«Τσεκούρι» στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Γιατί “κόβονται” 4 στους 10

«Τσεκούρι» στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Γιατί "κόβονται" 4 στους 10

Πόσο… κουρεύονται και τα ποσά


«Χοντρό ψαλίδι» στα ποσά ενισχύσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Όπως όλα δείχνουν «κουρεύεται» τόσο το κατώτατο όριο, όσο και το ανώτατο ποσό της ενίσχυσης. Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών μένει αυστηρά στο 1,5 δισ. ευρώ που έχει να διαθέσει και δεν «ανοίγει» τον προϋπολογισμό. «Τσεκούρι» θα πέσει και στον αριθμό των δικαιούχων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Σε αυτό τον 5ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο αριθμός των ενδιαφερομένων ξεπέρασε κατά 60% τον αριθμό που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών πως θα αιτηθεί την ενίσχυση: Συνολικά υποβλήθηκαν 732.000 αιτήσεις, αριθμός ο οποίος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο κύκλο, ενώ ήταν σημαντικά υψηλότερος των 400.000 που εκτιμούσε το υπουργείο.

«Τσεκούρι» στους δικαιούχους
Βεβαίως, αυτή τη στιγμή διενεργούνται εκτεταμένες διασταυρώσεις για να διαπιστωθεί ποιοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης και ποιοι θα «κοπούν» επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Και μάλιστα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως θα μείνουν τελικά εκτός Επιστρεπτέας 5 σχεδόν 300.000 επαγγελματίες, δηλαδή 4 στους 10 από εκείνους που υπέβαλαν αίτηση. «Κλειδί» εδώ είναι, η αίτηση του δυνητικού δικαιούχου, ο αλγόριθμος που θα υιοθετήσει το υπουργείο, όπως και οι όροι για την εκταμίευση οι οποίοι θα οριοθετηθούν με σχετική απόφαση.

«Κούρεμα» των ενισχύσεων
Μετά το «χτένισμα» λοιπόν των αιτήσεων, στους δικαιούχους που θα απομείνουν θα έρθει και το… «ξύρισμα»: Όσοι τελικά «προκριθούν» στην επόμενη φάση και θεωρηθούν δικαιούχοι ενίσχυσης μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 θα διαπιστώσουν ότι διχίλιαρα, όπως στον 4ο κύκλο… δεν «παίζουν». Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ελάχιστο «εγγυημένο» ποσό που θα λάβουν -χωρίς συμψηφισμούς- επαγγελματίες, ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι τα 1.000 ευρώ. Αλλά λόγω και της συμμετοχής αναμένεται να περιοριστεί και το ανώτατο ποσό της ενίσχυσης -κάτι που θα εξαρτηθεί βεβαίως από το πόσοι τελικά θα «προκριθούν» ως δικαιούχοι- το οποίο θα «προσγειωθεί» από τα 200.000 στα 100.000 ευρώ.Remaining Time-0:01FullscreenMute

Πότε θα εκταμιευθούν τα ποσά
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αφού προηγηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία διασταυρώσεων, από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα αρχίσει σταδιακά η εξόφληση των δικαιούχων. Όμως, οι ενισχύσεις από προηγούμενο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος ενσωματώνονται στον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5. Και προφανώς κάποιοι που περιμένουν μεγαλύτερες ενισχύσεις δεν θα πάρουν τελικά τα ποσά τα οποία υπολόγιζαν, δεδομένου ότι θα τα … «κουρέψει» ο αλγόριθμος. Με άλλα λόγια για να βγει το τελικό ύψος ενίσχυσης του 5ου κύκλου θα αφαιρούνται τα χρήματα που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Και φυσικά όσοι δεν ζητούν το ελάχιστο των 1.000 ευρώ, αλλά μεγαλύτερα ποσά, θα… απογοητευτούν.

«Βαρόμετρο» η αίτηση
Η αίτηση θα είναι το «βαρόμετρο» για τις τελικές αποφάσεις. Εκεί θα καταγράφονται τα στοιχεία πτώσης του τζίρου κατά τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο, τους μήνες του lockdown. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασική προϋπόθεση για την ένταξη στους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας να έχει υποστεί μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% την ελεγχόμενη περίοδο.
Ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής καλύπτει την πτώση του κύκλου εργασιών για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου –Δεκεμβρίου, κάτι που ουσιαστικά, καθιστά την Επιστρεπτέα 5 «συνέχεια» της 4. Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 διευρύνεται περαιτέρω η περίμετρος των δικαιούχων με τη δυνατότητα συμμετοχής και των πολύ νέων επιχειρήσεων και συγκεκριμένα εκείνων που έκαναν έναρξη της δραστηριότητάς τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο επόμενος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μετά από αυτόν που «κλείνει» θα καθυστερήσει να βγει στον «αέρα»: Υπολογίζεται πως ο 6ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα «ενεργοποιηθεί» στις αρχές Μαρτίου και θα καλύψει πια την πτώση του τζίρου κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Και η «παγίδα» της… εξόφλησης
Και σε αυτόν τον κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα είναι «δώρο» το 50% της ενίσχυσης, αλλά στην περίπτωση της Επιστρεπτέας το «δώρο» έχει και κάποιο αντίτιμο: Πρώτον, αυτό το «κομμάτι» της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται στο δημόσιο, με τον όρο της διατήρησης ίδιου αριθμού εργαζομένων στις επιχειρήσεις με προσωπικό, έως τον Ιούνιο του 2021. Και δεύτερον το υπόλοιπο ποσό είναι δάνειο και πρέπει να εξοφληθεί. Προβλέπεται να επιστραφεί σε 40 δόσεις από το 2022 έως 2025, με άτοκη περίοδο χάριτος έως Δεκέμβριο του 2021 και ετήσιο επιτόκιο 7,4% από το 2022. Έτσι, για παράδειγμα αν κάποιος πάρει ενίσχυση 12.000 ευρώ, υπό προϋποθέσεις δεν θα επιστρέψει τα 6.000 ευρώ και για το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να καταβάλλει για 40 μήνες από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά δόση περίπου 168 ευρώ στο Κράτος.

Πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ 2”: Επιδότηση δόσεων και για δάνεια επιχειρήσεων

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία