Βάζουν «κόφτες» για τις αναστολές εργασίας του Μαρτίου!

Ποιοι οι περιορισμοί

Ακόμα ένα απίστευτο αλαλούμ συνέβη χθες με το καθεστώς των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Μάρτιο, καθώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας δημιούργησε σύγχυση σε επιχειρήσεις, λογιστές και εργαζομένους.

Με κοινή ανακοίνωση των κυρίων Σταϊκούρα και Χατζηδάκη, δόθηκαν διευκρινίσεις για τους «κόφτες» για τις αναστολές συμβάσεων, που είναι παρόμοιοι με εκείνους που ορίστηκαν στον 6ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται το εύρος των επιχειρήσεων που θα έχουν δικαίωμα να θέσουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή εργασίας και για τον μήνα Μάρτιο, καθώς η κυβέρνηση αποσύρει… πρόωρα τα οριζόντια μέτρα στήριξης, προκειμένου να τα αντικαταστήσει με στοχευμένες παρεμβάσεις. 

Οι περιορισμοί

Πλέον, δεν θα αρκεί ο ΚΑΔ της επιχείρησης να συμπεριλαμβάνεται απλώς στη λίστα των πληττόμενων, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά θα πρέπει να συντρέχουν κι άλλες, πρόσθετες προϋποθέσεις.

  • Όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει με κρατική εντολή υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύει κανένα κριτήριο επιλεξιμότητας.
  • Όσες επιχειρήσεις είναι πληττόμενες, βάσει ΚΑΔ, δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους και για τον Μάρτιο.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και επιπλέον δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες και να μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις των εργαζομένων τους, πρέπει:

α) Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

β) Να μην παρουσιάζουν αύξηση του τζίρου τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Οι εργοδότες είτε με κλειστές επιχειρήσεις είτε με πληττόμενες βάσει ΚΑΔ που επιθυμούν να δηλώσουν σε αναστολή μισθωτούς τους ολόκληρο τον Μάρτιο οφείλουν να σπεύσουν να υποβάλουν τη δήλωση έως την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαρτίου.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαρτίου οι αναστολές εργασίας θα δηλώνονται αυστηρά με τη διαδικασία της προαναγγελίας, μια ημέρα νωρίτερα.

«Βατερλό» στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Μόλις 4 στους 10 παίρνουν ενίσχυση

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Δείτε πότε ανοίγει το taxisnet

Σοκ: Στον αέρα όσοι πληρώνουν

ΟΑΕΔ: Έρχεται πρόγραμμα για 5.000 ανέργους με 100% επιδότηση

Προσωρινές συντάξεις: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Νέο Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Ποιες αλλαγές έρχονται

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Στην ίδια κατηγορία