Τέλη κυκλοφορίας: Με το μήνα η καταβολή τους από τον προσεχή Μάιο

Αλλαγές στην άρση ακινησίας

Από τον ερχόμενο Μάιο θα μπορούν οι ιδιοκτήτες οχημάτων να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, με το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζει σχετική διάταξη, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου σχεδόν 130.000 ιδιοκτήτες προχώρησαν σε ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας του οχήματός τους, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή των τελών για ολόκληρο το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι δόθηκε η δυνατότητα καταβολής αναλογικών τελών κυκλοφορίας, χωρίς προσαυξήσεις για κάθε μήνα ακινησίας, όπως προβλεπόταν τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα, για έξι μήνες χρήσης του οχήματος θα έπρεπε να καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για οκτώ μήνες, ως αντικίνητρο στη μαζική κατάθεση πινακίδων που είχε παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.

Πλέον, όμως, για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός θα καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών τα 2/12 του ποσού κοκ. Όταν ενεργοποιηθεί η ρύθμιση, ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 15ετίας 1.600 κυβικών, το οποίο επιβαρύνεται με ετήσια τέλη 265 ευρώ, που θα θελήσει να βάλει ξανά τις πινακίδες κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό του, για διάστημα τεσσάρων μηνών θα επιβαρυνθεί με τέλη 88,3 ευρώ (4 μήνες από 22,08 ευρώ καθένας).

Αλλαγές στην άρση ακινησίας

Από φέτος, η διαδικασία για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας πραγματοποιείται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω της πλατφόρμας «myCar» της ΑΑΔΕ. Με αντίστοιχο τρόπο θα γίνεται και η άρση ακινησίας του οχήματος.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα εισέρχονται στην ειδική πλατφόρμα και αρχικά θα καταβάλλουν τα τέλη που θα αναλογούν στους μήνες που επιθυμούν να θέσουν σε κυκλοφορία το όχημά τους. Προϋπόθεση για την άρση ακινησίας αποτελεί η ασφάλιση του οχήματος, με την ΑΑΔΕ να προχωρά σε online διασταύρωση των στοιχείων.

Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες που έχουν θέσει ήδη το όχημά τους σε ακινησία, μπορούν να προχωρήσουν σε άρση μόνο μία φορά κάθε έτος.

Ποιες επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με 3.000 ευρώ

Επίδομα παιδιού: Κλείνει στις 12 Μαρτίου η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα πληρωθεί η δεύτερη δόση του επιδόματος

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα

Στην ίδια κατηγορία