Ονυχοφαγία: Μία κακή και ενοχλητική συνήθεια

Ονυχοφαγία: Μία κακή, ενοχλητική συνήθεια- Πηγή: tv10.gr

Η ονυχοφαγία φαίνεται πως αποτελεί ένδειξη κάποιας μορφής διαταραχής.

Γιατί τρώμε τα νυχιά; Η ονυχοφαγία θεωρείται πως είναι μία κακή και ενοχλητική συνήθεια που έχουν πολλοί άνθρωποι.

Η ονυχοφαγία ωστόσο φαίνεται πως αποτελεί ένδειξη κάποιας μορφής διαταραχής.

Πολύς κόσμος συνηθίζει να τρώει τα νύχια του, κάποτε και τις παρωνυχίδες των πλαϊνών στα δάχτυλα, αυτό συμβαίνει κυρίως σε περιόδους έντονου άγχους και ψυχολογικής πίεσης, θεωρείται πως είναι η ένδειξη των εντάσεων που αφομοιώνει και εκτονώνει το ανθρώπινο σώμα (και η ψυχή, βεβαίως) μέσω αυτής της ενοχλητικής, κάποτε αηδιαστικής και συχνά επικίνδυνης συνήθειας.


Ονυχοφαγία: Μία κακή και ενοχλητική συνήθεια- Πηγή:tv10.gr

Παρατηρείται πως ξεκινάει και από τις μικρές ηλικίες, και οι ειδικοί το ερμηνεύουν ως το «μασούλημα των νυχιών» ως σημάδι έντονων πιέσεων.

Πρέπει να προτρέπουμε το παιδί να σταματήσει να τρώει τα νύχια του, και με τη βοήθεια ειδικών βερνικιών και αλοιφών με άσχημη γεύση που εφαρμόζονται στα δάχτυλα και αποτρέπουν το παιδί από τη συνήθεια αυτή.

Ονυχοφαγία: Μία κακή, ενοχλητική συνήθεια

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, Fred Penzel το να τρώει κάποιος τα νυχιά του δεν είναι κάτι που μπορεί να σταματήσει τόσο εύκολα, ο ίδιος αναφέρει πως με εμπειρία των χρόνων στην αντιμετώπιση των ασθενών με OCD και το ιστορικό στη συμβουλευτική ασθενών με σύνδρομο Ραπουνζέλ, επιμένει ότι το να τρώει κανείς τα νύχια του δεν είναι απλώς μία κακή συνήθεια.

Πλέον αρκετοί ερευνητές εκτιμούν ότι η ονυχοφαγία μπορεί να είναι ανωμαλία γενετικής φύσεως, ενώ ταυτόχρονα το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας τείνει να αντιμετωπίζει με περισσότερη προσοχή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που εστιάζονται στο σώμα, καθώς τείνουν να επηρεάσουν σοβαρά τόσο την υγεία όσο και την καθημερινότητα των ανθρώπων που τις εμφανίζουν.

Τι είναι η Ονυχοφαγία;

Oνυχοφαγία ονομάζεται το χρόνιο μασούλημα των νυχιών, το οποίο συνήθως ξεκινάει κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία από τις επαναλαμβανόμενες διαταραχές συμπεριφοράς, μεταξύ των οποίων, όπως είναι το να τραβάει κανείς τα μαλλιά του, το να μασάει το εσωτερικό χειλιών και μάγουλων, στο να γδέρνει το δέρμα του ή να δαγκώνει τις ξερές πληγές , ή να τρώει τα μαλλιά του.


Ονυχοφαγία: Μία κακή και ενοχλητική συνήθεια- Πηγή:tv10.gr

Σταματάει όμως ποτέ το δάγκωμα των νυχιών;

Σύμφωνα με μελέτες το 20-30% του πληθυσμού συνηθίζει να τρώει τα νύχια του, ωστόσο, μόνο ένα 2% θεωρείται ότι πάσχει από κάποιου είδους διαταραχή της συμπεριφοράς.

Το κριτήριο στη συγκεκριμένη περίπτωση και πάλι όμως είναι ανησυχητικό, αν κάποιος έχει την τάση να πληγώνει τα δάχτυλα του, να προκαλεί σοβαρές κακώσεις και πάλι να μην αποτρέπεται από αυτή τη συνήθεια, τα πράγματα είναι σοβαρά.

«Η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που προκαλεί σωματική βλάβη και πόνο ξεφεύγει από το πλαίσιο της ενοχλητικής συνήθειας και αντιμετωπίζεται ως διαταραχή»

Εξηγεί ο ειδικός

Ο ειδικός προχωρά ένα βήμα παραπέρα και αρνείται να αποδώσει στο άγχος τέτοιου είδους συμπεριφορές, και τονίζει πως:

«Ναι, είναι ένας τρόπος για να ελέγξει κανείς τα επίπεδα προσαρμογής του νευρικού του συστήματος στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του. Μόνο που δεν είναι κάτι που κάνουμε μόνο όταν είμαστε στρεσαρισμένοι ή σε κίνηση. Το κάνουμε κι όταν είμαστε ευτυχισμένοι ή ενθουσιασμένοι, όταν βαριόμαστε ή δεν κάνουμε κάτι συγκεκριμένο»

Αρκετοί ερευνητές εκτιμούν πως η ονυχοφαγία μπορεί να είναι μια ανωμαλία γενετικής φύσεως, ενώ ταυτόχρονα το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας τείνει να αντιμετωπίζει με περισσότερη προσοχή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που εστιάζονται στο σώμα, καθώς τείνουν να επηρεάσουν σοβαρά τόσο την υγεία όσο και την καθημερινότητα των ανθρώπων που τις εμφανίζουν.

«Μπορείτε να προξενήσετε μεγάλη βλάβη στην υγεία σας. Καθημερινά, βλέπω φαλακρές γυναίκες, εξαιτίας του συνδρόμου της Ραπουνζέλ, ανθρώπους με εκτεταμένες μολύνσεις στα χέρια εξαιτίας της χρόνιας ονυχοφαγίας, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μολύνσεις στο δέρμα των νυχιών καθώς και στον μαλακό ιστό που υπάρχει στο στόμα. Βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις, αποστήματα και οδοντικά προβλήματα είναι κάποιοι από τους λόγους που πρέπει να τερματίζεται άμεσα η συγκεκριμένη συνήθεια»

εξηγεί κατηγορηματικά ο Penzel.

Πηγή: lifo.gr

Δείτε επίσης:

Πλούσια μαλλιά:7 Μυστικά για να είναι υγιή

5 Σπιτικές Μάσκες: Για Σύσφιξη και Ενυδάτωση του Προσώπου

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία