Μαγνησία: Αυξημένος βαθμός νοσηρότητας σε καρκίνους και εγκεφαλικά

μεθ

Οι ασθενείς από κορωνοϊό δεν είναι οι μοναδικοί

Αυξημένος βαθμός νοσηρότητας και θνησιμότητας σε καρκίνους και εγκεφαλικά στο Βόλο τις τελευταίες μέρες.

Οι ασθενείς από κορωνοϊό δεν είναι οι μοναδικοί που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γιατροί στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Έκτακτα περιστατικά, αλλά και ασθενείς με βαριά νοσήματα ζητούν υποστήριξη για να μη «χαθεί» η «μάχη» για τη ζωή. Ο βαθμός νοσηρότητας και θνησιμότητας σε εμφράγματα, καρδιακά και καρκίνους είναι μεγάλος στη Μαγνησία.

Από τους γιατρούς γίνεται έκκληση σε καρδιοπαθείς και άλλους ασθενείς να φροντίζουν ώστε να έχουν την κατάλληλη ιατρική αντιμετώπιση και να μην αποφεύγουν σε αυτές τις κρίσιμες περιπτώσεις το Νοσοκομείο.

Το Νοσοκομείο του Βόλου μετατράπηκε εντός λίγων ημερών σε κέντρο διαχείρισης της πανδημίας με στόχο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Covid-19. Δεδομένης της νέας κατάστασης, η πρόκληση για τους γιατρούς είναι μεγάλη, προκειμένου να βρεθούν άμεσα λύσεις για να διασφαλισθεί η συνέχεια στη φροντίδα των ασθενών.

Σε επιχειρησιακό σχέδιο του Νοσοκομείου Βόλου περιγράφεται η νοσηρότητα του πληθυσμού και τα περιστατικά στα οποία δίνεται το βάρος

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε για το μέγεθος και την τάση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας του πληθυσμού της Μαγνησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Ελλάδας συνολικά, από 32 νεοπλάσματα και λοιπές νόσους προέκυψαν τα εξής:

Νοσηρότητα και θνησιμότητα από νεοπλάσματα

Συνολικά στην Π.Ε. Μαγνησίας και ειδικότερα στις περιοχές του Βόλου και της Ν. Ιωνίας καταγράφεται αυξημένη θνησιμότητα από κακοήθη νεοπλάσματα του πεπτικού και περιτοναίου με έμφαση στα πρωτοπαθή νεοπλάσματα του ήπατος (2,36 φορές για την περιφερειακή ενότητα και 2,49 φορές για τον Βόλο και 3,41 για τη Ν. Ιωνία). Η θνησιμότητα από τα νεοπλάσματα γίνεται ανοδική με έμφαση στις γυναίκες.
Στην περιοχή του Βόλου εντοπίζεται αυξημένη θνησιμότητα από νεοπλάσματα του λεμφικού και αιμοποιητικού ιστού. Στην περιοχή της Ν. Ιωνίας αποτυπώνεται αυξημένη θνησιμότητα από νεοπλάσματα του αναπνευστικού και των ενδοθωρακικών οργάνων. Στην περιοχή των Φερών αποτυπώνεται ελαττωμένη θνησιμότητα από κακοήθη νεοπλάσματα του ουρογεννητικού συστήματος.

Νοσηρότητα και θνησιμότητα από λοιπές νόσους

Συνολικά στη Μαγνησία διαπιστώνεται αυξημένη θνησιμότητα από εγκεφαλικά έμφρακτα, με αυξημένη επίπτωση στις γυναίκες. Αντίστοιχα είναι τα αποτελέσματα αναφορικά με τη θνησιμότητα από εγκεφαλική αθηρωματοσκλήρυνση.
Στον Δήμο Βόλου διαπιστώνεται επίσης μεγαλύτερη θνησιμότητα από εγκεφαλικά έμφρακτα (3 φορές περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό της Ελλάδας). Στις γυναίκες η θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη και πλησιάζει τις 3,84 φορές περισσότερο. Η εγκεφαλική αθηρωματοσκλήρυνση είναι 2,13 φορές μεγαλύτερη από τον γενικό πληθυσμό, ενώ τα υπόλοιπα νοσήματα των εγκεφαλικών αγγείων 1,66 φορές.
Για τις περιοχές των Ρ. Φεραίου, Αλμυρού, Αλοννήσου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Αργαλαστής παρατηρείται μεγαλύτερη συχνότητα νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος από τον γενικό πληθυσμό της χώρας.
Στην περιοχή των Φερών παρατηρείται μεγαλύτερη θνησιμότητα λόγω ισχαιμικής καρδιοπάθειας και νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος.
Παρατηρείται επίσης αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας στους άνδρες Μαγνησίας από εγκεφαλικά έμφρακτα, όπως και από νοσήματα της πνευμονικής κυκλοφορίας.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι το Μέσο Κόστος Δαπανών ανά ασθενή ανέρχεται στο ποσό των 704,87 €. Πιο αναλυτικά το Μέσο Κόστος Φαρμάκων ανά ασθενή ανέρχεται στο ποσό των 118,16€, το Μέσο Κόστος Υγειονομικού Υλικού στα 88,19€ ανά ασθενή. Τέλος το κόστος συντήρησης και το κόστος ιματισμού ανά ημέρα νοσηλείας ανέρχεται στο ποσό των 4,15€ και 0,15€ αντίστοιχα.

e-thessalia

Δείτε επίσης

Γεμίζουν οι κλίνες στο Νοσοκομείο Βόλου – 66 άτομα νοσηλεύονται με covid

Βόλος: «Σαρώνει» ο κορωνοϊός σε δημόσιο, σχολεία, εργοστάσια

Στην ίδια κατηγορία