Δίκη Χρυσής Αυγής: Εφτασε η ώρα των ποινών της εγκληματικής οργάνωσης

Στις 12:30 θα ξεκινήσει και η σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση με…

Στις 12:30 θα ξεκινήσει και η σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση με την Εδρα να αποφασίζει ποιοι κατηγορούμενοι αν θα κριθούν προφυλακιστέοι ή θα τους επιβληθεί αναστάλσιμη ποινή

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση 12 και πλέον ορών η πρόεδρος της Εδρας, Μαρία Λεπενιώτη διέκοψε τη διαδικασία κι αφού άκουσε τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης που αιτήθηκαν ελαφρυντικών για τους κατηγορούμενους της εγκληματικής οργάνωσης, διέκοψε για σήμερα στις 12:30.

Σήμερα λοιπόν, αναμένεται να ανακοινωθούν οι ποινές για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης κι αναμένεται με μεγάλη αγωνία από την κοινή γνώμη η ετυμηγορία για το αν θα πάνε φυλακή οι καταδικασθέντες ή όχι.

Η συνεδρίαση σήμερα θα ξεκινήσει με την αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών. Θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης και αφού αποσυρθεί το δικαστήριο θα ανακοινώσει στη συνέχεια την απόφαση σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν. Αντίστοιχη διαδικασία, με πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις και απόφαση δικαστηρίου, θα ακολουθήσει και για τις ποινές που θα επιβάλλει το δικαστήριο.

Πιθανολογείται ότι σήμερα το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταχθεί η προσαγωγή στο δικαστήριο των κατηγορουμένων.

Μάγδα Φύσσα: Νίκησε η Δημοκρατία

Βγαίνοντας από το Εφετείο λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η μητέρα του Παύλου Φύσσα χαρακτήρισε «ιστορική νίκη» την απόφαση του Δικαστηρίου. Το δικαστήριο διέκοψε στις 23.20 το βράδυ της Τετάρτης μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των δικηγόρων των κατηγορουμένων σχετικά με τα ελαφρυντικά και θα συνεχίσει την σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι.

«Σημασία έχει ότι σήμερα (σ.σ.: χθες) είναι μια ιστορική νίκη αυτή και αύριο (σ.σ.: Πέμπτη) περιμένουμε τις ποινές και όλα τα υπόλοιπα. Εύχομαι να είναι και η αυριανή ημέρα σαν τη σημερινή» δήλωσε η Μάγδα Φύσσα έξω από το Εφετείο. «Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία. Το χρωστάμε στον Παύλο, στην πολιτική αγωγή που αγωνίστηκε τόσο πολύ όλο αυτό τον καιρό.

Γιατί έδωσε μεγάλο αγώνα και τους οφείλουμε και σε αυτούς ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και φυσικά και στον Παύλο, για όλα, το αίμα του, τη ζωή του που έχασε. Το ότι άντεξε. Να μην το ξεχνάμε. Τα τέσσερα λεπτά του Παύλου είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσουν να τους συλλάβουν. Αύριο θα τα ξαναπούμε. Εδώ θα είμαστε» κατέληξε η Μάγδα Φύσσα.

Τα ελαφρυντικά και οι ποινές

Όπως προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι άλλοι έξι πρώην βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν ποινές από πέντε έως δεκαπέντε χρόνια.

Πάντως μία σημαντική παράμετρος που αφορά όσους κρίθηκαν ένοχοι είναι αν οι ποινές που θα τους επιβληθούν θα είναι εκτελεστέες ή θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Ωστόσο εάν δεν επιβληθούν ελαφρυντικά τότε η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής θα οδηγηθεί σε ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ένα πολιτικό κόμμα χαρακτηρίζεται στη χώρα μας ως εγκληματική οργάνωση. 

Οι κριθέντες ως ένοχοι βλέποντας ότι βρίσκονται προ των πυλών των φυλακών μέσω των συνηγόρων τους εκλιπαρούν για ελαφρυντικά. Σύμφωνα λοιπόν με την υπεράσπιση Μιχαλολιάκου, ο γ.γ του μορφώματος «έχει παράξει έργο», ενώ σύμφωνα με τον συνήγορο του Ηλία Κασιδιάρη, ο τελευταίος «λοιδωρήθηκε».

Παράλληλα τόσο ο Νίκος Μιχαλολιάκος, όσο και οι Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Γιώργος Γερμενής, Αντώνης Γρέγος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ηλίας Παναγιώταρος, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος ζήτησαν να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Ακόμη τέσσερα ελαφρυντικά ζητάει ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Μίχου, ενώ ο συνήγορος του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση τόνισε ότι ο πελάτης του «δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων». Μάλιστα οι προαναφερθέντες αλλά και ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης ζήτησαν ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Το συγκεκριμένο ελαφρυντικό δεν ζήτησαν ο Νίκος Μίχος και ο Μιχάλης Αρβανίτης.

Έρχονται οι συλλήψεις μετά τις καταδίκες

Σύμφωνα με την αστυνομική συντάκτρια του Open TV Μίνα Καραμήτρου η Ελληνική Αστυνομία δεν περιμένει να δει για ποιους θα υπάρξουν ελαφρυντικά και για ποιους συλλήψεις. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται ήδη εν αναμονή μιας αστυνομικής επιχείρησης. Εάν δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά και αν πρέπει να υπάρξουν εκ νέου συλλήψεις η ΕΛ.ΑΣ έχει ξεκινήσει ήδη και γνωρίζει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και στα σπίτια των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται να υπάρξουν μικρές ομάδες συλλήψεων στα μέρη όπου βρίσκονται τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν κάτω από διακριτική παρακολούθηση. Όταν το δικαστήριο καταλήξει στο ότι πρέπει να συλληφθούν τότε το τμήμα Αναζητήσεων της ασφάλειας Αττικής θα πρέπει να αναλάβει δράση σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Στην ίδια κατηγορία