Διπλάσιες δόσεις για την εξόφληση των κορονο- χρεών

Διπλάσιες δόσεις για την εξόφληση των κορονο- χρεών

Τι θα γίνει με τις 120 δόσεις και το «κούρεμα» οφειλών

Και με διπλάσιες δόσεις από εκείνες που αρχικά καθορίστηκαν, αλλά και αργότερα από ότι είχε προγραμματιστεί θα εξοφληθούν τελικά τα περιβόητα κορoνο- χρέη: Αυτή η απόφαση επηρεάζει και την τύχη μίας νέας ρύθμισης 120 δόσεων, αλλά και της πρότασης που είχε πέσει στο τραπέζι για «κούρεμα» των χρεών.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
«Βαθιά ανάσα» για επαγγελματίες και νοικοκυριά που έβλεπαν από την μια την πανδημία να συνεχίζει απτόητη το έργο της και από την άλλη… αμετακίνητη την διορία που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών για εξόφληση των «κορoνο-χρεών» από τον ερχόμενο Μάιο.

Σε διπλάσιες δόσεις η εξόφληση των κορoνο-χρεών
Ένας «βραχνάς» λιγότερος όμως πλέον για τους πολίτες, μετά την απόφαση να «παγώσει» για 3η φόρα η εξόφληση των λεγόμενων κορoνο-χρεών: Αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσει η πληρωμή τους τον Σεπτέμβριο με Νοέμβριο του 2020, «πάγωσε» η εξόφλησή τους μέχρι τον Απρίλιο του 2021 για να ληφθεί τελικά η απόφαση να ανασταλούν εκ νέου και να αρχίσουν να αποπληρώνονται από τον Ιανουάριο του 2022. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα λεγόμενα κορoνο- χρέη θα εξοφληθούν τελικά σε διπλάσιες δόσεις από αυτές που αρχικά είχε καθοριστεί: Αντί σε 12- 24 δόσεις θα αποπληρωθούν σε 24 άτοκες ή 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Ποια χρέη «παγώνουν» έως τον Δεκέμβριο
Ποια είναι όμως τα χρέη που «παγώνουν» μέχρι και το τέλος της χρονιάς; Η αναστολή είσπραξης έως τις 31 Δεκεμβρίου, αφορά τρέχουσες βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση (που δεν τελούσαν σε καθεστώς ρύθμισης), οι οποίες δεν πληρώθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 από φυσικά και νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, καθώς αυτά έκαναν χρήση της παράτασης καταβολής και της αναστολής είσπραξης έως 30/4/2021 των οφειλών αυτών.

Με άλλα λόγια, αφορά σε βεβαιωμένες τρέχουσες υποχρεώσεις των μηνών Μαρτίου – Ιουνίου 2020, όπως:

  • ΦΠΑ
  • Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών
  • φόρος κληρονομιάς
  • μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κλπ
  • ληξιπρόθεσμα χρέη

Ποιους αφορά το «πάγωμα» των χρεών
Ποια είναι όμως τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που τα χρέη τους είχαν «παγώσει» εκείνη την περίοδο;

  • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορωνοϊού, λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
  • Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.

Πότε και πώς θα αρχίσουν να εξοφλούνται τα «κορονο- χρέη»
Η πληρωμή των προαναφερόμενων λεγόμενων «κορονο- χρεών» μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021), θα μπορεί να γίνει σε διπλάσιο αριθμό δόσεων (24 άτοκες δόσεις ή 48 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%), σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του περασμένου Οκτωβρίου (η οποία ήταν για 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%). Τα παραπάνω χρέη, για τα οποία παρατείνεται η περίοδος αναστολής είσπραξης έως τις 31/12/2021, υπολογίζονται περί τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθούν και οι ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές των οποίων παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη, το συνολικό ποσό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Στο «συρτάρι» οι 120 δόσεις και το «κούρεμα»
Η απόφαση αυτή για μετάθεση εξόφλησης των κορονο- χρεών, αλλά και διπλασιασμό των δόσεων που θα χρειαστούν για την εξόφλησή τους, ουσιαστικά βάζει στο «συρτάρι» μέχρι… νεωτέρας το σχέδιο για εξατομικευμένες δόσεις που θα έφταναν τις 120, αλλά και για πιθανό «κούρεμα» των οφειλών. Με βάση αυτό το σχέδιο επρόκειτο να υιοθετηθεί αριθμός δόσεων «πολλών ταχυτήτων» που θα «κούμπωναν» με το προφίλ του κάθε οφειλέτη! Όσο μεγαλύτερη η ζημιά που έχει γίνει, τόσο μεγαλύτερος θα ήταν και ο αριθμός των δόσεων που θα είχε στην διάθεσή του ο οφειλέτης για να αποπληρώσει τα χρέη του. Όπως φαίνεται αυτό το σχέδιο θα ανασυρθεί από το συρτάρι αργότερα και αφού εξεταστούν όλα τα δεδομένα που θα προκύψουν από την έκταση της ζημιάς που θα προκαλέσει η πανδημία. Το ίδιο ισχύει και για την πρόταση να πέσει «κούρεμα» στις οφειλές.

Η πλατφόρμα για 240 δόσεις
Υπάρχει όμως και μια κατηγορία υπερχρεωμένων που θα έχει την επιλογή να «σπάσει» τις οφειλές της μέχρι και σε 240 δόσεις, δηλαδή εξόφληση σε 20 χρόνια: Είναι εκείνοι που «φλερτάρουν» επικίνδυνα με το «κόκκινο» ή με άλλα λόγια με την.. πτώχευση. Το «κλειδί» εδώ είναι η δυνατότητα που δίνει το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο στους οφειλέτες -πριν από την πτώχευση- να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω μιας προπτωχευτικής διαδικασίας τον λεγόμενο εξωδικαστικό μηχανισμό: Και μιλάμε για μια συνολική διευθέτηση ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες, Εφορία, ΕΦΚΑ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τρίτους ιδιώτες.
Η αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τη χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (http://www.keyd.gov.gr/). Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που υπολογίζεται να ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο, θα παρέχεται στον ιδιώτη ή την επιχείρηση, η δυνατότητα αναδιάρθρωσης οφειλών, συμπεριλαμβανομένου και πιθανού «κουρέματος».
Η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών παρέχεται σε έως και 240 δόσεις, δηλαδή μέχρι και 20 χρόνια. Προϋπόθεση είναι το χρέος να κρίνεται βιώσιμο και να υπάρχει συμφωνία αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές.
Προσοχή όμως: Για να υποβάλει ο οφειλέτης την σχετική αίτηση θα πρέπει να έχει χρέη σε τουλάχιστον δύο φορείς, για παράδειγμα στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ.

Αναδρομικά: Νέα παράταση για την πληρωμή 200.000 συνταξιούχων

«Πράσινο φως» για επιδοτήσεις έως 160.000 ευρώ

Επιδόματα ανεργίας – Παράταση όλων των επιδομάτων για δύο μήνες

Τι θα ισχύσει για τηλεργασία, αναστολές συμβάσεων και επιδόματα

Έρχονται φορο – εκπτώσεις ανάλογα με το… προφίλ του κάθε πολίτη

Προς κατάργηση η προσωρινή σύνταξη επειδή… την παίρνουν λίγοι!

Lockdown: Τι θα γίνει με τα Τέλη Κυκλοφορίας;

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία