Ιδού τι “σκοτώνει” τα diesel

diesel

Εξαφανίζονται σιγά-σιγά;

Ιδού τι σκοτώνει τα diesel: Η στροφή προς τα ηλεκτρικά των αυτοκινητοβιομηχανιών βάζει πρόωρα τέλος στο diesel. Ήδη, το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής diesel στον κόσμο, προετοιμάζεται για να αλλάξει, κατασκευάζοντας ηλεκτρικά μοτέρ.

Μέχρι το 2025, παραπάνω από τη μισή παραγωγή του εργοστασίου, που μέχρι πρόσφατα ήταν το μεγαλύτερο παραγωγής diesel κινητήρων στον κόσμο, αναμένεται να αφορά σε ηλεκτρικούς κινητήρες, φθάνοντας τους 900.000/χρόνο.

Αντίστοιχα στο εργοστάσιο της Renault στο Cleon της Βόρειας Γαλλίας ήδη το περισσότερο τμήμα των εγκαταστάσεων κατασκευάζει αυτή τη στιγμή ηλεκτρικά και υβριδικά μοτέρ, με μόνο το μισό τμήμα ενός εκ των κτιρίων να φιλοξενεί τις γραμμές παραγωγής των diesel μοτέρ.

Η στροφή των αυτοκινητοβιομηχανιών προς τον ηλεκτρισμό είναι ραγδαία. Η ζήτηση για diesel αυτοκίνητα έχει μειωθεί αισθητά από το 2015 και μετά, ενώ και οι νέες νόρμες ρύπων της Ε.Ε. έχει ωθήσει τους κατασκευαστές να οδηγηθούν προς τα μηδενικών ρύπων ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έναντι των πετρελαιοκίνητων.

Πολλές εταιρείες όπως το VW Group ή η Nissan μειώνουν αισθητά πλέον τις diesel επιλογές στη γκάμα τους έναντι των ηλεκτρικών, ενώ αρκετές είναι και οι εταιρείες όπως π.χ. η Toyota ή η Suzuki που εδώ και αρκετό διάστημα δεν διαθέτουν diesel αυτοκίνητα.

Το 2021 αναμένεται μάλιστα να είναι η χρονιά κατά την οποία για πρώτη φορά η μετάβαση προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι «πραγματική», σε αντίθεση με το diesel που θα μειώσει ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις του.

Τουλάχιστον 20 γνωστά μοντέλα όπως το VW Polo, το Nissan Micra, το Renault Scenic, το Dacia Sandero κ.λπ. μαζί με την ανανέωσή τους το 2021 θα σταματήσουν να προσφέρουν diesel επιλογές στη γκάμα τους, προστιθέμενα έτσι σε μια μεγάλη γκάμα ήδη διαθέσιμων αυτοκινήτων που δεν έχουν κινητήρες.

Τα ηλεκτρικά από την άλλη θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τη διάθεσή τους, αφού πάνω από 25 νέα ηλεκτρικά μοντέλα αναμένονται στην Ευρώπη μέσα στη χρονιά που διανύουμε.

Ήδη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Σεπτέμβριο για πρώτη φορά στην ιστορία οι πωλήσεις των μοντέλων με ηλεκτρικό σύστημα κίνησης (ηλεκτρικά, plug-in υβριδικά, υβριδικά) ξεπέρασαν αυτές των diesel, δείχνοντας την τάση της αγοράς.

Και επιπλέον, τον Δεκέμβριο μόλις το δεύτερο σε πωλήσεις μοντέλο στην Ε.Ε. ήταν αμιγώς ηλεκτρικό (το VW ID.3), όπως και το τρίτο (το Tesla Model 3).

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία