Αναστολές Φεβρουαρίου: Πληρώνονται 532.208 εργαζόμενοι

Στο μικροσκόπιο οι αιτήσεις για τον Μάρτιο

Το χρώμα του χρήματος θα δουν σήμερα 540.480 εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή τους δύο προηγούμενους μήνες. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας θα πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό των 258 περίπου εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, μήνα με τον μήνα οι δικαιούχοι θα μειώνονται, κι αυτό γιατί τα νέα αυστηρά μέτρα που έχει θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας «κόβει» από το μέτρο των αναστολών χιλιάδες επιχειρήσεις, όπως έχει επισημάνει το enikonomia.gr.


Αναφορικά με τις σημερινές πληρωμές, το υπουργείο Εργασίας θα καταβάλει 254,9 εκατ. ευρώ σε 532.208 εργαζομένους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή κατά τον Φεβρουάριο και 3,12 εκατ. ευρώ σε 8.272 δικαιούχους για αναστολές συμβάσεων εργασίας Ιανουαρίου, για τις οποίες υποβλήθηκαν συμπληρωματικές δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με τις νέες προϋποθέσεις οι επιχειρήσεις που θέλουν να αναστείλουν συμβάσεις εργασίας θα πρέπει να:
· έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018,
· ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020,
· δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020
· και δεν παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη που μιλούν στο enikonomia.gr τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή με τις αναστολές Μαρτίου, θα αφήσουν εκτός τουλάχιστον 50.000 επιχειρήσεις. Παράλληλα, το υπουργείο θα συνεχίσει τους σαρωτικούς ελέγχους προκειμένου να εντοπίσει τις «μαϊμού αναστολές», αλλά και εργοδότες που έχουν προχωρήσει σε αναστολή συμβάσεων ενώ δεν το δικαιούνται.

Προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επανέλεγχο στις αιτήσεις που έγιναν για τις αναστολές Μαρτίου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση όσες επιχειρήσεις – εργοδότες υπέβαλλαν χθες, 4 Μαρτίου, δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για τον μήνα Μάρτιο 2021, ως πληττόμενες, θα επανελεγχθούν για την επιλεξιμότητά τους.


Οι επιχειρήσεις θα ενημερωθούν σήμερα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ (στις 12:00 π.μ) για το αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας στο σύστημα θα εμφανίζεται μήνυμα «Δεν πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας πληττόμενης επιχείρησης». Στην περίπτωση αυτή, οι δηλώσεις αναστολών λογίζονται ως μη γενόμενες και οι εργαζόμενοι δεν είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Στις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας που υποβλήθηκαν στις 4/3/2021 από επιχειρήσεις-εργοδότες που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας ως πληττόμενες δεν θα εμφανίζεται μήνυμα.


Εν τω μεταξύ σήμερα το υπουργείο Εργασίας θα καταβάλλει ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ σε επιδόματα αδείας 71.092 εργαζομένων που έχουν ενταχθεί στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καθώς και 55.686 ευρώ αποζημιώσεις ειδικού σκοπού 116 δικαιούχων, στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων από εργαζομένους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης στον κλάδο του τουρισμού.

«Κουπόνια» αντί για… ζεστό χρήμα στο διάδοχο σχήμα της Επιστρεπτέας

Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για τους καλλιτέχνες

Βάζουν «κόφτες» για τις αναστολές εργασίας του Μαρτίου!

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα

Στην ίδια κατηγορία