Αναρρωτική άδεια: Πώς πληρώνεται από τον ΕΦΚΑ σε κάποιον που νοσεί με κορονοϊό

Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο πληρώνονται οι εργαζόμενοι που νοσούν με κορονοϊό έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «το rapid ή το μοριακό τεστ δεν είναι αρκετό για να πληρωθεί ασθενής από τον ΕΦΚΑ, χρειάζεται οπωσδήποτε και ιατρική γνωμάτευση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτό συμβαίνει και με τις άλλες ασθένειες και αφορά και στην ασθένεια του COVID».

Κορονοϊός: Το νέο σύστημα αδειών και καραντίνας για τους εργαζόμενους | Ημερησία

Σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο, «ο γιατρός μπορεί να κρίνει εάν κάποιος έχει βαριά συμπτώματα ότι πρέπει να καθίσει παραπάνω από 5 ημέρες».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «ο ΕΦΚΑ δεν είναι ο οργανισμός που απλώς διαπιστώνει ότι κάποιος νοσεί, είναι ο φορέας που πληρώνει το επίδομα ασθενείας και διαχειρίζεται τα χρήματα των πολιτών», ενώ εξήγησε ότι:

«Ο ασφαλισμένος πρέπει να εξεταστεί από γιατρό για να πληρώσει κάποιον που θα καθίσει για πάνω από πέντε μέρες», συμπληρώνοντας ότι, δεν είναι αναγκαίο να εξεταστεί δια ζώσης ο ασθενής, καθώς «αν ο γιατρός είναι συνδεδεμένος με τον ΕΟΠΥΥ και το δηλώσει στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, τότε ο ασθενής πληρώνεται κανονικά».

Αναφορικά με τον τρόπο πληρωμής είπε πως, «σε όλες τις ασθένειες, υπάρχει αναλογία εργοδότη – ΕΦΚΑ στην πληρωμή, εφόσον ο εργαζόμενος δεν έχει εξαντλήσει τις μέρες αναρρωτικής άδειας που δικαιούται».

«Οι πέντε μέρες covid είναι έξτρα των ημερών αναρρωτικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος», διευκρίνισε καταλήγοντας.

Facebook
Twitter
Email
Sponsored