Ανακαλύφθηκε μια πισίνα από ξύλο βελανιδιάς ηλικίας 3.400 ετών

Μια τεχνητή πισίνα χτισμένη από ξύλο βελανιδιάς ανακαλύφθηκε στη βόρεια Ιταλία η οποία φιλοξένησε πιθανώς θρησκευτικές τελετές πριν από 3.400 χρόνια

Οι άνθρωποι κατασκεύασαν μια χωμάτινη τάφρο με επένδυση από ξύλο – το οποίο έχει μήκος περίπου 12 μέτρα, πλάτος 7 και βάθος σχεδόν 4 μέτρα – σε μια τοποθεσία ψηλά σε έναν απομακρυσμένο λόφο, αναφέρει η Agenzia Nazionale Stampa Associata (ANSA).

Η πισίνα αποτελείται από μια δομή που φαίνεται να κατέρρευσε πριν τελειώσει και μια δεύτερη χτισμένη πάνω από την προηγούμενη. Το ίζημα που βρέθηκε στην πισίνα δείχνει ότι κάποτε ήταν γεμάτο με νερό. Δεδομένης της θέσης του λάκκου και της βαριάς ξυλείας που απαιτείται για την κατασκευή, η εγκατάσταση του πρέπει να ήταν μια επίπονη διαδικασία.

πισίνα ξύλο βελανιδιάς

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά τη δομή, γνωστή ως Noceto Vasca Votiva, το 2004. Τώρα, οι ερευνητές μπόρεσαν να καθορίσουν πότε δημιουργήθηκε. Σύμφωνα με μια δημοσίευση στο περιοδικό PLOS One, η κάτω δεξαμενή της πισίνας κατασκευάστηκε το 1444 π.Χ., ενώ η άνω δεξαμενή χτίστηκε το 1432 π.Χ.Αυτό το εύρημα φανερώνει ότι οι αρχαίοι άνθρωποι έχτισαν την πισίνα σε μια εποχή σημαντικών κοινωνικών αλλαγών. Ο πολιτισμός Terramare της περιοχής, που βρίσκεται κατά μήκος της κοιλάδας Po, έγινε πιο περίπλοκος κοινωνικά στα μέσα του 15ου αιώνα π.Χ. Τα μικρά αγροκτήματα μεταμορφώνονταν σε μεγάλους οικισμούς και οι άνθρωποι όργωναν και άρδευαν τα χωράφια για να βελτιώσουν τις γεωργικές αποδόσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πισίνα προοριζόταν για τελετουργικούς σκοπούς. Η τοποθεσία του δείχνει ότι δεν ήταν πρακτική ως πηγή νερού για τις τοπικές κοινότητες και η απουσία καναλιών γύρω από αυτό δείχνει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε για άρδευση. Αντ’ αυτού, η περίπλοκη κατασκευή της πισίνας – και η ανακάλυψη τελετουργικών δοχείων και ειδωλίων μέσα σε αυτήν – δείχνει τελετουργική χρήση. Όπως λένε οι αρχαιολόγοι όποιος έμπαινε σε αυτό τον κόσμο θα μπορούσε να δει τον ουρανό μόνο και με μια έννοια θα έμπαινε σε έναν άλλο κόσμο.

Πηγή:.bestnews.gr

Δείτε επίσης:

Χαλκιδική: 12χρονη έσωσε λουόμενο από πνιγμό

Ο Έλληνας επιστήμονας που ανακάλυψε το φάρμακο για τη λευχαιμία

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία