Δύο νέα είδη «γίγα» – δεινοσαύρων ανακαλύφθηκαν στην Κίνα

Επιστήμονες επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη δύο πελώριων ειδών δεινοσαύρων στη βορειοδυτική Κίνα, κάποια από τα πρώτα σπονδυλωτά που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή

Επιστήμονες επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη δύο πελώριων ειδών δεινοσαύρωνστη βορειοδυτική Κίνα, κάποια από τα πρώτα σπονδυλωτά που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή.

Τα απολιθώματα που βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στην Σιντσιάνγκ και το λεκανοπέδιο Τουρπάν-Χαμί, περιλαμβάνουν οστά πτερόσαυρων, αυγά και έμβρυα καθώς και κομμάτια σπονδύλων.

Οι ερευνητές κατέληξαν πως τα δύο είδη που ανακαλύφθηκαν, προέρχονταν από άγνωστα μέχρι πρότινος είδη, που ονόμασαν Silutitan sinensis (όπου το silu σημαίνει δρόμος του μεταξιού στα μανδαρινέζικα) και Hamititan xinjiangensis (με αναφορά στην τοποθεσία εντοπισμού του). Αμφότερες οι επιστημονικές ονομασίες περιέχουν την ελληνική λέξη «titan» για να περιγράψουν το μέγεθός τους. 

Το πρώτο είδος εκτιμάται πως ξεπερνούσε σε μήκος τα 20 μέτρα, ενώ ο Xamititan τα 17, γεγονός που κατατάσσει τα δύο είδη στην κατηγορία μεγέθους της γαλάζιας φάλαινας που κυμαίνεται από 23 έως 40 μέτρα, αναλόγως του ημισφαιρίου στο οποίο απαντάται.

Τα απολιθώματα χρονολογούνται από την πρώιμη Κρητιδική περίοδο, περίπου 120 με 130 εκατομμύρια χρόνια πριν. Και τα δύο είδη ανήκουν στην οικογένεια σαυρόποδων, μια ομάδα φυτοφάγων δεινοσαύρων γνωστών για τον χαρακτηριστικό ψηλό λαιμό τους και το μεγάλο σώμα τους που ήταν τα μεγαλύτερα πλάσματα που περπάτησαν ποτέ στη Γη.

Το σχήμα τού σώματος και η ράχη των νέων αυτών ειδών υποδεικνύει πως ανήκαν σε μια οικογένεια σαυρόποδοων γνωστών ως Τιτανόσαυρων που απαντάτο στη Νότια Αμερική.

«Είμαστε κατενθουσιασμένοι για το συγκεκριμένο κομμάτι της μελέτης και τώρα είναι κάποιου είδους μπέρδεμα που πρέπει α κατανοήσουμε. Πώς αυτός ο σχεδόν “νοτιοαμερικανός” δεινόσαυρος κατέληξε να ζει στην Ασία;» αναφέρει ο Βραζιλιάνος παλαιοντολόγος Αλεξάντερ Κέλνερ, συνεπιμελητής της έρευνας και διευθυντής του Εθνικού Μουσείου του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι ερευνητές έχουν κάνει πολλές και σπουδαίες ανακαλύψεις στην Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες, ρίχνοντας φως στην ποικιλομορφία των σαυρόποδων της ανατολικής Ασίας, αναφέρει η μελέτη.

Πηγή:bestnews.gr

Δείτε επίσης:

Ο πρίγκιπας Κάρολος έκανε δωρεά στους πυρόπληκτους Έλληνες

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία