Φοιτητές του ΟΠΑ δημιούργησαν wearable συσκευή κατά της σεξουαλικής κακοποίησης!

Φοιτητές του ΟΠΑ δημιούργησαν wearable συσκευή κατά της σεξουαλικής κακοποίησης!

Φοιτητές του ΟΠΑ δημιούργησαν wearable συσκευή κατά της σεξουαλικής κακοποίησης!

To ιδανικότερο σενάριο θα ήταν να μη χρειαζόταν νεαρές φοιτήτριες και φοιτητές να δημιουργούν συσκευές που αποτρέπουν τη σεξουαλική κακοποίηση. Να μην υπάρχει αυτός ο φόβος σε κάθε γυναίκα (κι όχι μόνο) που κυκλοφορεί έξω, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, και κατά συνέπεια η ανάγκη να προφυλαχθούν με κάποιον τρόπο.

Δυστυχώς, ο κόσμος μας και οι κοινωνίες του βρίσκονται πολύ μακριά από αυτή τη μέρα και μέχρι να έρθει, η σωτηρία βρίσκεται σε κάτι τέτοια βήματα νεαρών ατόμων, που έχουν σκοπό να βάλουν το λιθαράκι τους στη δημιουργία ενός μέλλοντος πιο ασφαλούς και δίκαιου. Γιατί όπως λένε και οι ίδιοι οι φοιτητές που κρύβονται πίσω από τη συσκευή, πέρα από την παροχή ασφάλειας, στόχος είναι η μετάθεση του φόβου από το θύμα στο θύτη. Να πάψει επιτέλους ο θύτης να νιώθει πως έχει το πάνω χέρι και ίσως έτσι, δεν επιχειρήσει καν να το δείξει στην πράξη.

Με ονομασία ‘Amie’, η έξυπνη wearable αυτή συσκευή από τα χέρια τριών νέων σπουδαστών του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑΙφιγένειας Βασιλάκη (εμπνευστής της ιδέας), Ράνιας Βλάχου και Γιώργου Μπακάλη, αποσκοπεί στον περιορισμό της σεξουαλικής κακοποίησης ενεργοποιώντας συναγερμό μέσω ενός ultrasonic sensor που τοποθετείται από τη μέση και κάτω και ειδοποιώντας τις επαφές έκτακτης ανάγκης.

Υπό την καθοδήγηση του διδάσκοντα του μαθήματος Ψηφιακής καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και ερευνητή στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN), Σταύρου Λουνή, έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν την ιδέα τους και να περάσουν στην τελική φάση του εθνικού φοιτητικού διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2021» του Junior Achievement Greece.

Η λειτουργία της συσκευής έχει ως εξής: τοποθετείται στην εσωτερική πλευρά τού ενδύματος, ανιχνεύοντας την αφαίρεση αυτού (π.χ παντελονιού) κι απαιτώντας σχετική επιβεβαίωση μέσω της εφαρμογής Amie πως η κίνηση έγινε εκούσια. Σε περίπτωση μη έγκαιρης επιβεβαίωσης ενεργοποιείται ηχητικός συναγερμός και ειδοποιούνται οι επαφές έκτακτης ανάγκης του χρήστη. Η συσκευή μπορεί να ενεργοποιηθεί τόσο χειροκίνητα, όσο και με κατάλληλη φωνητική εντολή, μέσω ενσωματωμένου sound sensor.

Ύστερα από τόσες αποκαλύψεις περιστατικών παρενόχλησης και κακοποίησης που έγιναν τους τελευταίους μήνες, έγινε ταυτόχρονα ξεκάθαρη η ανάγκη για αλλαγή. Μια ριζική αλλαγή, που θα αγγίξει το νεύρο της κοινωνίας, για να ξυπνήσει και να πάρει επιτέλους τις απαραίτητες αποφάσεις. Δεν είναι σίγουρο πότε θα γίνει αυτή (λαμβάνοντας υπόψιν τα ελληνικά δεδομένα, θέλουμε πολλή δουλειά ακόμα), αλλά κινήσεις σαν αυτές είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση! Όχι μόνο γιατί προσφέρουν ασφάλεια, αλλά γιατί «μοιράζουν» σωστά και δίκαια τα αισθήματα στις δύο μεριές. Διότι δεν είναι το θύμα αυτό που πρέπει να φοβάται…

Όπως ανέφερε και η Ιφιγένεια Βασιλάκη:

Καθημερινά γινόμαστε όλοι μάρτυρες περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης, όχι μόνο μέσω των social media αλλά και από κοντινά μας πρόσωπα. Κυρίως νεαρές γυναίκες αλλά και παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, με αποτέλεσμα να έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα φόβου ή δισταγμού απέναντι και σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες. Όλα αυτά δεν αφορούν μόνο το γυναικείο φύλο αλλά όλα τα φύλα και όλες τις ηλικίες.

Σύμφωνα με την ίδια ξανά, η συσκευή που δημιούργησε με την ομάδα της, έχει μια βασική καινοτομία σε σχέση με άλλες συσκευές ανταγωνιστών, καθώς έχει τριπλό σύστημα ενεργοποίησης του συναγερμού«Δηλαδή γίνεται ή με τον αισθητήρα ή μέσω του ηχητικού σένσορα που έχουμε συμπεριλάβει στη συσκευή, μέσω κάποιας φράσης -πχ ‘Amie help’- ή χειροκίνητα το ενεργοποιεί ο ίδιος» συμπληρώνει.

Το αρχικό κόστος αυτής προβλέπεται να αγγίζει τα 90-100 ευρώ, ενώ σταδιακά όσο μεγαλώνει η αγορά, στόχος είναι να πέσει και η συσκευή να είναι προσιτή σε όλους.

Η συσκευή βρίσκεται στο στάδιο της τεχνικής ολοκλήρωσης, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται το business plan, ώστε να γίνει και το λανσάρισμά της, τον Ιανουάριο του 2022.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ: https://www.facebook.com/amie.est.2021

Πηγή: neopolis.gr

Δείτε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Φοιτητική ομάδα έφτιαξε σύστημα έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιάς

Δελφίνι “υιοθετέτησε” ένα μωρό φάλαινα

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored