Πότε θα πάρουν τα αναδρομικά του Δεκεμβρίου χιλιάδες συνταξιούχοι

Οι 32 κατηγορίες ασφαλισμένων που βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 62 ή 67 έτη

Δείτε τις ημερομηνίες

Στις αρχές του νέου έτους θα πάρουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά χιλιάδες συνταξιούχοι, που έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

«Οσοι είναι από 30 χρόνια και πάνω, θα δουν στις αρχές του 2021 αύξηση στη σύνταξή τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός μιλώντας στο Open TV. Η μετάθεση οφείλεται στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που προκαλεί η πανδημία.

Τονίζεται ότι ο ίδιος ο κ. Βρούτσης έχει ανακοινώσει, κατ’ επανάληψη, πως οι αυξήσεις και τα αναδρομικά για όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 έτη θα καταβληθούν στο τέλος Δεκεμβρίου 2020. Αυτό σημαίνει ότι με την πληρωμή των συντάξεων Φεβρουαρίου 2021 (αν δεν υπάρξει και νέα αλλαγή) σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας να καταβάλει σε 190.000 συνταξιούχους – που έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη – τις αυξήσεις στις συντάξεις μαζί με τα αναδρομικά, που απορρέουν από την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου, συνολικού ύψους 460 εκατ. ευρώ. Μαζί με τις αυξήσεις θα γίνει και η καταβολή των αναδρομικών 17 μηνών (από 1/9/2019). 

Η μηνιαία αύξηση κινείται από 12 έως 252 ευρώ. Η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις. Επισημαίνεται ότι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 θα είναι οι τυχεροί των αυξήσεων και αναδρομικών για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη (λόγω των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις), ενώ οι περισσότεροι παλιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016) θα έχουν μόνο λογιστική αύξηση, δηλαδή δεν θα πάρουν αυξήσεις στην τσέπη.

Με το νέο σύστημα, σύμφωνα με τα παραδείγματα του αρμόδιου υπουργείου, η μέγιστη μηνιαία αύξηση θα ανέλθει στα 252 ευρώ (11,8%). Αυτή θα τη λάβουν οι συνταξιούχοι που «βγαίνουν» στη σύνταξη με συντάξιμες αποδοχές 3.500 ευρώ/μήνα και 40 έτη ασφάλισης.

Οι αυξήσεις

Εξάλλου, όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ», για το νέο έτος μεταφέρονται και οι αυξήσεις και τα αναδρομικά για χιλιάδες συνταξιούχους που εργάζονται. Ετσι αναδρομικά έως και 11 μηνών και αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους θα πάρουν με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2021 όλοι οι συνταξιούχοι που εργάζονται.

Και αυτό καθώς θα μειωθεί το «πέναλτι» στο 30% αναδρομικά από τη σύνταξη Μαρτίου 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%, ωστόσο το νέο «πέναλτι» δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Δείτε επίσης:

Ποιοι θα πάρουν λεφτά και πόσα μέχρι το τέλος του χρόνου

6 πληρωμές σε 40 ημέρες – Ποιοι θα γεμίσουν τις τσέπες

Ποιοι θα πάρουν την οικονομική ενίσχυση που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης

Στην ίδια κατηγορία