«Κοκτέιλ» ενισχύσεων, φορο-ελαφρύνσεων και… κάλυψης μισθών

Εστίαση: «Κοκτέιλ» ενισχύσεων, φορο-ελαφρύνσεων και… κάλυψης μισθών

Οι άξονες του πακέτου στήριξης

«Κοκτέιλ» χρηματοδοτήσεων, μειώσεις φόρων, αναστολές σύμβασης, επιδοτήσεις μισθοδοσίας, μηδενικά ενοίκια, προβλέπει μεταξύ άλλων το ειδικό «πακέτο» για την εστίαση που «εξειδικεύει» σήμερα ο υπουργός Οικονομικών: Βεβαίως πολλά από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα υιοθετηθούν και σε άλλους κλάδους, όπως φαίνεται όμως η εστίαση θα πάρει τη μερίδα του λέοντος.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Υπάρχουν επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, εστιατόρια, μπαρ) που δεν κατάφεραν να ανοίξουν για πολλούς μήνες, ειδικά μετά το καλοκαίρι ακριβώς επειδή εξυπηρετούσαν τουριστικές περιοχές. Έτσι το πακέτο ετοιμάστηκε με γνώμονα αφενός την επιβίωση και αφετέρου την επόμενη ημέρα, όταν δηλαδή ανέβουν και πάλι τα ρολά και χρειαστεί οι επιχειρήσεις της εστίασης να βρουν και πάλι τον βηματισμό τους.

Σε ποιους άξονες θα κινηθεί το πακέτο» για την εστίαση
Ποιοι είναι όμως οι «άξονες» του πακέτου στήριξης για την εστίαση;
– Διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τους επαγγελματίες του κλάδου
– Το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς θα συνεχιστούν οι αναστολές σύμβασης εργασίας.
– Διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. (13%) σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και τον Δεκέμβριο.
– Ενισχύσεις στις επιχειρήσεις του κλάδου μέσω Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, αλλά και το νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων.

Τι θα γίνει με τα μηδενικά ενοίκια
Το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίωνθα υιοθετηθεί και τον Μάρτιο, δεν αποκλείεται όμως να συνεχιστεί ακόμη και όταν οι επιχειρήσεις «ανεβάσουν ρολά», με στόχο να διευκολυνθούν και να βγάλουν σε κάποιο βαθμό τα «σπασμένα» δεδομένου ότι μέχρι και τον Δεκέμβριο συνέχιζαν να πληρώνουν μέρος του ενοικίου ακόμα και όταν βρίσκονταν εκτός λειτουργίας. Έτσι ίσως παραταθεί το καθεστώς του μηδενικού ενοικίου, για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο … τουλάχιστον.

Πώς θα καλύψει το κράτος πάγιες δαπάνες
Φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκια, μισθοί: Αυτά είναι μερικά από τα έξοδα που έρχεται να καλύψει το Κράτος με το νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών. Ένα πρόγραμμα που θα κατευθυνθεί σε μεγάλο βαθμό στις επιχειρήσεις της εστίασης: Πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «εκτόξευσε» μάλιστα το ποσό που μπορεί να χορηγηθεί για την κάλυψη των παγίων μιας επιχείρησης από τα 3 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά η «οροφή» στα 10 εκατ.!
Αυτό το νέο εργαλείο θα αφορά σε επιχειρήσεις που επλήγησαν όχι μόνο σε απώλεια τζίρου, αλλά και εξαιτίας μεγάλων δαπανών που έκαναν αναγκαστικά: πάγιες δαπάνες, όπως το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, ενοίκια, μισθούς, προμήθειες κλπ. και που ενδεχομένως δεν ήταν εφικτό να καλύψουν. Βασική προϋπόθεση για να καταστεί μία επιχείρηση δικαιούχος στην συγκεκριμένη δράση θα είναι να παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών την περίοδο της πανδημίας, κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Επίσης, θα «μετρά» το αν έχει καταγραφεί ζημιά για την ίδια περίοδο, αλλά και το αν παραμένει ζημιογόνα.

«Ανοίγει» νωρίτερα ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας
Μέσα από τους επόμενους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ο κλάδος της εστίασης υπολογίζεται να ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι μέσα στην χρονιά θα χορηγηθούν σχεδόν 3 δισ. ευρώ, με τον 6ο κύκλο των ενισχύσεων να έρχεται άμεσα: Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνιζε ότι ο 6ος κύκλος επιστρεπτέας θα ξεκινήσει μέσα στο μήνα για να καλύψει την μείωση τζίρου του Ιανουαρίου .

Ποιοι φόροι θα μειωθούν
Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ (13%) σε καφέ & αναψυκτικά μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σχεδόν δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η νέα μετάθεση στην εξόφληση συσσωρεμένων χρεών από εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία, όπως και οι διευκολύνσεις από τις Τράπεζες. Όλα βέβαια θα κριθούν μέσα από δύο παραμέτρους: Την εξέλιξη της πανδημίας και το δημοσιονομικό περιθώριο.

Επιχειρήσεις με ένα… κλικ και χωρίς χαρτιά

Επιχειρήσεις: Έρχεται μηδενική προκαταβολή φόρου

Πώς θα γλιτώσετε φόρους από ανείσπρακτα ενοίκια

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία