Μείωση ενοικίου: “Γκρίνια” από τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τις αποφάσεις

Μείωση ενοικίου: "Γκρίνια" από τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τις αποφάσεις

Γιατί διαμαρτύρονται

“Γκρίνια”από τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τις νέες αποφάσεις του Πρωθυπουργού: Και τον Φεβρουάριο δεν θα εισπράξουν ενοίκιο, όπως και τον Ιανουάριο. Όμως παρά τη θέλησή τους να βάλουν «πλάτη» σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, βλέπουν το υπουργείο Οικονομικών να καθυστερεί χαρακτηριστικά να τους εξοφλήσει τις αποζημιώσεις που τους έχει υποσχεθεί.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Ένα ολόκληρο δίμηνο -το πρώτο της νέας χρονιάς- χωρίς να εισπράξουν ένα σεντ από τους ενοικιαστές τους: Είναι δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρόθυμα σπεύδουν να διευκολύνουν τους νοικάρηδές τους πόσο μάλλον όταν οι επιχειρήσεις τους είναι επίσης κλειστές με κρατική εντολή εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας. Όμως εδώ και εννέα μήνες περιοριστικών μέτρων και δεδομένου ότι από τον περασμένο Μάρτιο υποχρεώθηκαν να εισπράττουν μειωμένα ενοίκια, οι εκμισθωτές ακινήτων δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ στο χέρι ως αποζημίωση. Και κάπου εδώ είναι που μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει τη γκρίνια τους, μια γκρίνια που αρχίζει να παίρνει διαστάσεις.

Εννέα μήνες «κουρεμένο» εισόδημα- εννέα μήνες 0 αποζημίωση


Από τον Μάρτιο οπότε και ξέσπασε η πανδημία και υιοθετήθηκαν έκτακτα μέτρα στήριξης, το «μοντέλο» αποζημιώσεων για τις απώλειες ενοικίου των «εισοδηματιών» δεν προέβλεπε οικονομική ενίσχυση έως και τον Νοέμβριο. Για τα «χαμένα» ενοίκια Μαρτίου – Οκτωβρίου, οι εκμισθωτές είχαν δικαίωμα σε φοροαπαλλαγές, καθώς ποσοστό 30% της απώλειας που υπέστησαν συμψηφίστηκε με υποχρεώσεις του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ.
Από τον Νοέμβριο και μετά το κράτος αποφάσισε να τους αποζημιώσει… τοις μετρητοίς: Μέχρι σήμερα όμως χρήματα δεν έχουν δει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Η ώρα της… καθυστερημένης πληρωμής


Έπειτα από σχεδόν δύο μήνες όπως φαίνεται όμως ήρθε η ώρα της πληρωμής: Το Υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλει τις αποζημιώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Θα καταβληθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στις «ζημιές» του περασμένου Νοεμβρίου. Η αποζημίωση για τα μειωμένα ενοίκια του Δεκεμβρίου θα καθυστερήσει και άλλο: Η εξόφλησή της αναμένεται να γίνει μετά τις 15 Φεβρουαρίου. Δηλαδή και πάλι με 45 ημέρες καθυστέρηση, την ώρα που οι εκμισθωτές ακινήτων δεν θα πάρουν ούτε ευρώ από τους ενοικιαστές τους, εφόσον εκείνοι ανήκουν στους ΚΑΔ που έχουν δικαίωμα να μην πληρώσουν ενοίκιο. Με άλλα λόγια θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον έναν μήνα με μόνα χρήματα την αποζημίωση… του Νοεμβρίου.
Και αν οι αποζημιώσεις για τον μήνα Δεκέμβριο εξοφληθούν, όπως είπε το Υπουργείο Οικονομικών, μετά τις 15 Φεβρουαρίου… τότε η αποζημίωση για τα.. καθόλου ενοίκια μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου θα δοθεί… καλή άνοιξη.

Τι ποσά θα πάρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων


Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από 9 μήνες που υποχρεώνονται να εισπράττουν «κουρεμένα» ενοίκια οι εκμισθωτές ακινήτων θα δουν για πρώτη φορά το χρώμα του χρήματος. Τα ποσά των αποζημιώσεων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο αντιστοιχούν στο 50% των απωλειών που προκύπτουν από το «κούρεμα» ενοικίων κατά 40%: Δηλαδή ουσιαστικά η αποζημίωση αντιστοιχεί στο 20% των συμφωνημένων στη σύμβαση ενοικίων.


Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
· Σε μηνιαίο ενοίκιο 500 ευρώ για το οποίο τον Νοέμβριο υπήρξε κατά 40%, η αποζημίωση του ιδιοκτήτη, ισοδυναμεί με το μισό της απώλειας των 200 ευρώ ή το 20% του αρχικού ενοικίου: Έτσι, θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη το ποσό των 100 ευρώ.
· Μισθωτής και εκμισθωτής είχαν συμφωνήσει σε μηνιαίο ενοίκιο 700 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης θα πάρει την επόμενη εβδομάδα ως αποζημίωση από το Κράτος το 20% του συμφωνηθέντος ενοικίου, δηλαδή 140 ευρώ.
· Ένας ιδιοκτήτης έπαιρνε μηνιαία ενοίκια 1.000 ευρώ. Η αποζημίωση που θα λάβει -εφόσον ο ενοικιαστής του είχε δικαίωμα να καταβάλλει «κουρεμένο» το μίσθωμα- διαμορφώνεται στα 200 ευρώ, ποσό που θα του καταβληθεί στον τραπεζικό λογαριασμό.

Νέες αλλαγές στον υπολογισμό της αποζημίωσης


Ιανουάριο και Φεβρουάριο αλλάζει και πάλι το «μοντέλο» των αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων: Όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές με κρατική εντολή στις 15 Ιανουαρίου δεν θα πληρώσουν ενοίκιο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν αποφασίστηκε η αποζημίωση στον εκμισθωτή από το Κράτος να διαμορφώνεται στο 80% του αρχικά συμφωνηθέντος ενοικίου.
Εδώ πάντως πρέπει να επισημάνουμε για ακόμη μία φορά ότι δεν θα πληρώσουν ενοίκιο μόνον όσες εταιρείες ήταν κλειστές με κρατική εντολή και ανήκουν και σε συγκεκριμένους ΚΑΔ: Εταιρείες που δεν ανήκουν στους συγκεκριμένους κλάδους, αναλόγως της περίπτωσης, είτε πληρώνουν κανονικά το ενοίκιο ή το 60%.
«Κουρεμένο» κατά 40% ενοίκιο καταβάλουν και οι εργαζόμενοι σε αναστολή, όπως και οι φοιτητές τέκνα αυτών.

enikonomia.gr

Δείτε επίσης

Ενοίκια Φεβρουαρίου: Στο 80% η αποζημίωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Στην ίδια κατηγορία