Σουδάν: Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος μεσαιωνικός καθεδρικός χριστιανικός ναός

Οι αρχαιολόγοι που σκάβουν στην Παλιά Ντόγκολα, παλαιότερα γνωστή και ως Αλ Ούρντι, στο βόρειο Σουδάν, ανακάλυψαν τα ερείπια που φαίνεται να ανήκουν στη μεγαλύτερη Νουβιακή εκκλησία που βρέθηκε ποτέ στην περιοχή. Υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να ήταν ένας μεσαιωνικός καθεδρικός ναός που αποτελούσε έδρα εξουσίας για αρχιεπίσκοπους στο βασίλειο της Μακουρίας της Νουβίας, όπου ο Χριστιανισμός εγκαθιδρύθηκε στα μέσα του έκτου αιώνα.

Ο αρχαιολογικός χώρος που περιλαμβάνει την παλιά Ντόγκολα έχει έκταση περίπου 200 εκτάρια. Το νότιο τμήμα του διαθέτει ακρόπολη και αστικά κτίρια, ενώ στο βορρά έχουν ανακαλυφθεί υπέροχες προαστιακές κατοικίες. Υπάρχουν επίσης νεκροταφεία που σχετίζονται με τις επόμενες φάσεις της λειτουργίας της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των τάφων με ισλαμικούς θόλους.

Η παλιά Ντόγκολα ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα ως φρούριο. Στην ακρόπολη, που ήταν η βασιλική κατοικία, υπήρχαν πολλά παλάτια και δημόσια κτίρια. Στα μέσα του έκτου αιώνα με την άφιξη του Χριστιανισμού έγινε η πρωτεύουσα της Μακουρίας και επεκτάθηκε περαιτέρω, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής έξω από την ακρόπολη. Χτίστηκαν πολλές εκκλησίες.

Τρισδιάστατη αναπαράσταση του καθεδρικού ναού από το Πολωνικό Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας

Σε αυτές περιλαμβάνονται, για να χρησιμοποιηθούν τα ονόματα που τους έχουν δώσει οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι, το Κτήριο Χ και η Εκκλησία με το Πέτρινο Πεζοδρόμιο. Αυτές οι δύο κατασκευές ανεγέρθηκαν περίπου 100 μέτρα μακριά από το κέντρο της περιτοιχισμένης πόλης, γεγονός που δείχνει ότι αυτή τη στιγμή η πόλη είχε ήδη επεκταθεί πάνω από τα αρχικά τείχη του φρουρίου. Το κτίριο X αντικαταστάθηκε σύντομα από την παλιά εκκλησία.

Στα μέσα του 7ου αιώνα, οι δύο κύριες εκκλησίες καταστράφηκαν, αλλά ξαναχτίστηκαν αμέσως μετά. Το οικοδομικό υλικό που ελήφθη από την παλιά εκκλησία χρησιμοποιήθηκε για την επισκευή των τειχών της πόλης. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτή η καταστροφή αποτελεί απόδειξη της Πρώτης (642) και της Δεύτερης Μάχης της Ντόγκολα (652). Η ακμή της πόλης ήταν τον ένατο-ενδέκατο αιώνα, αλλά η οικοδομική δραστηριότητα διήρκεσε μέχρι τον δέκατο τέταρτο αιώνα.

Ο Άρθουρ Όμπλουτσκι, διευθυντής της αποστολής της πολωνικής Αρχαιολογικής εταιρείας στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, που ανασκάπτει το χώρο εξηγεί ότι οι τεχνικές τηλεανίχνευσης οδήγησαν την ομάδα του να ερευνήσει έναν κενό χώρο στο κέντρο των υπογείων της ακρόπολης της αρχαίας πόλης τον Φεβρουάριο. «Δεν περίμενα να βρουν μια εκκλησία αλλά μια πλατεία της πόλης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως τόπος κοινής και δημόσιας προσευχής», λέει. «Μέχρι τώρα, μια εκκλησία έξω από την ακρόπολη θεωρήθηκε ότι ήταν καθεδρικός ναός της Ντόγκολα».

Οι ανασκαφές στο Σουδάν αποκάλυψαν δύο τοίχους της αψίδας της εκκλησίας, διακοσμημένες με πίνακες που απεικονίζουν μνημειώδεις μορφές, και τον τρούλο σε ένα τάφο στα νοτιοανατολικά. Το κτίριο της εκκλησίας φαίνεται να έχει πλάτος 26μ. και είναι τόσο ψηλό όσο ένα «τριώροφο συγκρότημα διαμερισμάτων», λέει ο Όμπλουσκι, με αψίδα πλάτους 6μ.

Πηγή: bestnews.gr

Δείτε επίσης:

Έψαχνε να υιοθετήσει σκύλο από καταφύγιο και βρήκε τον δικό της

Η 13χρονη Ηρακλειώτισσα που πήρε το πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό λογοτεχνίας

The Love Van: Το βανάκι που κινείται στους δρόμους της Αθήνας μοιράζοντας αγάπη στους άστεγους

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored