Drone μετέφερε απινιδωτή σε 3 λεπτά σώζοντας έναν 71χρονο άνδρα

Το drone μετέφερε έναν απινιδωτή στον γιατρό που έδινε τις πρώτες βοήθειες στον άνδρα, που υπέστη ανακοπή την ώρα που φτυάριζε το χιόνι έξω από το σπίτι του, στην πόλη Τρολχάταν. Έτσι, στάθηκε να δυνατό να ξεκινήσει η απινίδωση πριν από την άφιξη του ασθενοφόρου στο σημείο. Χρειάστηκαν μόλις τρία λεπτά από τη στιγμή που σήμανε ο συναγερμός μέχρι να παραδοθεί ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής σύμφωνα με την Everdrone, την εταιρεία πίσω από το drone.

Ο ασθενής, που δεν ήθελε να κατονομαστεί, δήλωσε στο BBC ότι δεν θυμάται τι συνέβη εκείνη την ημέρα, στις αρχές Δεκεμβρίου. Καθάριζε το χιόνι έξω από το σπίτι του όταν έπαθε καρδιακή ανακοπή και «όλα σκοτείνιασαν». Η σύζυγός του αργότερα του είπε πόσο τυχερός ήταν. Ο δρ. Μουσταφά Αλί, που έτυχε να περνάει εκείνη την ώρα, έσπευσε να βοηθήσει. «Πήγαινα στη δουλειά μου στο τοπικό νοσοκομείο, όταν κοίταξα έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου και είδα έναν άνδρα να καταρρέει στο δρομάκι του σπιτιού του», είπε ο γιατρός.

«Ο άνδρας δεν είχε σφυγμό, οπότε άρχισα να κάνω καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, ενώ είπα σε κάποιον άλλο να καλέσει το ασθενοφόρο. Λίγα λεπτά αργότερα, είδα κάτι να πετάει πάνω από το κεφάλι μου. Ήταν ένα drone με απινιδωτή», περιέγραψε στην Everdrone. Ο επικεφαλής της εταιρείας, Ματς Σάλστρομ, δήλωσε ότι η τεχνολογία έπαιξε ρόλο στην ομαδική προσπάθεια για να σωθεί η ζωή του ασθενούς.

«Ήταν ένας γιατρός που έκανε ΚΑΡΠΑ, ο απινιδωτής που έφτασε γρήγορα, η αντιμετώπιση στο ασθενοφόρο καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι υπάρχει μια σειρά γεγονότων για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή και το drone είναι ένα κρίσιμο κομμάτι του πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα», δήλωσε στο BBC.

Η χρήση του drone έγινε στο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα, τις υπηρεσίες ασθενοφόρων, τις τοπικές αρχές και την Everdrone. Το 2020 αυτή η «συμμαχία» εξερεύνησε τη χρήση drones για τη μεταφορά απινιδωτών στο Γκέτεμποργκ και το Κούνγκαλβ. 

Σε μελέτη που διήρκεσε τέσσερις μήνες οι ερευνητές του Καρολίνσκα διαπίστωσαν ότι drones απεστάλησαν σε 12 από 14 περιπτώσεις που υπήρχε υποψία για καρδιακή ανακοπή και μετέφεραν επιτυχώς έναν απινιδωτή, πλην μίας περίπτωσης. Σε επτά περιπτώσεις τα drones έφτασαν πριν από το ασθενοφόρο.

Στο περιστατικό του προηγούμενου μήνα, υπήρχε η τύχη ότι ένας γιατρός βρισκόταν κοντά και ανέλαβε, αλλά παραμένουν ερωτήματα για το αν οι πολίτες που δεν έχουν ανάλογη εκπαίδευση θα ήξεραν τι να κάνουν με έναν απινιδωτή. Στη μελέτη του 2020 καμία συσκευή δεν τοποθετήθηκε σε ασθενή, αλλά δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι.

Σύμφωνα με τον Σάλστρομ, οι απινιδωτές είναι σχεδιασμένοι ώστε να χρησιμοποιούνται από άνθρωπο που δεν έχει εκπαιδευθεί σε αυτό. «Σε αυτά τα σενάρια είσαι επίσης σε τηλεφωνική σύνδεση με ανθρώπους στο κέντρο άμεσης βοήθειας και εκείνοι μπορούν να σε καθοδηγήσουν», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, η Everdrone είναι σε συζητήσεις για την εφαρμογή του συστήματος και σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Βρετανία, αν και η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει με ποια κράτη συζητά.

Το σύστημα του drone είναι ενσωματωμένο σύστημα άμεσης βοήθειας και μπορεί να «απογειωθεί» μόλις γίνει κλήση για καρδιακή ανακοπή. Αν και είναι αυτόνομο, υπάρχει και χειριστής, που επιβλέπει την επιχείρηση για λόγους ασφαλείας. «Μπορεί να φαίνεται τεράστια διαδικασία, αλλά χρειάζονται περίπου 60 δευτερόλεπτα από τη στιγμή του συναγερμού, για να ξεκινήσει», ανέφερε ο Σάλστρομ.

πηγη- bestnews.gr

Δείτε επίσης:

Tεστ αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο σε ανθρώπους χωρίς συμπτώματα

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored