Βαμβάκι – Η πορεία του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στα χωράφια της Λάρισας

Στην έναρξη του ανοίγματος των πρώτων καρυδιών στις πρώιμες καλλιέργειες βρίσκονται οι βαμβακοφυτείες της Λάρσας.

Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει αναπτύξει η ΔΑΟΚ Λάρισας, όσον αφορά στο πράσινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται μέτρια επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές της ΠΕ Λάρισας, με εξαίρεση την ευρύτερη περιοχή των Τ.Κ. Γλαύκης, Καλαμακίου, Μελίας και Χάλκης του Δήμου Κιλελέρ, της Τ.Κ. Σταυρού του Δ. Φαρσάλων, και των Τ.Κ. Τερψιθέας και Φαλάνης του Δ. Λαρισαίων, όπου εμφανίζονται σχετικά υψηλά επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού.

Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται μέτρια επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) ρόδινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας, με εξαίρεση την ευρύτερη περιοχή των Τ.Κ. Αρμενίου, Αχιλλείου, Κιλελέρ, Μελίας και Χάλκης του Δήμου Κιλελέρ, της Τ.Κ. Ανωχωρίου του Δ. Φαρσάλων, και των Τ.Κ. Ελευθεραί, Τερψιθέας και Φαλάνης του Δ. Λαρισαίων, όπου εμφανίζονται υψηλά επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) ρόδινου σκουληκιού.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Αυτή την περίοδο διανύεται η 3η γενεά του πράσινου σκουληκιού και συστήνεται στους βαμβακοπαραγωγούς κυρίως των όψιμων φυτειών, στην περίπτωση που διαπιστώσουν περισσότερες από τέσσερις (4) ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) σε 100 βαμβακόφυτα, να προβούν σε καταπολέμηση με τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια εντομοκτόνα.

Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, η συγκεκριμένη γενεά του ρόδινου σκουληκιού μπορεί να προκαλέσει σημαντική ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.

Συστήνεται στους βαμβακοπαραγωγούς των οψιμότερων φυτειών να τις ελέγχουν επισταμένως και στο επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς τα επίπεδα συλλήψεων ρόδινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες παραμένουν υψηλά σε αρκετές περιοχές της Π.Ε. Λάρισας, και κυρίως σε αυτές που βρίσκονται παραπλεύρως της Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου. Στο παρόν στάδιο των βαμβακοφυτειών συνιστάται στους παραγωγούς να επέμβουν με χημικά σκευάσματα εάν μετά από δειγματοληψία 100 καρυδιών διαπιστωθεί προσβολή στο 5% αυτών.

Επισημαίνεται ότι όπου χρειαστεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά μέσα, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του ίδιου εντομοκτόνου περισσότερο από δύο φορές την καλλιεργητική περίοδο, ενώ είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικού μηχανισμού δράσης κάθε φορά, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων ανθεκτικότητας του σκουληκιού σε αυτό.

Facebook
Twitter
Email
Sponsored