«Ανάσα»ρευστότητας στην αγορά– «Μαχαίρι» στην επιστρεπτέα

μαχαίρι προκαταβολή

Ποιοι κόβονται

Ανάσα ρευστότητας που θα αγγίξει τα 2 δισ., στην αγορά αναμένεται να λάβουν μέσα στις επόμενες ημέρες πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα, ενώ «Μαχαίρι» μπαίνει στην επιστρεπτέα

Η αναρχή θα γίνει μέσα στην εβδομάδα, από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, μέσω της οποία θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων (επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες) 1,5 δισ. ευρώ, δίνοντας Ανάσα ρευστότητας. Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι υπάρχει «μαχαίρι» στους δικαιούχους, αφού πολλοί εξ αυτών παρά το γεγονός ότι υπέβαλαν αίτηση, εντούτοις δεν πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν λιγότεροι από 400.000 θα είναι οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους, αφού γύρω στους 365.000 θα κοπούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περίπου 265.000 εταιρείες και επαγγελματίες μένουν εκτός επιστρεπτέας προκαταβολή καθώς εμφανίζουν αύξηση τζίρου, ενώ 100.000 έχουν πτώση τζίρου αλλά μικρότερη από 20%. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το 30% των επιχειρήσεων της εστίασης που υπέβαλαν αίτηση είχε αύξηση τζίρου στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου στοιχείο που δείχνει ότι το delivery και το take away στήριξαν τις επιχειρήσεις.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της AΑΔΕ https://www.aade.gr/mybusinesssupport, προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πληρούν τις προϋποθέσεις να υποβάλουν το αίτημα χορήγησης του κρατικού δανείου που τους έχει καθοριστεί με βάση τον αλγόριθμο. Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη.  

Επίδομα θέρμανσης

Την σκυτάλη θα πάρουν μετά γύρω στα 700.000 νοικοκυριά που δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης. Τα νοικοκυριά θα λάβουν από 80 – 650 ευρώ.  Θα πληρωθούν περίπου 60 εκατ. ευρώ από τα 110 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα χορηγηθούν συνολικά  στους δικαιούχους. Η δεύτερη πληρωμή θα γίνει έως 31 Μαρτίου.

Κουρεμένα ενοίκια

Ο κύκλος θα κλείσει με τους περίπου 50.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που θα αποζημιωθούν για το 50% των χαμένων  ενοικίων του Νοεμβρίου. Περίπου 50.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν είχαν πληρωθεί γιατί δεν είχαν δηλώσει το IBAN στο Taxisnet θα αποζημιωθούν τις επόμενες ημέρες.  

Παράλληλα μία σειρά από πρωτοβουλίες παίρνει η κυβέρνηση, για έναν ακόμη κύκλο στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Ειδικότερα προβλέπεται:

  • Στην Βουλή θα πάει αυτή την εβδομάδα η ρύθμιση για τα μηδενικά ενοίκια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Το μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες θα επεκταθεί και τον Μάρτιο, για τις επιχειρήσεις εκείνες που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή έως και τις 15 Φεβρουαρίου.
  • Θα υπάρξει νέα ρύθμιση για τις επιταγές.
  • θα ενεργοποιηθεί νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις το οποίο πατάει σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πρόγραμμα αυτό θα προβλέπει την επιδότηση σε ποσοστό έως και 90% των επιχειρήσεων για την κάλυψη των παγίων δαπανών (ενοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνα, κοινόχρηστα) που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2020 από επιχειρήσεις που ήταν υποχρεωτικά κλειστές ή είχαν μεγάλη μείωση τζίρου ή και ζημίες. Το ποσό της επιδότησης θα αφαιρείται το ποσό που θα έχει εισπράξει η κάθε επιχείρηση από άλλα μέτρα στήριξης όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Επίδομα 400 ευρώ στους επιστήμονες

Παράλληλα εντός της εβδομάδος θα οριστικοποιηθούν τα κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος των 400 ευρώ σε περίπου 150.000 επιστήμονες (δικηγόροι, οικονομολόγοι, γιατροί).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο θα είναι τα βασικά κριτήρια:   

  • Το οικογενειακό εισόδημα του 2020.
  • Η μείωση του τζίρου, ενδεχομένως κατά 20%, για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Το σχετικό επίδομα αναμένεται να πληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Δείτε επίσης:

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα καταβληθεί για τις αναστολές Ιανουαρίου

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία