16χρονο Ελληνόπουλο από την Ημαθία κατασκεύασε το πρώτο «έξυπνο μπαστούνι» για τυφλούς

Η χώρα διαθέτει ακόμη σπουδαία μυαλά

Μπαστούνι για τυφλούς, μια απίστευτη καινοτομία έχει φτιαχτεί το μπαστούνι για τυφλούς που θα δούμε στην συνέχεια. Το οποίο μάλιστα είναι κατασκευασμένο από ένα αγόρι μόλις 16 ετών!

Το μπαστούνι, μέσω ενός αισθητήρα υπερήχων αντιλαμβάνεται τις αποστάσεις. Εντοπίζει τα εμπόδια κατά την κίνηση και στέλνει ηχητικό μήνυμα στο κινητό του χρήστη για να μην πέσει πάνω τους

Η Ελλάδα γεννά μεγάλα μυαλά και καθημερινές ιστορίες επιβεβαιώνουν την έφεση των Ελλήνων στην τεχνολογία.

Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ο 16χρονος μαθητής της δευτέρας τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Αλεξάνδρειας, Αθανάσιος Μπαμπαλής. Με τη βοήθεια του καθηγητή του, εκπαιδευτικού πληροφορικής, Γιάννη Σιταρίδη, κατασκεύασαν ένα έκυπνο μπαστούνι για τυφλούς. Που έκανε άισθηση στον επιστημονικό κόσμο, και αναμένεται να λύσει πολλά προβλήματα.

Μπαστούνι για τυφλούς: Το πρώτο "έξυπνο" το κατασκεύασε 16χρονος από την Ημαθία

Αυτό παρέχει μια ελευθερία στη κίνηση, και μπορεί να εντοπίσει εμπόδια πολύ πριν φτάσεις σε αυτά.

Πώς ακριβώς λειτουργεί το μπαστούνι για τυφλους από τον 16χρονο

«Το μπαστούνι διαθέτει επίσης έναν αισθητήρα RFID. Ο οποίος ουσιαστικά χρησιμοποιεί την τεχνολογία που εφαρμόζεται στις πιστωτικές κάρτες για τις ανέπαφες συναλλαγές και την αναγνώρισή τους από απόσταση.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε ένα σενάριο που θα προέβλεπε την ενσωμάτωσή της στα ανάγλυφα ριγωτά πλακίδια. Τα οποία τοποθετούνται στον δρόμο ώστε να διευκολύνονται οι τυφλοί στο να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές.

Με τον τρόπο αυτό το μπαστούνι θα μπορούσε να “διαβάσει” πληροφορίες από τα πλακίδια που προσεγγίζει και να κατευθύνει τον χρήση δεξιά ή αριστερά. Καθώς και να τον πληροφορεί για την απόσταση που έχει να διανύσει μέχρι κάποιο σημείο ενδιαφέροντος. Όπως ένας σταθμός του μετρό ή μια διάβαση» διευκρινίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Σιταρίδης.

16χρονο Ελληνόπουλο από την Ημαθία κατασκεύασε το πρώτο «έξυπνο μπαστούνι» για τυφλούς

Ο 16χρονος δεν είναι πρώτη φορά που ασχολείται με τις κατασκευές. Και στοχεύει ιδιαίτερα στη λύση προβλημάτων που αντιμετώπιζουν άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ήδη ετοιμάζει το επόμενο του βήμα, ενώ ένα από τα πλεονεκτήματα του μπαστουνιού… Είναι το πολύ χαμηλό κόστος του, το οποίο δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ.

16χρονο Ελληνόπουλο από την Ημαθία κατασκεύασε το πρώτο «έξυπνο μπαστούνι» για τυφλούς

Πηγή:.i-diakopes.gr

Δείτε επίσης:

Κομοτηνή: Πώς έγινε η πιο προσβάσιμη πόλη της Ελλάδας

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία