Ασφαλισμένοι: Ποιοι θα παίρνουν 384 ευρώ έναντι σύνταξης

Ασφαλισμένοι: Ποιοι θα παίρνουν 384 ευρώ έναντι σύνταξης

Τι θα ισχύσει για τους οφειλέτες

Νομοθετική διάταξη για τη συντόμευση του χρόνου απονομής σύνταξης επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, η διάταξη αυτή θα προβλέπει διεύρυνση των δικαιούχων σύνταξης με έναντι ποσό έως 384 ευρώ μηνιαίως σε όσους χρωστούν στα Ταμεία και δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για το ύψος της οφειλής τους καθώς και σε όσους ζητούν αναγνώριση πλασματικού χρόνου για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, το νέο καθεστώς της προκαταβολής σύνταξης θα εφαρμοστεί και στο Δημόσιο τόσο για τις νέες αιτήσεις όσο και σε παλαιότερες στις οποίες δεν καταβάλλεται καμία σύνταξη γιατί πολλοί ασφαλισμένοι είχαν ζητήσει εξαρχής να πάρουν την οριστική, μη γνωρίζοντας ότι οι καθυστερήσεις μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 χρόνια.

Το νέο στάδιο

Το νέο στάδιο που παρεμβάλλεται στην απονομή συντάξεων είναι η άμεση πληρωμή της εθνικής σύνταξης μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης με ελάχιστο ποσό τα 346 ευρώ το μήνα για 15 έτη ασφάλισης και τα 384 ευρώ για 20 έτη και άνω για όσους αποχωρούν με όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης και αντίστοιχα με 241 ευρώ και 269 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με όρια ηλικίας για μειωμένη. Στη συνέχεια θα βγαίνει όπως αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος” η προσωρινή σύνταξη και μετά θα προχωρά η διαδικασία για την οριστική σύνταξη.

Με το νέο σύστημα οι προς συνταξιοδότηση ασφαλισμένοι θα πληρώνονται το έναντι ποσό έως 384 ευρώ άμεσα, ίσως και μέσα στον ίδιο μήνα της αίτησης ώστε να μη μένει κανένας απλήρωτος έως ότου εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη που θα είναι και μεγαλύτερη. Για τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα και βάσει του Νόμου 47/12/2020 ( άρθρο 115) η προσωρινή έχει πλαφόν τα 768 ευρώ (μισθωτοί) και τα 960 ευρώ ( ελεύθεροι επαγγελματίες ) ενώ στο Δημόσιο ισχύει το παλαιό καθεστώς που είναι για πολλούς ευνοϊκότερο καθώς εντός τριμήνου από την οριστική παραίτηση –αποχώρηση καταβάλλεται ως προσωρινή σύνταξη το 50% του μισθού που ίσχυε με το μισθολογικό του 2011.

Με τη νέα διάταξη όλοι οι ασφαλισμένοι –και του Δημοσίου – θα παίρνουν άμεσα τα 384 ευρώ και στη συνέχεια θα καταβάλλονται οι προσωρινές ανάλογα με τα ισχύοντα σε κάθε φορέα, δηλαδή ως 768 ευρώ οι μισθωτοί ιδιωτικού τομέα , ως 960 ευρώ οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι και το 50% των αποδοχών μισθολογικό το 2011 οι δημόσιοι υπάλληλοι και ένστολοι.

Προσοχή: Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γράψουν στις αιτήσεις τους ότι επιθυμούν να εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη διαφορετικά κινδυνεύουν να μείνουν με τα 384 ευρώ μέχρι να βγει η οριστική σύνταξη. Είναι απαραίτητο δηλαδή να μην ξεχάσουν να ζητήσουν την προσωρινή στην αίτηση τους.Έτσι θα πάρουν άμεσα τα 384 ευρώ από το έναντι ποσό στη συνέχεια θα βγει προσωρινή και μετά θα πάρουν την οριστική.

Σε 70.000 ασφαλισμένους

Οι πληρωμές των έναντι συντάξεων με 384 ευρώ θα αφορούν περί τους 700.000 ασφαλισμένους που δεν έχουν πάρει καθόλου σύνταξη εδώ και μήνες, εκ των οποίων περίπου 15.000 έχουν κάνει αιτήσεις πριν από το 2018. Τα 384 ευρώ θα έχουν αναδρομικά για όσους μήνες μεσολαβούν από την ημερομηνία της αίτησης. Για τους 15.000 εν αναμονή συνταξιούχους με τις αιτήσεις πριν από το 2018, τα αναδρομικά θα είναι έως και 13.824 ευρώ (π.χ 36 μήνες Χ384 ευρώ ίσον 13.824 ).

Στους ασφαλισμένους που έχουν ήδη κάνει αιτήσεις συνταξιοδότησης και δεν λαμβάνουν καθόλου σύνταξη (ούτε προσωρινή) θα δοθεί η δυνατότητα να συμπληρώσουν σε ηλεκτρονική αίτηση του ΕΦΚΑ τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους ώστε να μπουν πρώτοι στις πληρωμές της προκαταβολής σύνταξης έως 384 ευρώ με τα ανάλογα αναδρομικά.

Πηγή: enikonomia.gr

Νέο «κούρεμα» 8% στον ΕΝΦΙΑ: Το κλειδί των εξελίξεων

Φορο- ελαφρύνσεις: Τα σενάρια για νέο «πάγο», για 120- 240 δόσεις

Νέα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ για 15.000 ανέργους

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι αναστολές συμβάσεων του Ιανουαρίου

«Πεινάμε»: 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έχουν δώσει κλειδιά

ΔΕΗ: «Παγώνει» τα οικιακά τιμολόγια

Έρευνα: 1 στους 4 χρήστες διαδικτύου παραγγέλνει τρόφιμα από απόσταση

Παράθυρο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία