Εμβόλιο Pfizer: Ιστορική στιγμή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Εμβόλιο Pfizer: Ιστορική στιγμή, εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

«Πράσινο φως»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Μέχρι το βράδυ η απόφαση της Κομισιόν  – ΕΜΑ: Δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» πως το εμβόλιο Pfizer δεν προστατεύει από νέο στέλεχος του ιού – Αναλυτικά οι συμφωνίες που έχει κάνει η ΕΕ με τις φαρμακευτικές για τα εμβόλια

Το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του εμβολίου των BioNTech-Pfizer εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP).

Πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει στην αδειοδότηση του εμβολίου για κυκλοφορία στην αγορά της ΕΕ, κάτι που όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει γίνει μέχρι το  βράδυ.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΑ, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί από όλα τα κράτη-μέλη, εκδίδει θετική σύσταση μόνον όταν τα στοιχεία αποδεικνύουν πειστικά ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μεγαλύτερα από τυχόν κινδύνους από το εμβόλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διεξάγει προς το παρόν εντατικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει μια διαφοροποιημένη γκάμα εμβολίων σε δίκαιες τιμές. Έχουν συναφθεί συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca (400 εκατομμύρια δόσεις), Sanofi-GSK (300 εκατομμύρια δόσεις), Johnson and Johnson (δόσεις αρκετές για 400 εκατομμύρια άτομα), BioNTech-Pfizer (300 εκατομμύρια δόσεις), CureVac (405 εκατομμύρια δόσεις) και Moderna (160 εκατομμύρια δόσεις). Τα κράτη μέλη έχουν επίσης τη δυνατότητα να δωρίζουν εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

ΕΜΑ: Πρώτη προτεραιότητα η αποτίμηση της ασφάλειας του εμβολίου

Στην ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διαβεβαιώνει ότι πρώτη της προτεραιότητα υπήρξε η αποτίμηση της ασφάλειας του εμβολίου.

«Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η επιστημονική επιτροπή του EMA έλαβε θετική απόφαση για την έγκριση της υπό όρους κυκλοφορίας εντός της ΕΕ του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech», δήλωσε η γενική διευθύντρια του EMA Εμερ Κουκ κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

protothema.gr

Δείτε επίσης

Αυτά είναι τα ψυγεία στα οποία θα συντηρηθούν τα εμβόλια

Στην ίδια κατηγορία