Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Τα γρήγορα clicks άφησαν εκτός το 60%

εξοικονομώ αυτονομώ

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ εξαντλήθηκαν οι αιτήσεις

Τα γρήγορα clicks φαίνεται πως ήταν η αιτία που άφησαν εκτός το 60% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονομώ- Αυτονομώ.

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ 14 λεπτών στην Κρήτη και 1 ώρας και 43 λεπτών στα νησιά του Ιονίου, την περιοχή που χρειάστηκε τον περισσότερο… χρόνο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, εξαντλήθηκαν οι αιτήσεις για το νέο Εξοικονομώ – Αυτονομώ στις 9 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Τα γρήγορα clicks έχουν ανάψει φωτιές στους κόλπους των μηχανικών που ασκούν δριμεία κριτική για τον τρόπο λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ζητώντας ουσιαστική αξιολόγηση των αιτήσεων με διαφανείς και αυτοματοποιημένες διαδικασίες και κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας.

Στο στόχαστρο των επικρίσεων της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ μπήκε τις προηγούμενες μέρες ο «ανορθολογικός αγώνας ταχύτητας και το εξοντωτικό ράλι πληκτρολόγησης» από το οποίο κερδίζει τελικά αυτός που θα κάνει τα περισσότερα clicks. Παρά το γεγονός όπως τονίζουν ότι το ζητούμενο δεν είναι ποιος μπορεί να υποβάλλει αίτηση πιο γρήγορα όσο ποιος έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Η δίψα των πολιτών να ενταχθούν στο πρόγραμμα, έχει προκαλέσει γκρίνιες και καταγγελίες καθώς οι μηχανικοί  λόγω του τεράστιου όγκου της ζήτησης αδυνατούν να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους.

Χθες το ΥΠΕΝ αναγκάστηκε να πάρει θέση στους ισχυρισμούς μηχανικού από την Κρήτη, ο οποίος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, χαρακτηρίζοντας αστήριχτες τις καταγγελίες για νόθευση του ανταγωνισμού, με «πειραγμένο» λογισμικό που δίνει προτεραιότητα στις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων.

Στις ιστοσελίδες των μηχανικών κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες και άλλες αντίστοιχες αναφορές, τις οποίες το υπουργείο εμφανίζεται να έχει διερευνήσει αλλά χωρίς όπως αναφέρει να έχουν υπόσταση.

Το δημοφιλές πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που ξεκίνησε στις 11 Δεκεμβρίου αναμένεται να κατεβάσει αυλαία στις 20 Ιανουαρίου, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Διαδοχικά από τις αρχές του 2021, το Εξοικονομώ θα διαχυθεί στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στις 11 Γενάρη, στην Δυτική Μακεδονία στις 13 του μήνα και αντίστοιχα στις 15 Ιανουαρίου στην Κεντρική Μακεδονία. Για τις 18 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένο το ξεχωριστό πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ  για τις πολυκατοικίες.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 20.762  αιτήσεις από τις συνολικά  49.103 που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και έχουν δεσμευτεί περίπου 370 εκατ. ευρώ από τα 800 εκατ. ευρώ του προγράμματος.

Αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνει την διεισδυτικότητα που έχει στα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και τους λόγους που η κυβέρνηση μέσα σε έξι μήνες ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά περίπου 2 δισ. ευρώ.

Την επέκταση του προγράμματος έχει ανακοινώσει ήδη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έχει προαναγγείλει την χρηματοδότηση με επιπρόσθετους πόρους 1 δισ. ευρώ μέχρι το προσεχές καλοκαίρι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα κονδύλια αυτά θα προστεθούν στα 800 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη.

Το σχέδιο όπως έχει ανακοινωθεί είναι αντίστοιχοι πόροι να απορροφούνται σε ετήσια βάση τα επόμενα χρόνια. Με το νέο γύρο χρηματοδότησης, θα καταφέρουν όπως αναφέρουν στο ΥΠΕΝ, να ενταχθούν και όσοι δεν πρόλαβαν το τρέχον πρόγραμμα.

Ενδεικτικό στοιχείο της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου στο νέο κύκλο του Εξοικονομώ είναι ότι μόνο στην Αττική, μέσα στο πρώτο πεντάλεπτο υποβλήθηκαν 10.000 αιτήσεις ενώ στο σύνολο έφτασαν τις 17.673 από τις οποίες εγκρίθηκαν 8.702, δεσμεύοντας το συνολικό ποσό των 144,8 εκατ. ευρώ σε 50 λεπτά.

Αντίστοιχα, μέσα σε 16 λεπτά εξαντλήθηκαν οι πόροι  για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου που μαζί με την Κρήτη απορρόφησαν σε ασύλληπτους χρόνους τους διαθέσιμους πόρους.

Το ΥΠΕΝ έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή το νέο πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται με κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και υπολογίζεται να ρίξει στην αγορά ζεστό χρήμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Το Εξοικονομώ –Αυτονομώ επιδοτεί έως το 65% των παρεμβάσεων και ανάλογα με το εισόδημα κάθε δικαιούχου μπορεί να φτάσει έως το 95%.

Σε αυτό το ποσοστό εντάσσεται κίνητρο για επιπλέον επιδότηση 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενεργειακών κλάσεων Η και Ζ, οι οποίοι θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή τάξη του ακινήτου τους τουλάχιστον στο Β’, ξεχωριστή προσαύξηση 10% λόγω της πανδημίας (για όσες κατοικίες υπαχθούν στο πρόγραμμα τα έτη 2020 και 2021) και επιπλέον 10% για Δήμους σε λιγνιτικές περιοχές.

Δείτε επίσης

Πώς θα λάβουν επίδομα θέρμανσης οι πολυκατοικίες

Στην ίδια κατηγορία