Ανακοινώσεις Χαρδαλιά σήμερα για περιοριστικά μέτρα

ΕΟΔΥ - Τρίκαλα: 7 νέα κρύσματα το τελευταίο 24ωρο

Παρά την πιθανή επέκταση των περιοριστικών μέτρων τα σχολεία θα ανοίξουν

Στη σημερινή ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά είναι στραμμένα τα βλέμματα, ο οποίος θα ανακοινώσει με τα περιοριστικά μέτρα και τι ακριβώς θα ισχύει από αύριο, μετά το lockdown των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να αρθούν πολλά εξ αυτών, ενδεχομένως να υπάρξει ουσιαστικά μια παράταση του lockdown, κάτι που βέβαια θα ξεκαθαρίσει κατά τη διάρκεια της πρωινής σύσκεψης των λοιμωξιολόγων. Εκεί, αναμένεται να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, που θα βασίζονται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους. Πάντως, το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται δεδομένο. 

Την ίδια ώρα, παρά την πιθανή επέκταση των περιοριστικών μέτρων (κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι σίγουρα τα περισσότερα θα διατηρηθούν, αν όχι όλα), τα σχολεία, νηπιαγωγεία και δημοτικά θα ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα στις 11 του μήνα.

Σε ότι αφορά τα γυμνάσια και τα λυκεία το κουδούνι αναμένεται να χτυπήσει αργότερα, εφόσον ο Covid υποχωρήσει σημαντικά. Από το Υπουργείο Παιδείας θεωρούν ότι η τηλεκπαίδευση λειτουργεί στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά σίγουρα η δια ζώσης εκπαίδευση είναι σαφώς αποδοτικότερη. «Η φυσική θέση των παιδιών είναι στο σχολεία», τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι γι΄αυτό γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία.

Για να γίνει αυτό η κυβέρνηση, μέσω του κ. Χαρδαλιά, θα υπενθυμίσει τα μέτρα που θα πρέπει (ευλαβικά) οι γονείς να τηρούν. Έτσι, για την αποφυγή του συγχρωτισμού γονέων και κηδεμόνων που συνοδεύουν τα μικρά υπάρχει πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων, καθώς και για χρήση περισσότερων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου είναι δυνατόν.

Σε όλες τις σχολικές μονάδες που θα αρχίσουν να λειτουργούν θα εφαρμόζονται αυστηρά όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που ισχύουν, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί.

Παράλληλα, θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για οικειοθελή εξέταση για τον κορονοϊό, η οποία θα αφορά εκπαιδευτικούς ώστε να εξεταστούν προληπτικά αλλά θα απευθύνεται και στους μαθητές λυκείου. Επίσης, ο ΕΟΔΥ θα κάνει δειγματοληπτικά τεστ στα σχολεία. Τέλος, να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν πριν από τον γενικό πληθυσμό, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι καθηγητές με υποκείμενα νοσήματα.

Η προσοχή στα εμβόλια

Πέρα από τα βλέμματα όλων που είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις Χαρδαλιά για περιοριστικά μέτρα, την ίδια ώρα, σημαντικές προσπάθειες γίνεται από την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα ο εμβολιασμός. Το απόθεμα που διατίθεται στις ειδικά διαμορφωμένες αποθήκες οι οποίες λειτουργούν για τις ανάγκες της επιχείρησης «Ελευθερία» ανέρχεται σε 150.850 δόσεις, ενώ από τις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού ενώ ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού αναμένεται να ξεκινήσει στις 20 του μηνός.

Σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας που έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρώτα θα εμβολιαστεί η ηλικιακή ομάδα άνω των 85 ετών, η οποία αριθμεί περισσότερα από 100.000 άτομα. Μέχρι το τέλος του μήνα στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 200.000 άτομα.

Δείτε επίσης:

Κοροναϊός: Δυσοίωνες προβλέψεις επιστημόνων για την επόμενη μέρα

Υπ. Παιδείας για σχολεία: Ανοίγουν τη Δευτέρα δημοτικά και νηπιαγωγεία

Ρεβεγιόν και Θεοφάνεια οδηγούν σε νέο lockdown

Στην ίδια κατηγορία