Εμβόλιο AstraZeneca: Γερμανικό «απαγορευτικό» για χορήγηση στους άνω των 65

Εμβόλιο AstraZeneca: Γερμανικό «απαγορευτικό» για χορήγηση στους άνω των 65

Στο φως το συμβόλαιο της εταιρείας

Την Παρασκευή συνεδριάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για την έγκριση του εμβολίου AstraZeneca- Την ίδια ημέρα η εταιρεία θα προτείνει στην Κομισιόν ποια «ευαίσθητα» σημεία του συμβολαίου της δεν θα δημοσιοποιήσει – Ο Μπόρις Τζόνσον υπερασπίζεται την αποτελεσματικότητα του εμβολίου


H φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο παραδόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπεύει αύριο, Παρασκευή, να κάνει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποια ευαίσθητα τμήματα θα απαλείψει, ανέφερε η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγή της ΕΕ σύμφωνα με την οποία, ενώ η AstraZeneca δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 που αναμένονταν το πρώτο τρίμηνο, οι ποσότητες θα υπερβαίνουν σημαντικά τα 31 εκατομμύρια δόσεις που είχαν νωρίτερα αναφερθεί.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν αντεγκλήσεις ανάμεσα στη φαρμακευτική εταιρία και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όταν έγινε γνωστό ότι η AstraZeneca δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τους υπεσχημένους στόχους για τις παραδόσεις εμβολίων.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ ανάφερε ότι η η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να έχει συνεργασία με την εταιρεία για να λυθούν τα προβλήματα προμήθειας εμβολίων και επανέλαβε ότι έχει ζητηθεί γραπτώς από την AstraZeneca να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί.

Η ΕΕ πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ.

Την Παρασκευή συνεδριάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca. Σήμερα, όμως, οι γερμανικές αρχές συνέστησαν και επισήμως ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σε ανακοίνωση της μόνιμης επιτροπής εμβολίων του Ινστιτούτου Robert Koch, της κύριας υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Γερμανίας, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα προς το παρόν, για να εξακριβωθεί πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός άνω των 65 ετών».

Για το λόγο αυτό, η επιτροπή συνέστησε να χρησιμοποιείται μόνο για άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας τις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης και επιμένοντας ότι η αποτελεσματικότητά του ανέρχεται στο 100%!

Προς υπεράσπιση της εταιρείας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της έσπευσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Μπόρις Τζόνσον επέμεινε ότι το εμβόλιο AstraZeneca λειτουργεί σε όλες τις ηλικίες και σημείωσε ότι δεν ανησυχεί για τα νέα από τη Γερμανία επειδή ο MHRA [ο βρετανικός «ΕΟΦ»] και οι δικές μας αρχές έχουν καταστήσει σαφές ότι πιστεύουν ότι το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca είναι πολύ καλό και αποτελεσματικό και παρέχει υψηλό βαθμό προστασίας μετά από μία και ακόμη περισσότερο μετά από δύο δόσεις».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι ο MHRA έχει καταλήξει ότι το εμβόλιο «παρέχει καλή ανοσολογική απόκριση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες». «Άρα δεν συμφωνώ με αυτά» πρόσθεσε αναφερόμενος στα γερμανικά συμπεράσματα.

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της «εφόδου», με εντολή της Κομισιόν, που πραγματοποίησαν νωρίτερα οι βελγικές αρχές στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca στη χώρα, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία αναφορικά με τα προβλήματα στην γραμμή παραγωγής, που επικαλείται η βρετανοσουηδική εταιρεία, προκειμένου να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, λέει ότι θα συνεχίσει να συζητά με την εταιρεία…

Τρίκαλα: Ασυνείδητοι παρκάρουν σε θέσεις ΑμεΑ

Τρίκαλα: Προβλήματα στα ορεινά με καταπτώσεις βράχων

Τρίκαλα: Ενημέρωση μαθητών για επαγγέλματα του μέλλοντος

Ακόμη μια σύλληψη για ναρκωτικά στα Τρίκαλα

Θέση εργασίας για μαία ή νοσηλεύτρια στα Τρίκαλα

Τρίκαλα: Αγώνας ζωής από τους νοσοκομειακούς

Ακόμη μια σύλληψη για ναρκωτικά στα Τρίκαλα

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία