Εκδικητική πορνογραφία: Ένα μαρτύριο διάρκειας

Εκδικητική πορνογραφία- Πηγή:tv10.gr

Είναι η πιο επικίνδυνη μορφή διαδικτυακής τρομοκρατίας, είναι βιασμός της ανθρώπινής αξιοπρέπειας

Η Εκδικητική πορνογραφία είναι ένα μαρτύριο διάρκειας, την εμφάνιση στην ζωή μας την έκανε τα τελευταία 20 χρονιά και από τότε σημειώνει ραγδαία αύξηση κάθε χρόνο.

Τα περιστατικά σημείωσαν αύξηση κατά 450% την τελευταία 10ετία.

Θεωρείται πως είναι η πιο επικίνδυνη μορφή διαδικτυακής τρομοκρατίας, είναι βιασμός της ανθρώπινής αξιοπρέπειας.

Εκδικητική πορνογραφία

Ο όρος ”Εκδικητική πορνογραφία” αποδόθηκε από media, και λέγεται επίσης και ”Διαδικτυακός βιασμός” και ”revenge porn”. Η ακριβής ομολογία της είναι ”Σεξουαλική Κακοποίηση μέσω Εικόνας”.

Συνήθως τα θύματα είναι γυναίκες, όπου σε κάποιες ”προτάσεις ” που τους γίνονται από τους ερωτικούς τους συντρόφους πολύ εύκολα μπορούν να αποστείλουν αρχεία σεξουαλικού περιεχομένου, διότι υπάρχει εμπιστοσύνη και πιστεύουν πως αυτά τα αρχεία θα μείνουν στο πρόσωπο το οποίο τα λαμβάνει.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που τα θύματα είναι άντρες και αγόρια σε κάποιες περιπτώσεις, όπου και αυτοί πέφτουν θύματα με την αποστολή των αρχείων αυτών και βρίσκονται στον ίδιο κίνδυνο όπως και οι γυναίκες.

Το 90% των θυμάτων είναι κυρίως γυναίκες από 15-30 ετών. Εικάζεται πως 1 στις 10 γυναίκες βιώνει κάποια μορφή διαδικτυακής βίας.

Οι ηλικίες των προσώπων που αποστέλλουν τέτοιού είδους αρχεία διαχωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι:

Οι ανήλικοί

Πολλοί ανήλικοι στέλνουν πολύ ευκολά σε φίλους τους αρχεία σεξουαλικού περιεχομένου, και είναι τα πρόσωπα που μπορούν πιο εύκολα να ξεγελαστούν καθώς πείθονται χωρίς δυσκολία. Η κατηγορία αυτή εμπίπτει στην κατηγορία της Παιδικής Πορνογραφίας ή στην Σεξουαλική Εκμετάλλευση των ανήλικων στο διαδίκτυο, όπου και ο νόμος είναι πιο αυστηρός και οι ποινές είναι πιο μεγάλες.

Η δεύτερή κατηγορία είναι οι ενήλικοι.

Ενήλικοι

Οι ενήλικοι τα άτομα δηλαδή που είναι άνω των 18 ετών, είναι άτομα όπου στέλνουν υλικό στα πρόσωπα που τους ενδιαφέρουν με σκοπό να προσελκύσουν το άτομο αυτό το οποίο εμπιστεύονται, είτε γιατί το έχει ζητήσει ο σεξουαλικός σύντροφός τους, είτε ακόμα και αν έχουν παρασυρθεί.

Με την χρήση του διαδικτύου παγκοσμίως είναι εύκολη η διάδοση τέτοιων αρχείων, μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού το υλικό αυτό να μοιραστεί σε γκρουπ από πολλούς χρήστες άλλα και σε εφαρμογές. Τα αρχεία αυτά μπορούν να φτάσουν τάχιστα σε τρίτα πρόσωπα ή και ακόμα να ανεβούν σε σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.

Υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 10.000 ιστοσελίδες παγκοσμίως που δημοσιεύουν τέτοιου είδους περιεχόμενο.

Μονό τον Ιανουάριο του 2017 το Facebook αξιολόγησε 54.000 περιπτώσεις εκδικητικής πορνογραφίας και τερμάτισε την λειτουργία 14.000 λογαριασμών.

Η έκθεση αυτών των αρχείων σε τρίτα πρόσωπα γίνεται κυρίως ύστερα από κάποιον χωρισμό ή μετά από κάποια έντονη διαμάχη μεταξύ των δύο αυτών ατόμων.

Η πράξη αυτή έχει ως σκοπό να διασύρει και να ταπεινώσει το θύμα και να του προκαλέσει πρόβλημα.

Το 80% των περιπτώσεων αυτών έρχεται μετά από ένα διαζύγιο ή χωρισμό με βασικό σκοπό την εκδίκηση.

Στις περιπτώσεις των χωρισμών το 10% των πρώην συντρόφων απειλούν πως θα δημοσιεύσουν άσεμνο υλικό στο διαδίκτυο, και συνήθως το 60% των απειλών αυτών γίνονται πραγματικότητα. (έρευνα McA fee ΗΠΑ,2013).

Περίπου 1.500-1.800 θύματα εκδικητικής πορνογραφίας παγκοσμίως θέτουν τέλος στην ζωή τους κάθε χρόνο.

Το 95% των θυμάτων καταλήγουν στην αυτοχειρία και είναι συνήθως γυναίκες.

Η νομοθεσία για την Εκδικητική Πορνογραφία

Στις πιο πολλές χώρες της Ε.Ε η διαδικτυακή βία σε βάρος των γυναικών δεν διώκεται ποινικά.

Οι χώρες της Ε.Ε. που ποινικοποίησαν το revenge porn είναι οι έξης:

  • Γερμανία
  • Γαλλία
  • Μάλτα
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ελλάδα
  • Κύπρος

Οι ποινές για τέτοιου είδους αδικήματα δηλαδή σεξουαλικού περιεχόμενου είναι για τους ανήλικους που βρίσκονται στην κατηγορία της παιδικής πορνογραφίας είναι από 10 έτη φυλάκιση μέχρι και ισόβια κάποιες φορές αν το θύμα είναι κάτω των 13 ετών.

Για τους ενήλικους η προβλεπόμενη ποινή είναι 3 χρόνια φυλάκισης γιατί εμπίπτει η κατηγορία περί επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων.

Επικοινωνήστε με:

Δείτε επίσης:

Αυτός είναι ο 74χρονος που κατηγορείται για το βιασμό 10χρονων αθλητριών κολύμβησης

Γραφείο συνοικεσίων «μαϊμού» πήρε 250.000 ευρώ τάζοντας νύφες

«Βίαζε το παιδί μου από τα 10 του χρόνια»

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία