Επιδότηση δόσεων και για δάνεια επιχειρήσεων

Επιδότηση δόσεων και για δάνεια επιχειρήσεων

Για να δοθεί ανάσα στην αγορά

Τη «Γέφυρα Νο 2» με επιδότηση δόσεων και για δάνεια επιχειρήσεων για διάστημα εννιά μηνών βάζει στη φαρέτρα του το οικονομικό επιτελείο, επιστρατεύοντας ακόμα ένα μέτρο, ύψους 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δώσει περαιτέρω ανάσα στην αγορά και να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο κύμα λουκέτων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Η πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς, προκειμένου να λάβει έγκριση, όπως και να οριστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων το κράτος θα επιδοτεί ένα μέρος της δόσης.

Η επιδότηση δόσεων και για δάνεια επιχειρήσεων πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση του ισχύοντος προγράμματος για δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και έχουν εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση/υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Το πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες πληττόμενες επιχειρήσεις θα περιλαμβάνει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και εφόσον πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς αναμένεται να ξεκινήσει από την άνοιξη, ενδεχομένως με τη λειτουργία πλατφόρμας αντίστοιχης με αυτή που έχει δημιουργήσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων. Το υπόλοιπο του δανείου και το ύψος της μηνιαίας δόσης αναμένεται να παίξουν ρόλο, όπως και ο τζίρος της επιχείρησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Open) επιβεβαίωσε με νέες δηλώσεις του ότι έρχεται νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι υπάρχει ανάλογη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να καταβάλλεται το επίδομα θέρμανσης αλλά και οι ενισχύσεις από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, στην οποία υποβλήθηκαν συνολικά 732.000 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Το ποσό που θα διατεθεί για την κάλυψη του επιδόματος θέρμανσης θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ έναντι των 85-90 εκατ. ευρώ και θύμισε ότι το εύρος του φετινού επιδόματος είναι από 80 έως 650 ευρώ και θα επιδοτούνται εκτός από την αγορά πετρελαίου και η αγορά φυσικού αερίου, υγραερίου και καυσόξυλων σε οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους.

732.000 αιτήσεις

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, για την οποία η προθεσμία για την κατάθεση αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληξε, ο υπουργός ανέφερε ότι συγκέντρωσε συνολικά 732.000 αιτήσεις, που είναι ένας αριθμός αρκετά μεγαλύτερος από τις 400.000 επιχειρήσεις που υπολόγιζε το υπουργείο. Υπογράμμισε πως η πλατφόρμα έκλεισε και ακολουθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι, ώστε από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας να αρχίσουν οι πληρωμές σε όσους κριθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Αναφορικά με τους περίπου 60.000 ιδιοκτήτες που έχουν υποστεί μείωση ενοικίου και δεν έχουν λάβει ακόμη την επιστροφή του 50%, ο Σταϊκούρας τόνισε ότι όπου υπήρξε πρόβλημα ήταν σε όσους δεν είχαν δηλώσει IBAN ώστε να τους πιστωθεί το ποσό και το πρόβλημα θα λυθεί με την αποστολή μηνυμάτων στην προσωποποιημένη πληροφόρηση όσων δεν πήραν την επιστροφή με υπόμνηση να ενημερώσουν για τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Σημειώνεται πως η πίστωση αφορά 137.049 λογαριασμούς ιδιοκτητών ακινήτων, συνολικού ύψους 15,3 εκατ. ευρώ, με τα οποία το κράτος καλύπτει το 50% της μείωσης του μισθώματος για τον μήνα Νοέμβριο. Το ποσό που καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες από το κράτος δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Δείτε επίσης:

«Τσεκούρι» στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Γιατί “κόβονται” 4 στους 10

Ενοίκια: Εξετάζεται επέκταση της αναστολής πληρωμής και τον Μάρτιο

Voucher ανέργων ΟΑΕΔ: Πώς θα κάνετε αίτηση

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία