Η τενίστρια που έπαθε εγκεφαλικό στα 8 κι όμως κατόρθωσε να φτάσει στην κορυφή

Η τενίστρια που έπαθε εγκεφαλικό στα 8 κι όμως κατόρθωσε να φτάσει στην κορυφή

Η τενίστρια που έπαθε εγκεφαλικό στα 8 κι όμως κατόρθωσε να φτάσει στην κορυφή. Η Έστερ Βεργκέρ στα 6 της ένιωσε ζαλάδα σε ένα μάθημα κολύμβησης, στα 8 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, στα 9 έμεινε παράλυτη. Ασχολήθηκε με το τένις και έγινε θρύλος. Πέρσι διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Η Esther Mary Vergeer γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1981 και σαν σήμερα (12 Φεβρουαρίου) το 2013 αποφάσισε να σταματήσει από την ενεργό δράση, έχοντας ένα αήττητο σερί 470 αγώνων στο τένις με αμαξίδιο.

Η ζαλάδα στα 6 και οι πόνοι στα 8

Η Ολλανδέζα αθλήτρια δεν είχε μια εύκολη ζωή, όπως κάθε παιδάκι. Μόλις σε ηλικία 6 ετών ένιωσε ζαλάδα έπειτα από ένα μάθημα κολύμβησης και λίγο αργότερα έπεσε αναίσθητη. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διέγνωσαν συσσώρευση υγρών στον εγκέφαλό της, καθώς και εγκεφαλική αιμορραγία.
Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο έξι εβδομάδες αργότερα. Όμως, δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 1989, η Βέργκεερ παρουσίασε πονοκεφάλους, πίεση πίσω από τα μάτια και πόνο στον λαιμό της.

Το εγκεφαλικό, η αγγειακή μυελοπάθεια και η παράλυση

Παρά τις εξονυχιστικές εξετάσεις, οι γιατροί δεν της βρήκαν τίποτα. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η Έστερ Μαρί Βεργκέρ άρχισε να παραπονιέται για πόνο γύρω από τη βουβωνική χώρα και μέρες αργότερα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και έπρεπε να ξαναρχίσει μια εγκοπή στον εγκέφαλό της.

Έπειτα από πολλές προσπάθειες και εξετάσεις, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι η 8χρονη Ολλανδέζα είχε αγγειακή μυελοπάθεια γύρω από το νωτιαίο μυελό της. Αυτή η ανωμαλία προκάλεσε τα εγκεφαλικά επεισόδια και στις 15 Ιανουαρίου 1990, έκανε χειρουργική επέμβαση εννέα ωρών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την κίνηση των ποδιών της. Η 9χρονη τότε Έστερ έκανε μια τελευταία επέμβαση τον Μάρτιο, αλλά παρέμεινε παράλυτη.

Η στροφή στον αθλητισμό

Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασής της έμαθε να παίζει βόλεϊ, μπάσκετ και τένις, όλα αυτά σε αναπηρική καρέκλα. Αρχικά την κέρδισε το μπάσκετ, αφού έπαιξε για χρόνια σε τοπ επίπεδο και κλήθηκε μέχρι μέχρι στην εθνική Ολλανδίας μπάσκετ με αναπηρικό αμαξίδιο και κατέκτησε με την ολλανδική ομάδα το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1997.

«Στην αρχή, δεν σχεδίαζα να γίνω αθλητής. Ήμουν οκτώ χρονών. Είχα παραλύσει και έπρεπε να ξαναχτίσω τη ζωή μου. Και λόγω του αθλητισμού, ήταν ένας τρόπος για να το αποδεχτώ αυτό και να δώσω τη θέση της αναπηρικής καρέκλας στη ζωή μου και νομίζω ότι η οικογένειά μου ήταν μια μεγάλη υποστήριξη για αυτό. Όχι μόνο οι γονείς μου, αλλά και ο αδερφός μου και οι φίλοι μου στο σχολείο. Με έφεραν στις προπονήσεις, με οδήγησαν στα τουρνουά. Ήταν πολύ υποστηρικτικοί και χωρίς αυτούς δεν υπήρχε τρόπος να μπορέσω να αναπτυχθώ ως αθλητής» εξιστορεί.

Μπάσκετ ή τένις;

Έναν χρόνο πριν από αυτή την επιτυχία της, γνώρισε και το τένις και άφησε την πορτοκαλί μπάλα για το κίτρινο μπαλάκι. Και έγινε θρύλος του τένις με αμαξίδιο.

«Το μπάσκετ ήταν ένα από τα αθλήματα που θα μπορούσα να συμμετάσχω αμέσως μόλις βγήκα από το κέντρο αποκατάστασης και υπήρχε μια ομάδα κοντά στο σπίτι μου και απόλαυσα το γεγονός ότι ήμουν σε μια ομάδα. Αλλά ταυτόχρονα, έπαιζα τένις για τη διασκέδασή μου. Τότε ξαφνικά ο εθνικός προπονητής του τένις με είδε να παίζω και είπε ότι έχω ταλέντο στο τένις και ίσως πρέπει να εστιάσω σε αυτό. Το 1998 έπρεπε να επιλέξω μεταξύ του τένις και του μπάσκετ, επειδή πήγαινα στο πανεπιστήμιο και ήταν πάρα πολύ να παίζω και τα δύο αθλήματα και να είμαι στο 100%. Έγραψα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε ένα χαρτί για μπάσκετ και τένις και το αποτέλεσμα ήταν ότι υπήρχε μεγαλύτερη πρόκληση για μένα στο τένις από ό, τι στο μπάσκετ. Νομίζω ότι είμαι περισσότερο μεμονωμένος αθλητής παρά ομαδικός. Η εστίαση στο τένις είναι να πάω με τον δικό μου τρόπο και να φτιάξω το δικό μου σχέδιο» είπε η Έστερ. Όπερ και εγένετο!

Ένα μεγάλο αστέρι μόλις γεννήθηκε

Η πρώτη της επιτυχία στην αντισφαίριση ήρθε το 1998 στο US Open. Κατέκτησε τον τίτλο, τόσο στο μονό όσο και στο διπλό (με παρτενέρ τη Σόνια Πέτερς) και ένα μεγάλο αστέρι μόλις είχε γεννηθεί.

Στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης για 668 εβδομάδες

Οι αριθμοί μπορεί να μην λένε πάντα την αλήθεια, αλλά για την Έστερ Βεργκέρ αναφέρουν πολλά.

Κέρδισε 48 τουρνουά Grand Slam, 23 πρωταθλήματα στο τέλος του έτους και 7 τίτλους Paralympics. Ήταν στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, για 668 εβδομάδες, από το 1999 μέχρι την αποχώρησή της, πριν από ακριβώς 8 χρόνια, στις 12 Φεβρουαρίου 2013

Το αήττητο σερί 470 αγώνων

Ολοκλήρωσε την καριέρα της με ένα αήττητο σερί 470 αγώνων και είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη παίκτρια στην ιστορία του τένις με αναπηρικό αμαξίδιο.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Ολλανδέζα τενίστρια κέρδισε 695 αγώνες και έχασε 25, ενώ στην τροπαιοθήκη της υπάρχουν 148 τίτλοι στο μονό και τέσσερα χρυσά μετάλλια Παραολυμπιακών Αγώνων.

Σε αγώνες του διπλού, κέρδισε 136 τίτλους, 27 από τους οποίους ήταν Grand Slams. Έχει επίσης τρία παραολυμπιακά χρυσά μετάλλια.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα και η ενασχόληση με τα παιδιά

Μετά την απόσυρση της από το επαγγελματικό τένις, ξεκίνησε μια εταιρεία μάρκετινγκ και ασχολήθηκε με τα μικρά παιδιά, διοργανώνοντας αγώνες για παιδιά με αναπηρία μέσα από το ίδρυμα «Έστερ Βεργκέρ», ενώ της αρέσει και η προπονητική. Στόχος της είναι να φέρει αθλητικές ευκαιρίες σε παιδιά σε όλο τον κόσμο που έχουν σωματικούς περιορισμούς.

Έχει προταθεί έξι φορές για το βραβείο Laureus World Sports για τον αθλητή της χρονιάς με αναπηρία, το κέρδισε δύο φορές, το 2002 και το 2008.

Η γυμνή φωτογράφιση

Η Έστερ Βεργκέρ τον Οκτώβριο του 2010 φωτογραφήθηκε γυμνή για το περιοδικό του ESPN και έγραψε και εκεί ιστορία, αφού έγινε η πρώτη αθλήτρια με αναπηρία που έγινε εξώφυλλο για το τεύχος του σώματος.

Δύο μήνες αργότερα, εμφανίστηκε στο CNN για το ρεκόρ της με 401 συνεχόμενες νίκες, λαμβάνοντας συγχαρητήρια από τον Ρότζερ Φέντερερ.

Διεγνώσθη με καρκίνο του μαστού

Όμως, και πάλι το… κακό της χτύπησε την πόρτα τον Ιανουάριο του 2020, Διαγνώσθηκε με καρκίνο του μαστού. Πάντως, λίγους μήνες αργότερα ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει τη θεραπεία της για τον καρκίνο του μαστού και είναι έτοιμη να συνεχίσει τη δουλειά της για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020.

«Όλες οι θεραπείες έχουν τελειώσει, είχα την τελευταία συνομιλία με τον γιατρό και είναι έτοιμη. Φυσικά ήταν μια δύσκολη στιγμή, ειδικά η χημειοθεραπεία ήταν συχνά δύσκολη. Ευτυχώς, από την κορυφαία αθλητική μου ζωή, συνήθιζα να δουλεύω πολύ ρεαλιστικά και βήμα προς βήμα» ανέφερε.

​Η ομιλία της στην Αθήνα: «Να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουν οι άνθρωποι τα άτομα με αναπηρία»

Η Έστερ Βεργκέρ έχει βρεθεί και στην Αθήνα πριν από περίπου 10 χρόνια και μίλησε μετά τα αθλητικά βραβεία International Paralympic Committee (IPC), όπου της απονεμήθηκε το Best Female για τους τίτλους των singles και του διπλού στο Λονδίνο το 2012.

Η Ολλανδέζα είπε πως όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες: «Βρισκόμαστε στην κοινωνία και τα άτομα με αναπηρίες είναι μέρος αυτού – στον αθλητισμό αλλά και στην εργασία και στην κοινωνική ζωή. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τα άτομα με αναπηρία για να δημιουργήσουν ένα θερμότερο περιβάλλον για να είναι μέρος της κοινωνίας. Πρέπει να δημιουργήσουμε αυτήν την ευαισθητοποίηση και αποδοχή και αυτό πρέπει απολύτως να βελτιωθεί».

Δύναμη και ευπάθεια

Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Δύναμη και ευπάθεια» αναφέρει πως πριν από ακριβώς 8 χρόνια αποφάσισε να σταματήσει το τένις: «Κατά τη διάρκεια του Australian Open, καθόμουν σπίτι στον καναπέ, παρακολουθώντας τους αγώνες ήσυχα από απόσταση και ταυτόχρονα κοίταζα το όμορφο χιονισμένο τοπίο στο Woerden. Ένιωσα υπέροχα. Πήρα την απόφασή μου, παραιτήθηκα»…

Πηγή: sputniknews.gr

Δείτε επίσης:

Η σερβιτόρα που έγινε παλαιστής απορρίπτοντας τα στερεότυπα και τώρα βοηθάει εθισμένους ανθρώπους

Το μοναδικό ελληνικό βιβλιοπωλείο στο Παρίσι υπάρχει εδώ και 35 χρόνια

Εκπληκτικό γκράφιτι: H ανάποδη τοιχογραφία που αντανακλάται στο νερό

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored