Βρέθηκε ο πίνακας του Πικάσο που είχε κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη

Βρέθηκε ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο που είχε κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012

Συγκεκριμένα, εννέα χρόνια μετά τη μεγάλη κλοπή, εντοπίστηκαν οι δύο πίνακες που είχαν αφαιρέσει τότε οι δράστες, το έργο «Γυναικείο Κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσο και ο «Ανεμόμυλος Στάμμερ» του Πιετ Μοντριάν. Οι δύο πίνακες βρίσκονται στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά τον εντοπισμό τους από το τμήμα διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο «Ανεμόμυλος Στάμμερ» του Πιετ Μοντριάν.

Για την υπόθεση έχει συλληφθεί ένα άτομο που ανακρίνεται στη ΓΑΔΑ.

Το «Γυναικείο Κεφάλι» (λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56Χ40), είναι πορτρέτο της Dora Maar, συντρόφου του Πάμπλο Πικάσο, η οποία υπήρξε από τις σημαντικότερες μούσες του. Στα 9 χρόνια που διήρκεσε η σχέση τους ο σπουδαίος ζωγράφος δημιούργησε πολλά πορτρέτα της χρησιμοποιώντας την χαρακτηριστική του τεχνική.

Το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσο

Ο καλλιτέχνης δώρισε τον πίνακα στον ελληνικό λαό το 1949, για την προσφορά τους στην αντίσταση. Στο πίσω μέρος του πίνακα υπάρχει και χειρόγραφη αφιέρωση του καλλιτέχνη η οποία αναφέρει: «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso» (Για τον ελληνικό λαό, Φόρος τιμής από τον Πικάσο)

Εκτός από το «Γυναικείο Κεφάλι», το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου 2012 κλάπηκαν επίσης ένα έργο του Ολλανδού Πιέτ Μοντριάν και ένα σχέδιο σε χαρτί, των αρχών του 17ου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο).

Πώς έγινε η κλοπή

Η κλοπή είχε γίνει τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012. Ο δράστης είχε παραπλανήσει τον φύλακα προκαλώντας ψεύτικο συναγερμό και μπήκε στο εσωτερικό της Εθνικής Πινακοθήκης παραβιάζοντας τζάμι στο ισόγειο του κτιρίου.

Αφού άρπαξε τους τρεις πίνακες, κάθισε στα σκαλιά και με ένα μαχαίρι αφαίρεσε τα κάδρα. Οι κινήσεις του είχαν καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας του κτιρίου, ενώ φορούσε σκούφο που κάλυπτε τα χαρακτηριστικά του. Εκτιμάται ότι υπήρχε και συνεργός, ο οποίος είχε τον ρόλο του «τσιλιαδόρου».

Ο δράστης

Ποιος όμως είναι ο άνθρωπος που έπεσε στα χέρια των αρχών; Πρόκειται για έναν 49χρονο Έλληνα που μοίραζε τη ζωή του, μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι ήταν απόλυτα συνεργάσιμος με τους αστυνομικούς και ομολόγησε πως ο ίδιος «εξαφάνισε» τα έργα τέχνης. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες λένε, ότι το πάθος του για την τέχνη, ήταν αυτό που τον οδήγησε στην μεγάλη αρπαγή, ενώ δεν προσπάθησε, μέσω των υπόγειων διαύλων να τα σπρώξει και να βρει αγοραστή, καθώς ήξερε καλά, ότι κανείς δεν θα έδινε εκατομμύρια για να αγοράσει πίνακες που ουσιαστικά ποτέ δεν θα ήταν δικοί του. Δεν θα μπορούσε να τους εμφανίσει πουθενά και αν ποτέ τους έβρισκαν, τα αριστουργήματα θα επέστρεφαν στο Δημόσιο και οι κάτοχοι θα τιμωρούνταν.

Πηγή: bestnews.gr

Δείτε επίσης:

Ισραήλ: Ανακαλύφθηκε ένας άγνωστος έως τώρα Homo, ο Nesher Ramla

Πάτρα: Βγήκε από τη ΜΕΘ ο 6χρονος που λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του σε πισίνα

Τόκιο: Σε μια καφετέρια ΑμεΑ σερβιτόροι εργάζονται μέσω avatar ρομπότ

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία