες. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο, 48χρονος Λαρισαίος επιχειρηματίας κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων, καθώς, με την ίδια μέθοδο, έπεσε θύμα εξίσου καλοστημένης απάτης από άγνωστους, οι οποίοι υπέκλεψαν την ηλε­κτρονική αλληλογραφία Ολλανδικής εταιρείας και ανοίγοντας λογαριασμό σε Ιρλανδική τράπεζα, φαίνεται πως εισέπραξαν 28.000 ευρώ από τον Λαρισαίο ο οποίος είχε παραγγείλει κτηνοτροφικά διατροφικά προϊόντα.

Στην προχθεσινή περίπτωση, ο 61χρονος Λαρισαίος επιχειρηματίας κατήγγειλε πως έπεσε θύμα απάτης στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, που διερευνά την υπόθεση. Αναλυ­τικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελευθερίας, και το ρεπορτάζ του Βαγγέλη Κακάρα, ο Λαρισαίος επιχειρηματίας, παρήγγειλε ένα μηχάνημα από Ιταλική εταιρεία κατασκευής μηχανη­μάτων τροφίμων, η οποία εταιρεία είναι υπαρκτή, καθώς συνεργάζονται εδώ και αρκετά χρόνια.

Η συμφωνία των δύο πλευρών για την αγορά του μηχανήματος επήλθε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στο πλαίσιο αυτό ο Λαρισαίος επιχειρηματίας άρχισε να ανταλλάσσει ηλεκτρονικά μηνύματα με τους Ιταλούς. Τον περασμένο Οκτώβριο δηλαδή, οι άγνωστοι προς το παρόν απατεώνες υπέκλεψαν προφανώς την ηλεκτρονική αλληλογραφία και παρενέβησαν στην εταιρική αλληλογραφία χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Στις περιπτώσεις αυτές οι απατεώνες συνηθίζουν στο εταιρικό email να παρεμ­βαίνουν προσθέτοντας$ ένα σημείο στίξης ή ένα επιπλέον γράμμα. Δια­φορά που δεν γίνεται εύκολα αντι­ληπτή, καθώς γίνεται πάνω στην υπάρχουσα αλληλογραφία και με δεδομένο επίσης το κλίμα εμπιστο­σύνη στις δύο πλευρές.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αγορά μηχανήματος, λοιπόν, ο Λαρισαίος έχοντας την ψευδή εντύπωση πως συνομιλεί με την Ιταλική εταιρεία πείσθηκε και κατέθεσε σε δύο δόσεις το χρηματικό ποσό των 33.300 ευρώ που αναλογεί στην αξία του μηχανήματος. Τη δεύτερη δόση την κατέβα­λε στις αρχές Δεκεμβρίου και ανησυχώντας για την καθυστέρηση στην εκτέλεση της παραγγελίας διαπίστω­σε πως η Ιταλική εταιρεία, ουδέποτε εισέπραξε χρήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ», τα χρήματα του Λαρισαίου κατατέθηκαν σε δύο διαφορετικούς λογαριασμούς Ισπανικής τράπεζας.

Δείτε επίσης:

Τρίκαλα: Την εξαπάτησε και της πήρε 640 ευρώ για δύο κινητά

Θεσσαλία: Απατεώνες εξαπατούν πολίτες με «θαλασσοδάνεια»

Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές

Βόλος: Πολλές οι απόπειρες απάτης

Στην ίδια κατηγορία