The Love Van: Το βανάκι που κινείται στους δρόμους της Αθήνας μοιράζοντας αγάπη στους άστεγους

Ο εμπνευστής του Λευτέρης Παρασκευάς μιλάει για το όνειρο του που γίνεται πραγματικότητα

Ένα βανάκι γεμάτο ανθρωπιά κινείται στους δρόμους της Αθήνας έχοντας ως στόχο του να βοηθήσει τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Βάζει στο ρεζερβουάρ του αγάπη, μοιράζει φαγητό σε όσους ζουν στον δρόμο, πατάει γκάζι για να στηρίζει άπορες οικογένειες με είδη πρώτης ανάγκης και παράλληλα οργανώνει δράσεις καθαρισμού σε δασικές εκτάσεις.

Το «The Love Van» ήταν μια έμπνευση του Λευτέρη Παρασκευά η οποία «γεννήθηκε» λίγο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και με αφορμή τις δυσκολίες που έφερε στη ζωή μας η πανδημία του κορονοϊού ανέλαβε ακόμη περισσότερες δράσεις ανακούφισης των ευπαθών ομάδων.

Όπως εξηγεί στο Newsbeast ο εμπνευστής και δημιουργός του «The Love Van» Λευτέρης Παρασκευάς η σκέψη στο μυαλό του ήρθε μόλις βρέθηκε στο Μάτι και υλοποιήθηκε λίγο μετά την πρώτη καραντίνα.

«Όταν έγινε ο χαμός στο Μάτι πήγα κατευθείαν εκεί. Συνάντησα μία ομάδα πυροσβεστών που τα μέλη της ήταν κατάκοπα. Βρώμικοι, άφαγοι, ταλαιπωρημένοι, εκείνη τη στιγμή δυστυχώς δεν υπήρχε φαγητό για αυτούς. Οι ώρες περνούσαν και όταν τους έφεραν κάτι να φάνε προτίμησαν να το δώσουν στους συμπολίτες μας που υπέφεραν και πάλεψαν με τις φλόγες για να σωθούν. Τότε κατάλαβα πως όπως υπήρχε ”αλληγορία” στο να σωθεί η κατάσταση στο Μάτι άλλο τόσο ”αλληγορία” υπήρχε στο να οργανωθεί μία τέτοια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Για παράδειγμα εκείνη την ημέρα στο Μάτι έφτασαν πολλές μερίδες φαγητού από απλό κόσμο οι οποίες μπήκαν με έναν χώρο και έμειναν εκεί. Έτσι σκέφτηκα ένα γρήγορο όχημα το οποίο σε τέτοιες καταστάσεις θα μπορεί να πάει κατευθείαν και να κάνει ό,τι χρειάζεται είτε αυτό είναι να μαγειρέψει επί τόπου για τον κόσμο που έχει ανάγκη, είτε να κουβαλήσει πράγματα που χρειάζεται ή κόσμο» εξηγεί ο Λευτέρης Παρασκευάς.

Το ταξίδι του Love Van από τον δήμο Δωρίδος στην Αθήνα

«Το βανάκι αρχικά ξεκίνησε βοηθώντας άπορες οικογένειες στον δήμο Δωρίδος όπου βρισκόμουν εκείνη την περίοδο. Κουβαλούσαμε τρόφιμα, βοηθούσαμε όπως μπορούσαμε την τοπική κοινωνία και τα ορεινά χωριά. Για παράδειγμα τους κτηνοτρόφους που είχαν τεράστιο πρόβλημα το διάστημα της καραντίνας.

Στη συνέχεια επιστρέψαμε στην Αθήνα και ξεκινήσαμε λίγους μήνες μετά να βοηθάμε στο κομμάτι των αστέγων» αναφέρει ο εμπνευστής του «The Love Van».

Το «The Love Van» μοιράζει περίπου 200 μερίδες φαγητό

«Η Αυτοδιαχειριζόμενη Κοινωνική Κουζίνα μας παραχώρησε τον χώρο της και τον εξοπλισμό της και κάθε δεύτερη Τετάρτη μαζί με τους εθελοντές μας που στηρίζουν κάθε κίνησή μας μαγειρεύουμε σχεδόν 150 με 200 μερίδες και τις μεταφέρουμε σε ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό» τονίζει Λευτέρης Παρασκευάς εστιάζοντας στις δράσεις του «The Love Van».

«Μαζευόμαστε στο Μοναστηράκι στην πλατεία, πηγαίνουμε στο Θησείο, επισκεπτόμαστε μερικά σημεία που ξέρουμε πως ζουν άστεγοι και στο τέλος τις βραδιάς ότι μερίδες περισσέψουν δίνονται στο ορφανοτροφείο της Αγίας Άννας στη Νέα Ερυθραία» σημειώνει.

«Παράλληλα έχουμε κάνει κάποιους καθαρισμούς σε δασικές εκτάσεις, πέρυσι είχαμε πραγματοποιήσει και κάποιο φιλοζωικό event για να στηρίζουμε τον φιλοζωικό όμιλο Αγίου Στεφάνου. Στο μέλλον θέλουμε να εκπαιδεύσουμε νέους σε σχέση με την αναπηρία, σε σχέση με περιβαλλοντικά θέματα» προσθέτει.

«Η αλήθεια είναι πως θέλουμε αρκετά χέρια για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους και να βοηθήσουμε όλο και περισσότερο κόσμο, όποτε χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη βοήθεια όσων επιθυμούν να βρεθούν στο πλευρό μας. Αυτή τη στιγμή στην ομάδα είμαστε 40 με 50 άτομα και ανάλογα με τη δράση ενημερώνονται και συμμετέχουν και άλλα» επισημαίνει ο Λευτέρης Παρασκευάς μιλώντας στο Newsbeast.

Η ταινία του «Τhe Love Van» που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού το «The Love Van» αποφάσισε να φτιάξει μια δική του ταινία μικρού μήκους με θέμα την ψυχική υγεία λόγω του κορονοϊού και της πολύμηνης καραντίνας που το καλοκαίρι του 2022 θα ταξιδέψει σε όλη τη χώρα και θα προβάλλεται από πόλη σε πόλη.

«Έχουμε στήσει μια ομάδα εννέα ατόμων και αυτή τη στιγμή τρέχουμε το project μιας ταινίας ευαισθητοποίησης σε σχέση με την ψυχική υγεία λόγω του κορονοϊού και του εγκλεισμού. Το ντοκιμαντέρ μας πραγματεύεται τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος και το πως η επαφή του με τη φύση μπορεί να τον βοηθήσει να ξεχάσει τα πάντα αφήνοντας πίσω όσα τον ταλαιπωρούν Το ντοκιμαντέρ μας θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα με το βανάκι μας και ένα προτζέκτορα και θα προβάλλεται από πόλη σε πόλη το καλοκαίρι του 2022» αναφέρει ο Λευτέρης Παρασκευής.

Πηγή:newsbeast.gr

Δείτε επίσης:

Το φύτεμα έξτρα δέντρων θα αυξήσει τις καλοκαιρινές βροχές και στη νότια Ευρώπη

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία